Marjanviljelijän tulee olla moniosaaja
2 min lukuaika
Yrittäjän on tärkeää nähdä kokonaisuus, joka muodostuu yksityiskohdista.
Marjanviljelyssä onnistuminen vaatii hyvää johtamista.
Olen usein kuullut sanottavan, että marjanviljelijän tulee olla moniosaaja. Marjanviljelijän tulee hallita ensinnäkin varsinainen viljely, eli lannoitus ja kasvinsuojelu sekä viljelymaan hoito. Lisäksi viljelyssä tulee hallita monia teknisiä asioita lähtien istutuksen teosta, ruiskutuksiin ja suutintekniikkaan. Tulee tuntea lajikkeet ja niiden sopivuus omille pelloille sekä markkinoille. Tuotteiden myynti ja markkinointi on myös hyvin olennainen osa marjanviljelijän työtä. Sadonkorjuu on käsityötä ja vaatii suurta määrää kausityöntekijöitä, joten marjanviljelijän tulee hallita myös henkilöstöjohtaminen sekä rekrytointi. Täytyy tuntea byrokratia liittyen sekä viljelyyn, että kausityöhön. Lisäksi maailma marjatilan ympärillä muuttuu koko ajan, joten tulee seurata aikaansa ja huolehtia siitä, että oma osaaminen on riittävää sekä nykyhetkessä, että tulevaisuudessa. Vaikka tässä listassa ei ole lueteltu edes kaikkea sitä osaamista mitä kannattava marjanviljely vaatii, tuntuvat vaatimukset mahdottomilta. Ei siis ihme, että marjanviljelyssä, erityisesti mansikanviljelyssä on suorastaan normina se, että satokauden jälkeen kuljetaan kuin sumussa muutama kuukausi.
Tarvitseeko yrittäjän itse istua yöt ruiskuttamassa tai ajamassa marjoja asiakkaalle? Onko todella niin, että yrittäjän tulee selvitä huhtikuusta lokakuuhun ilman yöunia? Vai pitäisikö yrittäjän aikaa jäädä kesälläkin toiminnan kehittämiseen ja kokonaisuuden johtamiseen?
Marjatilan kehittäminen on hankalaa, jos kaikki pitää osata itse. Yrittäjän on tärkeää nähdä kokonaisuus, joka muodostuu yksityiskohdista. On tärkeää ymmärtää mitkä asiat vaikuttavat esimerkiksi satotasoon tai kuinka markkinat toimivat, mutta yksityiskohdista huolehtiminen kannattaisi antaa joko palkattujen työntekijöiden tai muiden tilan osallisten huoleksi ja joitain asioita ulkoistaa ostopalveluiksi. Kun lukemattomien yksityiskohtien hallitsemisen sijaan voikin keskittyä eri kokonaisuuksiin voi huomata aikaa jäävän muuhunkin kuin pelkkään työntekoon.
Heikki Inkeroinen
Puutarha- ja perunantuotannon asiantuntija
ProAgria Itä-Suomi