Kokemuksia kerääjäkasvien viljelystä
Talviaikaista ja ympärivuotista kasvipeitteisyyttä voidaan lisätä mm. erilaisten kerääjäkasvien avulla. Kerääjäkasvien viljelyssä on muutamia asioita, joita kannattaa huomioida kylvötapaan, torjunta-aineiden käyttöön ja kylvöajankohtaan liittyen.
Talviaikaista ja ympärivuotista kasvipeitteisyyttä voidaan lisätä erilaisten kerääjäkasvien, monivuotisten nurmien ja syyskylvöisten kasvien avulla. Kasvipeitteisyydestä on monipuolisesti hyötyä maan kasvukunnon parantamisen, eroosion vähentämisen, ravinteiden ja kiintoaineksen pidättämisen ja hiilen sitomisen näkökulmista.
Kerääjäkasvien viljelyssä kannattaa huomioida:
1. Kylvötavat
Tärkein on kylvötavat. Kylvö piensiemensäiliöstä samaan aikaan pääkasvin kanssa ehdottomasti paras tapa, mutta jos kylvökoneessa ei ole piensiemenkylvölaitetta, niin sitten joko rikkaäkeellä orasvaiheessa. Rikkaäkeellä saa samalla mekaanisesti torjuttua rikkakasvit, ajoitus on hyvin tärkeä tässä. Kolmas vaihtoehto on kylvää kerääjäkasvi sen jälkeen, kun on pääkasvin kylvänyt. Kylvöpäivillä voi olla eroa esimerkiksi kolme päivää. Siemenseoksiin kannattaa perehtyä hyvissä ajoin ja selvittää mitä kasveja pelto voisi tarvita. Seoksissa voi alkaa myös käyttämään vaikka vähän mielikuvitusta. Erinomainen käsikirja tälle on kerääjäkasviopas. Siemenmäärää voi lisätä muutaman kilon minimisuosituksesta ja kokeilemalla oppii hyvän hehtaarikilomäärän.
2. Torjunta-aineiden käyttö
Rikkakasvien torjunta-aineiden käytössä tulee olla tarkkana. Listat on kuitenkin nykyään tehty jälleenmyyjien toimesta. Jos tiedät, että rikkakasvipaine on pellolla pieni, en käyttäisi aineita ollenkaan. Kerääjäkasvi vie hyvin kasvutilaa rikkakasveilta. 1 L/ha MCPA:ta on myös hyvä ja riskitön tapa. Suurin riski kerääjäkasveissa on, että kerääjäkasvi kasvaa pääkasvin yli ja esimerkiksi viljaa ei pääse puimaan, koska vihermassa pitää kastetta pitkään. Raiheinät kasvavat viljanlailla korkeaksi, joten niillä on suurempi riski kasvaa pääkasvin tasolle, mutta esimerkiksi Italianraiheinä ei ole haitannut puintia.
3. Kylvöajankohta
Kerääjäkasvin voi myös kylvää syksyllä. Tekisin syyskylvön kuitenkin vain, jos haluan jatkuvan kasvuston pellolle tai välikasvin. Keväällä kylvön yhteydessä kerääjäkasvilla voi perustaa seuraavan vuoden nurmikasvuston, niin kuin syksylläkin. Tapoja on niin paljon kuin tekijöitäkin ja kannattaa katsoa oman kaluston perusteella mikä on paras tapa.