Tuleeko vihannespelloille rikkakasvien siemeniä kauppasiemenerien mukana?

3 min lukuaika

Puutarhayrittäjän saappaissa

Hankalat vieraskasvilajit ovat tulleet myös avomaan vihannesviljelmille. Kentältä on kysytty voiko vieraslajien siemeniä tulla myös vihannesten siementen mukana, sillä näitä rikkakasveja on havaittu viime kasvukaudella joillakin porkkanapelloilla.

Salaatin siemenia

Rikkakasvien siemeniä kylvösiemenen joukossa

Ammattiviljelyyn tarkoitetuissa vihannesten standardisiemenerissä saa olla tietty pieni prosenttiosuus rikkakasveja, lajista riippuen 0,1 ja 1 prosentin välillä. Kun näistä prosenttiluvuista laskee kuinka paljon rikkakasvin siementä voisi teoriassa tulla pellolle, olisi se pienisiemenisillä lajeilla alle gramman hehtaarilta, koska siementä tarvitaan vain muutamia kymmeniä grammoja. Suorakylvettävällä porkkanalla, jolla on suurempi siemen, olisi vieraan siemenen osuus maksimissaan muutamia kymmeniä grammoja hehtaarille, silloin kun porkkanan siementä kylvetään muutamia kiloja hehtaarille. Monet vihanneskasvit kuten kaalit ja salaatit viljellään ammattiviljelmillä esikasvatetuista taimista. Muutenkin vihannesten viljelyalat ja siten niiden siementen volyymit ovat Suomessa hyvin pieniä, etenkin verrattuna muihin peltokasveihin.

Erityisen vaikeat rikkakasvit rikkakananhirssi ja viherpantaheinä ei ole erikseen kielletty siementen kauppaerissä kuten hukkakaura on. Ruokavirastolla ei siten ole valtuuksia asettaa myyntikieltoa siemenerille, jotka sisältävät esimerkiksi rikkakananhirssiä. Maahantuojille kuitenkin ilmoitetaan, jos Ruokavirastolla on tiedossa haitallisten vieraslajien esiintymisestä siemenerissä ja suosittelee silloin toimijalle, että haitallisista vieraslajeista tiedotettaisiin ostajalle. Siemeneriä voidaan myös vetää pois markkinoilta myyjän omasta toimesta.

Siemenerän laatu määräytyy siementuottajalla

Vihannesten siementen saatavuuden varmistamiseksi niitä viljellään ja tuotetaan eri puolilla maailmaa sekä pohjoisella että eteläisellä pallopuoliskolla. Eri kasvien siementen viljely vaatii erilaisia ilmasto-olosuhteita ja maaperiä. Myös työvoimakustannukset ja maan yhteiskunnallinen vakaus vaikuttavat viljelypaikan valintaan. Luonnollisesti näillä viljelypaikoilla kasvaa myös rikkakasveja. Korjatut siemenet lajitellaan ja esikäsitellään siementuottajien toimesta. Suomessa myytävä vihannesten ammattiviljelysiemen lajitellaan lähtökohtaisesti tarkasti esimerkiksi Alankomaissa. Siemenet annostellaan usein kappalemääräisiin myyntipakkauksiin, tyypillisesti 2 500 tai 10 000 siemenen annoskokoihin. Siementuottajilla määräytyy, miten hyvin niiden laitteistoilla saadaan poistettua rikkakasvien siemenet, ja mitä lopulta siemenerät sisältävät. Ammattiviljelyn vihanneskasvien standardisiemenerissä pitäisi olla hyvin pieni riski sille, että ne sisältävät haitallisten vieraslajien siemeniä, mutta laji- ja eräkohtaisia eroja voi aina olla.

Rikkakananhirssiä ja viherpantaheinää leviää nykyisin tunnetusti erilaisten siemenseosten mukana pelloille ja pihoihin. Vieraslajien siemeniä tavataan maanparannus- ja saneerauskasviseoksissa, lintujen ruokintatuotteissa sekä maisema- ja riistasiemenseoksissa. Harrastelijoille myytävissä kauppasiemenissä voi myös olla haitallisten rikkakasvien siemeniä. Kun vieraslajien oma siementuotanto alkaa, niiden siemenet leviävät ympäristöönsä työvälineiden, renkaiden, lintujen, eläinten sekä lannan mukana.

Kananhirssi viihtyy erityisesti riviväleissä ja pellon märillä kohdilla

Viljelylohkoilla rikkakananhirssi havaitaan usein ensimmäiseksi ajourista sekä pellon märimmistä kohdista. Kun vieraslajien siementaimia havaitaan, niiden torjunta on aloitettava heti. Pesäkekitkentä käsin uusista satunnaisista esiintymistä on tärkeää. Rikkakananhirssi viihtyy erityisen hyvin riviviljelyssä, sillä rivien välissä on paljon valoa ja tilaa, mikä suosii rikkakananhirssiä. Mitä pitempi viljelykausi, sitä enemmän kananhirssi hyötyy, ja sen vuoksi siitä on tullut erityisen suuri riesa Euroopan maissiviljelmillä.

Useampi rikkakasviaine tehoaa rikkakananhirssiin, mutta siitä on jo kehittynyt resistenttejä kantoja joitain torjunta-aineita vastaan ja sen vuoksi rikkakasviaineita on vaihdeltava. Viljelyteknisenä toimenpiteenä on kiinnitettävä huomiota pellon märkiin kohtiin, sillä niissä kananhirssi itää helposti ja muutenkin viihtyy. Toimimaton salaojitus jossain kohtaa peltoa voi siten aiheuttaa jatkuvan suuren riesan. Rikkakananhirssistä ja sen torjunnasta on jo paljon tietoa saatavissa netissä muun muassa Ruokaviraston nettisivuilla.

Epäilykset rikkakasvien tulemisesta kylvösiemenen mukana on parasta selvittää siementoimittajansa kanssa ja mahdollisesti itse tarkistaa (jäljelle jäänyt) siemenerä. Lue lisää Rokaviraston blogista Rikkakananhirssiä ja viherpantaheinää koekentällä ja siemenseoksissa

Kommer ogräsfrön in i grönsaksfälten med utsädet?

Mycket besvärliga invasiva ogräsarter har etablerat sig också på odlingar med frilandsgrönsaker. Man har frågat om ogräsfrön också kommer med grönsaksfrön, eftersom invasiva ogräsarter har observerats på några morotsfält under den senaste växtsäsongen.