Rikkakasvien torjunta robotiikalla

5 min lukuaika

Puutarhayrittäjän saappaissa

Kitkemisrobotti voi vaikuttaa tilan kannattavuuteen positiivisesti, kun kustannussäästöjä voi kertyä sekä työvoimakustannuksissa että torjunta-aineiden käytössä samalla kun suurempi satopotentiaali voi kasvattaa tuloja. Tilakohtaisten tuotantokustannusten tarkka tunteminen on avainasemassa uutta investointia suunniteltaessa.

Kitkentärobotti pellolla

Robotiikka tuo uusia mahdollisuuksia maatalouteen

Koneet ovat toimivan ja kannattavan maataloustoiminnan edellytys. Vaikka jokainen maatila on ainutlaatuinen ja tarpeet vaihtelevat, investointeja uuteen teknologiaan pidetään usein tavoittelemisen arvoisena. Viime vuosikymmeninä odotukset ovat kasvaneet erityisesti robotiikassa, ja mahdollisuudet tehostaa puutarhatalouden ja erikoiskasvien viljelyn eri tuotantovaiheita nähdään nyt merkittävinä. Autonomiset robotit, jotka hoitavat työläitä prosesseja pelloilla ja kasvihuoneissa ovat tulevaisuudessa todennäköisesti yleinen näky.

Investointipäätösten tekeminen ja uuden teknologian käyttöönotto vaatii yrittäjältä sekä rohkeutta että osaamista. Liian isojen riskien välttämiseksi kannattaakin varautua hyvin, ja selvittää tilakohtaiset tarpeet ja uuden investoinnin potentiaali. Ennen kaikkea on tärkeä pohtia taloutta. Muutamalla yksinkertaisella laskelmalla voi saada käsityksen uuden koneen kannattavuudesta. Mitä tarkemmin tunnet omat tuotantokustannuksesi, sitä helpompi on arvioida investoinnin kannattavuutta. Kun kyse on täysin uusien, aiemmin käsin hoidettujen prosessien automatisoinnista, niin taloudellinen potentiaali voi olla yllättävän suuri.

Ajankohtainen esimerkki on rikkakasvien torjunnan automatisointi robotiikan avulla. Erityisesti luonnonmukaisessa maataloudessa rikkakasvit ovat usein suuri ongelma, koska kemiallisten torjunta-aineiden käyttö on poissuljettu. Käsin kitkemisen kustannukset nousevat helposti suhteettoman korkeiksi, ja varsinkin silloin työvaiheen automatisoinnilla on suuri potentiaali. Mutta jopa tavanomaisessa maataloudessa kalliiden torjunta-aineiden käyttö voi aiheuttaa merkittäviä kustannuseriä. Samalla kasvinsuojeluvaatimukset tiukentuvat jatkuvasti, sillä EU:n tavoitteena on rajoittaa kemiallisten torjunta-aineiden käyttöä maataloudessa.

Ihannetapauksessa kitkemisrobotti voi sekä säästää työvoimakustannuksissa ja vähentää torjunta-aineiden käyttöä, että mahdollisesti kasvattaa myyntituloja suurempien satojen kautta. Ainakin nämä tekijät olisi hyvä ottaa huomioon oman tilan kannattavuutta pohtiessa.

Käytännön kokemuksia FarmDroidista

Rikkakasvien torjuntarobotteja on maailman markkinoilla jo olemassa erilaisia malleja, ja aivan kuten tekniikat vaihtelevat, myös hintatasot vaihtelevat. Tanskalainen yritys FarmDroid on kehittänyt robotin, joka sekä kylvää siemenet, että myöhemmin mekaanisesti kitkee rikkaruohot kasvien ympäriltä. GPS-navigoinnin avulla se suunnistaa itsenäisesti pellolla ja muistaa kylvämiensä siementen tarkat sijainnit. Aurinkoenergialla toimiva robotti pystyy parhaimmillaan työskentelemään ympäri vuorokauden, ja noin 1 km/h maksiminopeudella se käsittelee jopa 6,5 hehtaaria vuorokaudessa. FarmDroidin mukaan yksi robotti pystyy hoitamaan 20 hehtaaria peltoa.

