Uudet rikat uhkana puutarhatiloillakin

4 min lukuaika

Puutarhayrittäjän saappaissa

Puutarhatiloilla on parina viime kesänä tehty entistä enemmän havaintoja uusista rikkakasveista: rikkakananhirssistä, viherpantaheinästä sekä viherrevonhännästä. Jos omilla viljelyksillä on esiintynyt uutuusrikkoja, niin ne on huomioitava kesän 2025 kasvinsuojelusuunnitelmissa. Tärkeää on myös, että työntekijät tunnistavat uudet kasvit ja osaavat informoida viljelijää epäilyttävistä lajeista.

Rikkakananhirssi perunapellossa Kuva MM
Rikkakananhirssi perunapellossa. Hönshirs i ett potatisland. Kuva/Foto: Marjo Marttinen.

Tarkkaile peltojasi

Rikkakananhirssi voi jäädä huomaamatta viherkesanto- ja maisemapelloilta. Kuva: Päivi Turunen.
Kuva 1. Rikkakananhirssi voi jäädä huomaamatta viherkesanto- ja maisemapelloilta. Hönshirs kan gå obemärkt förbi på grönträdes- och mångfaldsåkrar. Kuva/Foto: Päivi Turunen.

Näitä vieraslajeihin luokiteltuja kasveja on esiintynyt aiemminkin, mutta lämpimät kesät 2021 ja 2024 suosivat rikkakananhirssiä. Runsaat esiintymät peltokasvilohkoilla eivät jääneet huomiotta ja ammattijulkaisujen kautta rikkakananhirssi tuli tutuksi yhä useammalle viljelijälle.

Ei toivottuja -tulokkaita on esiintynyt vihannes- ja perunapelloilla, avomaan mansikkaviljelyksillä sekä tunneleissa. Aktiivituotannossa olevilta pelloilta poikkeavan näköinen kasvi helpostikin huomataan, mutta uuden ohjelmakauden mukaiset, erilaiset maisema- ja viherlannoituspellot jäävät helposti tarkkailua vaille.

Vaikuttaa sille, että tärkein tuloreitti ainakin rikkakananhirssille on ulkomainen lisäysaineisto: vihannesten siemenet, viher- ja maisemakasvien siemenseokset sekä marjakasvien taimien mukana kulkema maa-aines. Linnunsiementen mukana siemenet ovat voineet myös levitä.

Tarkkasilmäisen viljelijän löydöt viherkesantopellosta: paljon rikkakananhirssiä. Kuva: Päivi Turunen.
Kuva 2. Tarkkasilmäisen viljelijän löydöt viherkesantopellosta: paljon rikkakananhirssiä. En uppmärksam jordbrukare hittar mycket hönshirs på en grönträdesåker. Kuva/Foto: Päivi Turunen.

Rikkakananhirssi tuottaa paljon siemeniä

Rikkakananhirssi on yksivuotinen, siemenlevintäinen rikkakasvi. Se itää myöhään maan lämmettyä (min. 14 -15°C). Se hyötyy lämpimistä kasvukausista sekä aukkoisista kasvustoista, missä on kasvutilaa. Rikkakananhirssillä on allelopaattinen vaikutus eli sen juuret erittävät muiden lajien kasvua haittaavia yhdisteitä. Iso kasviyksilö voi tuottaa tuhansia siemeniä, jotka säilyttävät itävyytensä jopa kymmenisen vuotta. Kasvin korkeus vaihtelee 20 cm:stä yli puoleentoista metriin.

Olisi ensiarvoisen tärkeää saada estettyä rikkakananhirssin siementäminen ja asettuminen omille pelloille. Ensimmäinen toimenpide on kitkeä rikkakananhirssit hukkakauran tapaan: kitkeä niin, että siemeniä ei pääse varisemaan, sujauttaa kasvit jätesäkkiin ja polttaa pois.

Muita torjuntatoimia, viljelykasvista riippuen, ovat niitto ennen kuin kasvi on röyhyllä, syksyllä muokkaamatta jättäminen ja kemiallinen torjunta. Pahoissa saastunnoissa niitto, kasvijätteen vieminen ilman varisemisriskiä pois ja polttaminen on yksi vaihtoehto. Syksyllä muokkaamatta jättäminen altistaa mahdolliset maahan pudonneet siemenet talven vaikutukselle. Kevytmuokkaus ei ole suositeltava vaihtoehto, koska sen avulla siemenet vain saatetaan parhaaseen mahdolliseen itämissyvyyteen. Kyntöäkin tulisi välttää, koska kyntäminen hautaa siemenet ja kasvattaa siemenpankkia.

Kemiallinen torjunta on mahdollista hukkakauran ja juolavehnän torjunta-aineilla niillä kasvilajeilla, joille em. aineiden käyttö on mahdollista. Haasteelliseksi kemiallisen torjunnan tekee ajoitus: rikkakananhirssi ei välttämättä ole vielä edes taimettunut, kun valitun aineen käyttöohjeen mukainen ajankohta on ohi. Glyfosaatti saattaa joissain tilanteissa olla sopiva vaihtoehto.

