Nurmesta tulosta: Lean-ajattelulla hävikit kuriin

2 min lukuaika

Ruohonjuurella

Tutkija Reetta Palva pohtii Lean-ajattelun hyötyjä nurmentuotannossa.

Wp 20160517 11 15 51 pro

Hävikit kuriin oli NurmiArtturi-hankkeen teema. Sehän on nyt maataloudessakin esillä olevan Lean-ajattelun mukaista. Lean on käynnissä olevan Ratas-hankkeen (Toiminnan rattaat raiteilleen) taustalla. Leanissä katsotaan toiminnan arvovirtoja ja hiotaan homma siihen malliin, että tehdään sellaisia asioita, jotka lisäävät tuotteen arvoa. Kaikenlaista hukkaa minimoidaan.

Lean-näkökulmasta katsottuna NurmiArtturissa tehdyt havainnot saivat omassa mielessäni uutta sisältöä. Mitä kaikkea hukka voi olla? Säilörehuketjuun mahtuu todella monta kohtaa, joissa voidaan hukata olemassa olevaa potentiaalia, työtä ja resursseja.
Ensimmäisenä tulee mieleen satotasojen vaihtelu, joka oli suurta hanketilojen kesken ja yksittäisten lohkojen välillä. Usein lannoitus on ollut sama vaikka sato vaihtelee, joten lannoitukselle saatu lisäarvo vaihtelee myös. Joka tapauksessa pellolla on ajettava kutakuinkin yhtä paljon, on sato sitten pieni tai suuri. Työtä, aikaa ja polttoainetta siis kuluu pienempää satoa kohti paljon enemmän.

Kuinka paljon yleensä hukataan pellon satopotentiaalia ja samalla tehdään ylimääräistä työtä isomman peltoalan hoitamisessa? Vuodet vaihtelevat ja jälkikäteen on helppo tietää, mitä olisi pitänyt tehdä. Mutta peltojen kasvukunnon ylläpitäminen ja nurmen hyvä perustaminen ovat varmuudella asioita, jotka pitemmällä tähtäimellä tuottavat lisäarvoa ja tasaavat myös vuosittaisia satovaihteluita.

Säilönnän aikaiset hävikit ovat ehkä helpommin havaittavia. Tai ei välttämättä. Jos rehu ei suorastaan pilaannu, säilönnällinen laatu voi olla heikko. Rehu ei maita lehmille niin hyvin kuin voisi, eikä myöskään maitoa tule niin paljon kuin voisi. NurmiArtturissa havaittuja laatua heikentäviä asioita olivat vaihtelut säilöntäaineen annostelussa, biologisten säilöntäaineiden käyttö liian märällä rehulla ja rehun tiivistämisen tehottomuus.

Ehkä juuri nämä saamatta jäävät tuotokset ovat vaikeita todentaa. Tavoite voi olla myös kustannusten minimointi, mutta silloinkin pitää katsoa kokonaisuutta.

Lean on jatkuvaa parantamista, eli kaikessa tekemisessä mietitään, miten voi tehdä paremmin. Joillekin ajattelu on luontaista, mutta moni meistä tekee kuten ennenkin, miettimättä sen enempää. Käy tutustumassa Ratas-hankkeen toimintaan www.tts.fi/ratas!

Reetta Palva
Tutkija
TTS