Pellon vaihtelu esille kasvustokarttojen avulla
Vaihtelevat olosuhteet kasvukaudella näkyvät kasvustoissa. Kuivuus, märkyys ja taudit aiheuttavat kasveille stressiä ja heikentävät satoa. Kasveille stressiä aiheuttavien tekijöiden jäljille olisi tärkeää päästä nopeasti, jotta mahdollisia kasvuston tilaa parantavia toimenpiteitä voidaan tehdä oikeaan aikaan.
Kasvustojen seuraamiseen on saatavilla monia myös ilmaiseksi käytettäviä ohjelmia, kuten Atfarm ja CropSAT. Minun Maatilani -Wisu ohjelmassa kasvustokarttoja voidaan hyödyntää viljelysuunnittelun tukena.
Ohjaa tuotantopanokset oikeille lohkoille
Useimmissa kasvustokarttaohjelmissa hyödynnetään kasvillisuusindeksiä (NDVI), joka lasketaan muun muassa satelliittikuvista havaittavan lehtivihreän määrän perusteella. Kasvustokarttoja pystytään muodostamaan myös Droonin avulla, jolloin kasvustoja voidaan kuvata myös pilvisellä säällä ja kuvausajankohtaan pystytään paremmin itse vaikuttamaan.
Tuotantopanosten ohjaaminen oikeaan paikkaan oikeaan aikaan on järkevää sekä taloudellisesti että sadontuotannon kannalta. Kasvustokarttojen avulla pystytään analysoimaan lohkojen sisäistä lannoitustarvetta, jolloin panokset osataan ohjata sinne, missä niistä on eniten hyötyä. Kasvustokarttoja hyödyntämällä voidaan muodostaa lannoitteiden levityskarttoja, joita voidaan hyödyntää täsmäviljelytekniikkaa tukevien työkoneiden avulla.
Kasvustontilaa kasvustokarttojen avulla seuraamalla voidaan myös arvioida esimerkiksi nurmien täydennyskylvön tarvetta. Harvat kasvuston kohdat näkyvät kasvustokartalla heikompana kasvustona. Kasvustokarttaa tutkimalla voidaan myös täsmentää viljavuustutkimuksen näytteenottosuunnitelmaa. Jotta lohkon sisäisen vaihtelun syihin päästään paremmin kiinni, on näytteitä hyvä ottaa kasvustokartalla parempana ja heikompana näkyviltä alueilta. Syy heikkoon kasvuun voi olla esimerkiksi ravinnepuutos.
Onko lohkosi vesitalous kunnossa?
Pellon toimiva peruskuivatus on yksi keskeisimmistä kasvun edellytyksistä. Seisova vesi pellolla on merkki toimimattomasta kuivatuksesta ja hankaloittaa pellolla tehtäviä viljelytoimenpiteitä. Toisaalta hyvässä kasvukunnossa olevalla lohkolla tulisi olla myös riittävästi vedenpidätyskykyä. Kasvustokarttojen avulla voi kartoittaa peltolohkojen kuivatustarvetta. Märät painanteet, mutta toisaalta myös kuivat harjanteet näkyvät kasvustokartoilla heikompana kasvustona.
Lohkon keskellä olevaa heikosti kasvavaa kohtaa ei välttämättä nähdä lohkon reunalta. Kasvustokarttoja tutkimalla voidaan saada kiinni tällaisia alueita ja ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin ongelman selvittämiseksi ja korjaamiseksi. Kasvustokartat kertovat, miten hyvin tai huonosti kasvit pellollasi kasvavat, mutta syyt huonoon kasvuun tulee selvittää maaperää ja kasveja tutkimalla.
Haluaisitko asiantuntijan ottavan sinuun yhteyttä? Jätä yhteydenottopyyntö, niin olemme sinuun yhteydessä.