Rikkakananhirssin tyviosa kasvaa maanmyötäisesti ja siinä on punertavaa väriä. Kuva: Marjo Marttinen.
Kuva 3. Rikkakananhirssin tyviosa kasvaa maanmyötäisesti ja siinä on punertavaa väriä. Hönshirsen bas växer längs marken och den är rödaktig. Kuva/Foto: Marjo Marttinen.
Rikkakananhirssin kukinto on vihreä, punertavan tai tumman punaruskea kerrannaistähkä. Kuvassa näkyy myös rikkakananhirssin lehdille tyypillinen keltainen juova.  Kuva: Marjo Marttinen.
Kuva 4. Rikkakananhirssin kukinto on vihreä, punertavan tai tumman punaruskea kerrannaistähkä. Kuvassa näkyy myös rikkakananhirssin lehdille tyypillinen keltainen juova. Hönshirsens blomställning är en grön, rödaktig eller mörkt rödbrun upprepat grenad vippa. På bilden syns också det gula streck som är typiskt för bladen på hönshirs. Kuva/Foto: Marjo Marttinen.

Viherpantaheinä ja viherrevonhäntä tutuiksi

Viherpantaheinä on yksivuotinen, siementen välityksellä leviävä heinä, joka kasvaa meidän oloissamme 20 - 50 cm korkeaksi. Parhaiten huomio kiinnittynee sen meille tutuista kasveista poikkeavaan kukintoon: se on vaaleanvihreä, ketunhäntämäinen 4 - 8 cm pitkä kerrannaistähkä. Lehdet ovat 4 - 25 mm leveitä ja lehdissä on kielekkeen paikalla rivi karvoja.

Viherpantaheinän taimi poikkeaa ulkonäöltään jonkin verran tuttujen heinäkasvien taimista. Kuva: Sami Markkanen, Ruokavirasto.
Kuva 5. Viherpantaheinän taimi poikkeaa ulkonäöltään jonkin verran tuttujen heinäkasvien taimista. Utseendet på en kavelhirsplanta skiljer sig något från utseendet på en vanlig gräsplanta. Kuva/Foto: Sami Markkanen, Ruokavirasto.
Viherpantaheinä on löyhästi mätästävä yksivuotinen heinäkasvi. Kuva: Sami Markkanen, Ruokavirasto.
Kuva 6. Viherpantaheinä on löyhästi mätästävä yksivuotinen heinäkasvi. Kavelhirs är ett löst tuvat ettårigt ogräs. Kuva/Foto: Sami Markkanen, Ruokavirasto.
Viherpantaheinän ketunhäntämäiset vaalean vihreät kukinnot herättävät huomion.  Kuva: Sami Markkanen, Ruokavirasto.
Kuva 7. Viherpantaheinän ketunhäntämäiset vaalean vihreät kukinnot herättävät huomion. De rävsvanslika ljusgröna blommorna hos kavelhirs är iögonfallande. Kuva/Foto: Sami Markkanen, Ruokavirasto.

Viherrevonhäntä on yksivuotinen siemenrikkakasvi, joka hyötyy ilmaston lämpenemisestä rikkakananhirssin tapaan. Sen koko vaihtelee paljon kasviolojen mukaan: kymmensenttisestä niin korkeaksi, että se haittaa auringonkukkaa ja maissiakin. Isot yksilöt tuottavat valtavat määrät siemeniä, jotka voivat säilyä itävinä yli kymmenen vuotta.

Viherrevonhännän leviämislähteinä mainitaan tuontilisäysaineisto – öljykasvien siemenet, koriste- ja muiden kasvien taimet - sekä linnunsiemenet. Omat havaintoni rajoittuvat istutettujen tuontimansikantaimien taimirei´istä kasvaviin yksilöihin.

Viherrevonhännällä on upposuoniset, isot, kirkkaan vihreät lehdet. Kukinto on töpöhäntämäinen, pörröisen oloinen tähkä. Hedekukat sijaitsevat kasvin tyviosassa ja emikukat latvaosassa. Kuva: Marjo Marttinen.
Kuva 8. Viherrevonhännällä on upposuoniset, isot, kirkkaan vihreät lehdet. Kukinto on töpöhäntämäinen, pörröisen oloinen tähkä. Hedekukat sijaitsevat kasvin tyviosassa ja emikukat latvaosassa. Svinamaranten har stora ljusgröna blad. Blomställningen är sammangyttrad och axformig. Hanblommorna sitter längst ner på plantan och honblommorna högst upp. Kuva/Foto: Marjo Marttinen.


Lisätietoa löydät Ruokaviraston sivuilta Havaitse ja torju rikkakananhirssi ja viherpantaheinä ajoissa (Ruokavirasto.fi)

Nya ogräs hotar trädgårdsodlingar

Under de senaste somrarna har allt fler observationer gjorts av nya ogräs i trädgårdarna: hönshirs, kavelhirs och svinamarant. Om det finns nya ogräs på era gårdar bör dessa beaktas i växtskyddsplaner för sommaren 2025. Det är också viktigt att de anställda känner igen nya växter och vet hur de ska informera odlaren om misstänkta arter.