Kuka ehtii ensin laitumelle?

2 min lukuaika

Ruohonjuurella

Säilörehuvarastoissa olevista rehuista on rippeet jäljellä. Koska aidat ovat valmiit ja ovet aukenee? Valmiina starttiin, kuka ehtii ensin?

Lypsylehmät odottelevat jo laidunkauden alkua malttamattomina

Vaikka vappuviikolla koko maassa oli valkoista lunta, haaveilivat navetassa olevat eläimet jo ulkoilmasta. Ilmastointilaitteet pauhaavat täysillä navetoissa, joissa ei ole luonnollista ilmanvaihtoa ja sähköä kuluu. Lehmät nuuskuttelevat sateen raikastamaa ilmaa ja vihreä ruohokin tuoksahtaa houkuttelevalle.

Kiirehtivätkö eläimet turhaan laitumelle vai saisivatko ne ruokansa helpommin ruokintapöydältä? Laitumelle on päästävä kun ruoho on 10-15 cm korkeaa. Lehmä syö keskimäärin 10-12 ateriaa päivässä ja noin 2 kg ka kerrallaan. Aikaa ei olisi haeskella pureskeltavaa. Lehmät, joilla on erittäin hyvä laidun ja laidunkierto, voivat syödä laitumelta maksimissaan 16 kg ka vuorokauden aikana eli noin 1 kg ka tunnissa. Kesähelteellä voidaan siirtyä osa-aikalaidunnukseen ja päästää lehmät laitumille yöksi.

Monipuolinen laidunnurmiseos, jossa on 5-6 eri kasvilajia varmistaa tiheän, maittavan, talven- ja tallauksenkestävän laitumen. Laitumiin kannattaa valita jälkikasvukykyisiä useisiin niittoihin sopivia kasvilajeja. Yksivuotisia laitumia voidaan hyödyntää loppukesästä ja samalla ehkäistään monivuotisten laidunten tallaantumista. ProAgria Länsi-Suomen asiakastiloille Paula Kohijoki teki kyselyn laidunnuskäytännöistä. Vajaa puolet vastaajista kertoi tekevänsä täydennyskylvön myös laitumelle.

Eläimet näyttävät hyviltä keväästä syksyyn, kunhan eläinten kuntoluokkaa, pötsien täyteisyyttä, lihaksikkuutta ja karvan laatua seurataan laidunkauden aikana.

Laidunnurmi on hyvä pitää vähintään yhtä tiheänä ja laadukkaana kuin säilörehulohkotkin. Nyt siis tulevien laidunten kimppuun ja tsekkaamaan, mitä siellä kasvaa. Nyt viimeistään on aika tehdä laidunnussuunnitelmat ja aitaukset kuntoon. Etelä- ja Länsi-Suomessa on jo upean vihreää ja kuivat pellon pinnat, eikä laidunnuksen aloitusta kannata pitkittää. Emolehmäkarjoja näkeekin jo laiduntamassa. Kohta mennään lypsykarjoissakin!

Ruokinnan huippuosaaja Virva Hallivuori, ProAgria Länsi-Suomi