Laidunnetaanko teillä?
Laidunnuksella on positiivisia vaikutuksia mm. eläinten kuntoon, hedelmällisyyteen ja sorkkaterveyteen.
Kesä on aluillaan ja monilla tiloilla eläimet ovatkin jo varmaan päässeet laitumelle kirmailemaan. Vaikka laiduntamisen järjestäminen saattaa tuntua monista kovin työläältä, sillä on myös monia hyviä puolia. Sen lisäksi, että monet kuluttajat pitävät siitä, että lypsylehmät pääsevät ulkoilemaan, laitumella eläimet saavat toteuttaa lajinmukaista käyttäytymistä ja laidunnuksella on positiivisia vaikutuksia mm. eläinten kuntoon, hedelmällisyyteen ja sorkkaterveyteen.
Nyt kun eläimet ovat jo laitumella, tulee laitumen kasvustoa tarkkailla päivittäin ja siirtää eläimiä lohkolta toiselle sen mukaan. Laidunta ei tule syöttää liian tarkkaan, jotta nurmen kasvu ei pysähdy. Hyvä laidunkierto syntyy, kun eläimet ovat yhdellä lohkolla max 5vrk ja nurmi saa levätä syöttöjen välissä 20vrk. Kaistasyötössä lankaa voi siirtää, vaikka niin, että eläimet saavat päivittäin hieman uutta alaa syötäväksi.
Muista tehdä laitumelle puhdistusniitot ja paikkauskylvöt ajallaan.
Eläimille tulee tarjota tarvittavat kivennäiset ja puhdistaa vesiastiat huolellisesti myös laidunkaudella! Eläimillä tulee olla pääsy suojaan paahteelta ja kuumimpina kausina voi olla järkevää toteuttaa laidunnus esimerkiksi yöaikaan.
Päivien lämmetessä on hyvä pitää mielessä, että lämpöstressin riski kasvaa jo +20 asteen tienoilla ja ruokinnassa tulee kiinnittää erityistä huomiota energian ja kuidun määrään. Maitotuotoksen notkahdus saadaan vältettyä, kunhan lisärehuja aletaan antamaan ajoissa, kun laidun alkaa köyhtyä kesän mittaan.
Oletko tarkkaillut edellisten vuosien tuotoksia, onko siellä havaittavissa tuotoksen notkahdusta jossain vaiheessa laidunkautta? Ehkä silloin olisi ollut lisärehun anto jo hieman aiemmin paikallaan.
Otathan yhteyttä, mikäli tarvitset apua laidunnuksen tai laidunkauden ruokintojen suunnitteluun, asiantuntijamme auttavat mielellään!
Ota yhteyttä
Jätä yhteydenottopyyntö.