Suomalaista amerikankarpaloa?
Amerikankarpalon kasvatuksen kokeilut Helsingin Yliopistossa ovat olleet rohkaisevia. Uudet viljelytekniikat voivat mahdollistaa tämän marjan viljelyn Suomessakin, mutta vielä on monia asioita ratkaistavana.
Amerikankarpalon viljely kiinnostaa
Amerikankarpalo (Vaccinium macrocarpon Ait.) on Pohjois-Amerikan itärannikolta kotoisin oleva Suomen luonnossa kasvavien iso- ja pikkukarpaloiden sukulainen. Kasvit ovat kovasti toistensa kaltaiset, mutta erojakin löytyy. Kuten niin monesti Amerikassa on moni asia isompaa, niin myös amerikankarpalon marjan koko on isompi verrattuna suomalaisiin karpaloihin. Toiseksi amerikankarpalo on viljelykasvi ja 95 % maailmassa viljellyistä karpaloista tuotetaan Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Chilessä amerikankarpalona, minkä takia myös Suomessa karpaloa sisältävissä tuotteissa suurella todennäköisyydellä käytetään amerikankarpaloa.
Karpalonviljelyä on kokeiltu Suomessa aikaisemmin huonoin tuloksin. Suurin haaste on ollut pohjoinen sijainti. Viimevuosien amerikankarpalon kasvatuksen kokeilut Helsingin Yliopistossa ovat kuitenkin olleet rohkaisevia. Amerikankarpalon päätuotantoalueeseen (leveyspiireillä 39-48°N) Yhdysvalloissa ja Kanadassa verrattuna jopa Helsinki sijaitsee vielä pohjoisempana (leveyspiirillä 60°N). Helsingistä pohjoiseen päin mentäessä kasvuolosuhteet muuttuvat vielä vaativammiksi Suomen ollessa pitkä valtio.
Pohjoinen sijainti vaikuttaa muun muassa lämpösummaan ja talvehtimiseen. Suomessa lyhyemmän kasvukauden aikana auringonpaistetta on tarjolla vähemmän aikaa kuin päätuotantoalueella, joten myös lämpösumma jää pienemmäksi. Amerikankarpalolla tämä tarkoittaa, että kasvit ehtivät kukkia ja kasvaa kasvukauden aikana, mutta marjat eivät välttämättä ehdi kypsyä. Tällä hetkellä tiedetään marjojen ehtivän kypsyä tunnelituotannossa Helsingissä muutamalla testatulla lajikkeella. Amerikankarpalo onneksi jatkaa kypsymistä myös sadonkorjuun jälkeen tomaatin tyyppisesti. Talvehtimisen osalta ruukuissa kasvavien amerikankarpalokasvien tiedetään talvehtineen onnistuneesti Helsingissä lumen alla. Kriittisintä talvehtimisessa on kasvin selviämisen lisäksi myös syksyllä muodostuvien kukka-aiheiden selviäminen talven yli, mikä määrittää sadon määrän seuraavana kesänä.
Uudet viljelytekniikat kokeilussa
Tällä hetkellä paras kasvatustapa amerikankarpalolle näyttäisi olevan tabletop-viljely tunnelissa, jolloin sadonkorjuu on nopeampaa ja poimijoille mukavampaa kuin maasta poiminta. Muutama rohkea onkin jo uskaltanut kokeilemaan, kuinka amerikankarpalo kasvaisi Suomen olosuhteissa. Näin uuden marjakasvin tilanteessa tietysti pitää suunnitella ja kokeilla ensimmäisenä viljelytavan onnistumista.
Juurrutuksen jälkeisen ensimmäisen kasvukauden ajan taimet keskittyvät vegetatiivisen kasvuun. Toisena kasvukautena jotkin lajikkeet voivat tuottaa hieman jo marjoja, mutta varmemmin marjoja kasvaa vasta kolmantena kasvukautena. Myös markkinoita tarvitsee selvitellä. Mihin sato myytäisiin vai onko myytävänä koko kasvi? Jotkin ensimmäiset puutarhamyymälät myyvät jo ulkomailta tuotuja taimia. Amerikankarpalo kasvaa ja tekee satoa myös esimerkiksi ruukussa parvekkeella.
På svenska: Amerikanska tranbär i Finland?
Helsingfors universitets försöksamodlingar med amerikanska tranbär har varit uppmuntrande. Nya odlingstekniker kan göra det möjligt att odla detta bär även i Finland, men det finns fortfarande många frågor att lösa.