Kitkentärobotti pellolla
FarmDroid painaa 900 kg ja on varustettu aurinkopaneelilla ja akulla, jotka mahdollistavat työskentelyn ympäri vuorokauden. Tanskan asiakaspalvelu vastasi nopeasti, kun Reetta Palva (TTS) soitti ja kysyi neuvoa. Heinäkuussa 2024 robotti kitki rikkaruohoja nauris- ja tilliviljelmillä Siskosten Vihannestilassa Säkylässä. Kuva: Lucas Lindelöf

Vuonna 2023 Sokerijuurikkaan Tutkimuskeskus SjT hankki FarmDroid-robotin tutkimuskäyttöön, ja sitä ovat käyttäneet muun muassa Työtehoseura (TTS) ja Luonnonvarakeskus (LUKE) Peltorobo-hankkeessa, jonka tavoitteena on tuottaa asianmukaista tietoa peltoroboteista. Robottia on tähän mennessä käytetty sekä sokerijuurikaspelloilla, että pienemmillä alueilla vihannesten viljelyssä. Kesällä 2024 se kulkee Siskosen Vihannestilassa Säkylässä ja hoitaa nauriit ja tillit avomaalla.

Naurispelto
Kontrolliruudun avulla robotin potentiaali on helppo hahmottaa. Siellä, missä torjuntaa ei olla tehty, kasvillisuus on tiheää ja rikkakasvilajeja on paljon. Taustalla nauriit, joita robotti on hoitanut. Kuva: Lucas Lindelöf

Toinen tilaa pyörittävistä siskoksista, Sofia Lähteenmäki, on kevään aikana mielenkiinnolla seurannut robotin kokeilua. Hän ei ole itse mukana tutkimushankkeessa, mutta on kyllä harkinnut kitkemisrobotin hankkimista. Nopeaa päätöstä hän ei kuitenkaan aio tehdä, vaan haluaa ensin seurata testituloksia ja kuulisi mielellään myös muiden tilojen kokemuksia.

Investointipäätöksen tekeminen vaatii tarkkaa harkintaa

Tällä hetkellä FarmDroidin hinta pyörii noin 100 000 euron paikkeilla, mutta riippuen robotin varustelusta, hinta voi liikkua 70–100 000 euron välillä, kertoo Matti Laurila, FarmDroidin Suomen maahantuoja Cultum Oy:llä. Suhteessa muihin rikkakasvien torjuntarobotteihin, kuten kameroilla ja laserteknologialla varustettuihin robotteihin, FarmDroid on edullinen vaihtoehto, kertoo Reetta Palva Työtehoseurasta. Pienelle tai keskisuurelle tilalle se on kuitenkin merkittävä investointi, jota kannattaa harkita tarkkaan. Maailmassa on tällä hetkellä käytössä noin 500 tämäntyyppistä robottia, joten kokemusta löytyy jo, vaikka Suomen pelloilla robotti on yhä harvinainen näky.

FamDroidin omien laskelmien mukaan robotti voisi parhaimmillaan maksaa itsensä takaisin jopa kahdessa vuodessa, mutta ennen ostopäätöstä kannattaa tietysti laskea sen kannattavuus omalla tilalla. Yksi Peltorobo-hankkeen tavoitteista on myös luoda suuntaa antava mallilaskelma, joka voisi toimia apuvälineenä investointia harkitseville maatiloille. Vaikka mallilaskelma voi olla hyvä työkalu, parempi on kuitenkin se, että viljelijä tuntee omat tuotantokustannuksensa, sillä ne voivat vaihdella suuresti tilojen ja eri tuotantotapojen välillä.

Robotin hinnan suhteen Palva ei usko, että lähitulevaisuudessa tapahtuisi mitään rajuja muutoksia. Pitkällä aikavälillä hinta voi ehkä hieman laskea. Hinnan ei pitäisi estää tiloja investoimasta, jos omat olosuhteet ovat kunnossa. Robotin hankinnassa on myös mahdollista hakea ELY-keskukselta investointitukea 40 prosenttiin hankintakustannuksista.

