Naapurilta oppii eniten - Suomalaiset ja norjalaiset karjatilalliset oppivat toisiltaan

3 min lukuaika

Ruohonjuurella

Norjalaiset ja suomalaiset intoilevat yhteisessä nurmiryhmässä.

Suomalaispienryhmä hyvässä startissa!

Ryhmä innostuneita suomalaisia karjatilallisia kokoontui tammikuisena torstaina Satakunnassa pohtimaan englanniksi, mikä on heidän tilansa strategia. Tiistaisin he lähettävät mielenkiinnolla whatsappissa viestiä, minkä englanninkielisen webinaarin tai haastattelun he ovat tällä viikolla kuunnelleet. Kesällä siintää mielessä norjalainen rehuntekotyökomennus. Norjassa ryhmä karjatilallisia toimii samoin. Mitä ihmettä?

Aikaa On -hankkeessa panostetaan kansainväliseen kokemusten ja tietojen vaihtoon. Neljäsosa hankkeesta on varattu Suuntaa maailmalta -osioon, joka sisältää opintomatkoja, viljelijävaihtoa ja uuden kansainvälisen pienryhmäpilottimme norjalaisten kanssa. Viljelijävaihtoa on tehty jo viime kesänä walesilaisten isäntien kanssa ja nyt tuuletutaan seitsemän tilan pienryhmän voimin. Pilottiryhmä toimii yhteistyössä norjalaisen pienryhmän kanssa, jota ohjaa Norsk Landbruksrådgivingin asiantuntijat.

Syksyllä 2018 kansainvälisen ryhmämme suomalaiset ja norjalaiset ohjaajat kävivät ruotsalaisten kanssa konttaamassa norjalaisia nurmia läpi ja sopimassa yhteistyöstä

Teemaksi valitsimme nurmimanagementin. Molemmissa maissa kohdattiin kahtena eri kasvukautena erikoisen märkiä ja erikoisen kuivia olosuhteita ja molemmille laadukas säilörehu on menestymisen elinehto. Tilojen kokoluokka täsmää myös varsin mukavasti ja molemmissa ryhmissä on useita automaattilypsytiloja. Skandinaavisen maan tavat kiinnostavat myös sikäli, että naapurilta voi oppia eniten. Tietojenvaihto englanniksi houkutteli ryhmäämme enemmän englantia meidän tavoin vieraana kielenä puhuvien kanssa, kuin vaikka skotlantilaisten kanssa, jota jo keväällä kokeilimme.

Kuivuus koetteli molempia maita viime kasvukaudella ennätysrankasti. Kuvan lohko on sadetettu. Haemme yhteistä näkemystä, miten erikoisempinakin kasvukausina varmistettaisi säilörehujen määrä ja laatu.

Pidämme yhteyttä ensin etänä, jotta kummankin maan viljelijät pääsevät tunnelmaan paitsi toisen maan kasvuedellytyksistä, myös tilojen toimintatavoista toisessa maassa. Jotta esittäytymisemme norjalaisille on mahdollisimman sujuvaa etänä kevään koittaessa, starttasimme englannin kielen opiskelun heti ensimmäisessä kokoontumisessa. Oppimispäiväkirja säännöllisin kuunteluin läpi talven tukee sujuvaa puheen ymmärrystä ja lähipäivissä treenaamme kielenkäyttöä erityisesti käytännön tilanteissa. On osattava tehdä oleellisia kysymyksiä tilaolosuhteissa sekä silloin, kun esittelemme omaa tilatoimintaa muille englanniksi. Harjoitukset tehdään talvella navetoissa ja konehalleilla ja kesällä pellolla.

Kielen opiskelua on myös tilaesittelyvihkosen laatiminen englanniksi, jota tehdään ryhmän aikana sekä kotitehtävänä. Jatkossa on sutjakkaa vastaanottaa vieraita muilta mailta esittelyvihkosten avulla, jossa on määritelty paitsi rehuntuotannon valinnat, myös tilakokonaisuus tunnuslukuineen. Samalla tulee mietittyä, mikä on oman tilan toiminnan ydin ja mitä voisi edelleen kehittää.

Ryhmän huipputapaus on opintomatka Norjaan tapaamaan ystävyysryhmämme yrittäjiä elokuussa. Menemme reissuun norjalaisten säilörehunteon kynnyksellä ja mikäli rehunteko osuu reissun ajankohtaan, saavat norjalaiset tilat kukin 1-2 henkilöä suomalaista rehuntekovoimaa töihinsä mukaan. Yhdessä vierailemme lisäksi muutamilla tiloilla ja imuroimme kaiken mahdollisen nurmitiedon neuvontajärjestön valtakunnallisilta nurmiasiantuntijoilta. Ensi vuonna norjalaiset yrittäjät hyppäävät Suomessa meidän tilojen arkeen, ja maksavat samalla mitalla takaisin saapuessaan tiloillemme töihin. Perehdytämme heitä myös suomalaiseen maalaiskulttuuriin yhteisen illanvieton merkeissä. Lähdin tähän ryhmään, koska tällaista ei ole ennen tehty, totesi yksi ryhmäläisistä. Jäämme kuulostelemaan, millainen kokemuksesta tulee.

Kirjoittaja:

Anu Ellä

https://www.proagria.fi/henkilo/ella-anu

Nurmi- ja johtamisasiantuntija

ProAgria Länsi-Suomi

Ryhmää ohjaavat Suomessa Anu Ellä ja Jarkko Storberg Aikaa On- hankkeen tuella. Norjalaisten ryhmän ohjaajana toimii Stein Jörgenssen ja taustatukena on myös valtakunnallinen nurmivastaava Ragnhild Borscherius, molemmat Norsk Landbruksrådgivingistä. Kuvassa Anu ja Stein.