Pohjois-Savon nurmet uinuvat pelloilla ja Nuran koeruuduilla

Kuva: Nurmi uinuu vielä. Tällä täydennyskylvetyllä ruudulla aukkoisuutta oli 27,5 %.

Lumi on huvennut vauhdilla Pohjois-Savossa ja suuret peltoaukeat järvien lähellä ovat Iisalmen korkeudelle asti jo paljaita. Maaselän pohjoispuolella elellään kuitenkin vielä talvisissa tunnelmissa. Nurmen kasvu ei ole vielä alkanut sillä routa painui talven aikana reiluun puoleen metriin ja maa on vielä jäässä. Pellon pinnat ovat jo hieman sulaneet, mutta ne ovat vielä hyvin pehmeitä eikä nurmen täydennyskylvöjä ole vielä aloitettu. Täydennyskylvö onnistuu kuitenkin kepeällä mönkijäkalustolla jo hyvin, jos yöllä on ollut pakkasta.

Täydennyskylvöä odottavat myös Nurmet Rahaksi-hankkeen (NuRa) täydennyskylvökokeen ruudut Luonnonvarakeskuksen Maaningan koepaikalla. Myös koeruuduilla maa oli vielä liian märkää täydennyskylvöön. Ruuduilta löytyi joitakin viime kevään täydennyksestä kasvaneita versoja, mutta havainnointi oli vielä lepotilassa olevasta kasvustosta vaikeaa.

Ruutukokeiden valmistelu hankkeelle aloitettiin jo syksyllä 2014 aukottamalla koeruutuja. Ruutuihin tehtiin aukkoja glyfosaatilla 15, 27,5 ja 40 prosenttia. Kontrolliruutuun ei tehty aukkoja. Toukokuun 12. päivänä puolet kokeen ruuduista täydennyskylvettiin ja puolet jätettiin täydennyskylvämättä. Ruuduilta korjattiin kaksi satoa kesällä 2015. Aukkoisemmat ruudut antoivat odotetusti pienemmän sadon kuin aukoton kontrolliruutu ensimmäisessä sadossa, mutta toisessa sadossa erot tasoittuivat. Täydennyskylvö ei odotetusti nostanut sadon määrää ensimmäisessä sadonkorjuussa, mutta myöskään toisessa korjuussa satoeroja ei saatu. Vastaavia havaintoja on myös maatiloilla. Maatilakokemusten pohjalta näyttää kuitenkin siltä, että satovaste voi tulla näkyviin vasta myöhempinä satovuosina. Niinpä koeruutujen satoja seurataan useampi vuosi. Kokeen tuloksia tullaan seuraamaan niin blogeissa, kuin NuRa:n kotisivuilla www.luke.fi/nurmetrahaksi. NuRan nettisivu aukeaa lähiaikoina.

NuRa–hanke tekee myös monia muita kokeita. Tulevana kesänä perustetaan mm. laji- ja lajikeseoskoe heinille ja apiloille, mailasia unohtamatta.  Tulossa on myös ruokintakokeita kolmannen sadon rehuilla ja maatilatutkimuksen tuloksia ruokinnan kationi-anionitasapainon vaikutuksesta poikimahalvauksen ja sen piilevän muodon esiintymiseen. Hankkeen aikana ProAgria jalkauttaa tutkimustuloksia mahdollisimman nopeasti käytännön viljelyyn, mutta huolehtii myös siitä, että tutkimusryhmän ymmärrys käytännön viljelystä pysyy ajan tasalla. Kiitos Euroopan Maaseuturahaston ja Pohjois-Savon ELY:n, tältä hankkeelta on lupa odottaa paljon uutta tietoa!

Huhtikuun 8. päivä koekenttä Maaninkajärven rannalla on paljas, mutta hyvin märkä.
 

Arja Mustonen, nurmiviljelyn erityisasiantuntija
 

   
 
 
 
 

Jaa

Facebook Comments Box

Lisää kirjoituksia

joulukuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

Muualla blogeissa