Tutkija havainnoi rikkakasveja pellolla
Neljännen kitkemisviikon jälkeen rikkakasvien paine näyttää olevan hallinnassa, koska rikkakasvien määrä näyteneliötä kohden ei enää merkittävästi vähene ajojen välillä. Aivan viljelykasvin vieressä robotti ei pääse kitkemään, ja tiheästi kylvetyn tillin kohdalla jotkut rikkaruohot saattavat välttyä veitsen teriltä. FarmDroidin kehittämällä täydentävällä tarkkuusruiskutuksella voisi olla mahdollista saavuttaa entistä puhtaampia kasvustoja. Kuva: Lucas Lindelöf

SjT:n vastuulla olevan testirobotin lisäksi Juha Jarttu otti viime keväänä ensimmäisenä viljelijänä Suomessa käyttöön FarmDroidin. Hän kasvattaa sokerijuurikasta 30 hehtaarilla Huittisissa ja haastaa siten valmistajan suosituksen, eli 20 hehtaaria robottia kohti. Syksyllä 2024 Jarttu on myös kylvänyt syysrypsiä robotilla, joka soveltuu noin 50 eri kasvien viljelyyn. Yhteensä robotti on Jartun tilalla hoitanut noin 40 hehtaaria, ja kunhan sää vain sallii, se on onnistunut hyvin. Toistaiseksi hän on tyytyväinen ja suosittelee robottia muille viljelijöille, vaikka se aluksi vaati jonkin verran puheluita Tanskaan ja Suomen maahantuojalle. Hän on kuitenkin positiivinen ja uskoo, että tulevaisuudessa hän voi antaa robotin huolehtia itsestään, mikä antaisi hänelle aikaa keskittyä muihin tehtäviin.

Lue lisää Jartun tilasta Huittisissa: Suomen ensimmäinen maatilan peltorobotti kylvää ja kitkee Huittisissa (maaseutu.fi)

Vuonna 2024 FarmDroid lanseerasi alkuperäiseen robottiin lisäosan, joka mahdollistaa torjunta-aineiden tarkan ruiskutuksen. Ruiskutus täydentää mekaanista torjuntaa ruiskutustekniikalla, levittäen torjunta-aineita pienelle alueelle kasvin ympärille, jonne veitsen terät eivät pääse. Erityisesti perinteisessä viljelyssä tämä voi olla mahdollisuus vähentää kemikaalien käyttöä, sillä tarkkuustekniikka kuluttaa jopa 94 prosenttia vähemmän kasvinsuojeluaineita perinteisiin menetelmiin verrattuna. Tämä teknologia tekee robotista hyvän vaihtoehdon myös perinteisille IPM-viljelijöille, eikä vain luomuviljelyyn.

Tarvitsetko neuvontaa?

ProAgria tarjoaa monipuolista neuvontaa viljelijöille ja puutarhayrittäjille. Ota rohkeasti yhteyttä, jos tarvitset apua esimerkiksi viljelyyn, liiketoiminnan suunnitteluun ja kehittämiseen, taloudellisiin kysymyksiin tai muuhun liittyvissä kysymyksissä. Lue lisää: ProAgria.

Muista myös, että Neuvo 2030 -järjestelmän kautta yrityksesi voi saada neuvontaa jopa 10 000 eurolla kuluvalla ohjelmakaudella. Lue lisää: ProAgria | Neuvo


FarmDroid FD20 lyhyesti

  • Hinta: n. 70–100 000 euroa
  • Valmistaja: tanskalainen FarmDroid
  • Kylvö ja mekaaninen rikkakasvien torjunta (+ tarkkuusruiskutus mahdollinen)
  • Toimii aurinkoenergialla – akun avulla aktiivinen jopa 24/7
  • Nopeus 450–950 metriä/h, jopa 6,5 hehtaaria/vuorokausi
  • Robotti on suunniteltu hoitamaan jopa 20 hehtaaria peltoa
  • Paino 900 kg

Esimerkkejä rikkakasvien torjuntarobotiikasta maailmalta:

Ogräsbekämpning med robotteknik

En ogräsrensande robot kan påverka lönsamheten genom inbesparingar både i fråga om arbetskraftskostnader och minskad användning av bekämpningsmedel samtidigt som större skördar kan ha en positiv effekt på intäkterna. Att känna till de gårdsspecifika produktionskostnaderna i detalj är av stor vikt.