Maatalousdroonit mullistavat täsmäviljelyn
Tähän asti tiedonkeruu on ollut päätarkoituksena droonien lennättämisessä Suomen pelloilla. Tulevaisuudessa droonien käyttö maataloudessa on todennäköisesti yleinen näky. Käyttökohteet lisääntyvät ja ne ovat myös yhä käytännönläheisempiä, kun muun muassa kasvinsuojeluaineiden levittäminen pellolle nyt sallitaan koetoiminnassa.
Droonien käyttö maataloudessa lisääntyy
Teknologian nopea kehitys ja siihen integroituva tekoäly lupaavat hyvää droonien käytölle tulevaisuuden maataloudessa. Laitteisto- ja ohjelmistotoimittajien välinen yhteistyö ja teknologioiden standardointi ovat osoittautuneet tärkeiksi paitsi niiden luomien synergioiden vuoksi myös siksi, että viljelijät saavat entistä enemmän hyötyä keräämästään datasta. Erityisesti datan tulkintaan ja tietoon perustuvien päätösten tekemiseen tarvitaan toimivia työkaluja, joissa tekoälyllä on yhä tärkeämpi rooli. Samalla kehitys tasoittaa tietä pelkästä tiedonkeruusta konkreettisiin toimenpiteisiin tilalla. Tiedonkeruu lienee jatkossakin droonien tärkeä tehtävä, mutta datan analysointi ja päätöksenteko automatisoituvat entistä enemmän, mikä tehostaa maatilan toimintaa ja johtamista.
Lakimuutos tuli voimaan
Lokakuuhun 2024 asti miehittämättömien ilma-alusten (UAV), eli droonien käyttö kasvinsuojeluaineiden ruiskuttamiseen on ollut Suomessa täysin kielletty. Eduskunta on nyt hyväksynyt kauan odotetun lakimuutoksen, joka mahdollistaa kasvinsuojeluruiskutusta tutkimus- ja kehitystoiminnassa. Parhaillaan lupahakemusasetusta valmistelevan Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin mukaan tavoitteena on, että lupaa koetoiminnalle olisi mahdollista hakea jo keväällä 2025. Lakimuutosta voidaan pitää merkittävänä edistysaskeleena maatalousdroonien käytettävyyden kannalta, ja sen odotetaan vauhdittavan tutkimus- ja koetoimintaa, mikä puolestaan luo pohjaa droonien laajemmalle käytölle kasvinviljelyssä ja eritysesti kasvinsuojelussa. Tätä varten tarvitaan kuitenkin riittävät perustelut sen osoittamiseksi, että ruiskudroonien käyttö on turvallista sekä ympäristön että terveyden kannalta. Muualla Euroopassa, jossa kokeellinen toiminta on edistyneempää, on joissakin hankkeissa jo pystytty osoittamaan droonien suuri työn tarkkuus, ja että ruiskutustekniikalla voidaan minimoida sekä käytettyjen kasvinsuojeluaineiden määrä että riski aineiden kulkeutumisesta tuulen mukana.
Droonien käyttö katsotaan yleensä lisäävän erityisesti täsmäviljelyn mahdollisuuksia maataloudessa tarjoten samalla uusia, kustannustehokkaita ratkaisuja viljelijälle. Tärkeä näkökulma on kuitenkin myös se, että missä määrin droonit pystyvät suorittamaan tehtäviä kokonaan itsenäisesti ilman, että niitä tarvitsee valvoa. Tässä löytyy edelleen kehittämisen tarpeita niin teknisten ratkaisujen kuten myös lainsäädännön osalta.
Mielikuvitus rajana
Kiinnostus drooniteknologiaa kohtaan on viime vuosina kasvanut ja nykyään drooneja nähdään miltei kaikissa kotimaisissa teknologianäyttelyissä. Maataloudessa droonien soveltamisalueita ovat useita, mutta niiden käyttö on tähän asti ollut laajempaa muualla maailmassa. Teoriassa vain mielikuvitus on rajana sille, mihin drooneja voidaan maataloudessa käyttää, kuten tarkkaan maaperäanalyysien tekoon, jolloin voidaan pellolta tunnistaa sellaiset alueet, jotka kärsivät ravinnepuutteista tai tarvitsevat kastelua. Kasvuston tarkkailu mahdollistaa myös kasvitautien ja tuholaisten havainnoinnin varhaisessa vaiheessa, ja eri alueisiin kohdistuva rikkakasvipaine pystytään paikantamaan tarkasti.
Monipuolisen peltolohkojen analysoinnin lisäksi droonit kykenevät kylvämään siemeniä, levittämään lannoitteita ja ruiskuttamaan kasvinsuojeluaineita. Traktorinajoa vähentämällä säästää polttoainetta ja aikaa sekä vähentää maaperän tiivistymistä ja kasvuston tallaantumista. Droonien tuoma tarkkuus eri työvaiheisiin voi mahdollistaa suurempia ja tasaisempia satoja, kun näin saadaan oikeat panokset oikeaan paikkaan.
Toisin sanoen, vaikka tiedonkeruu ja analysointi ovat keskiössä kun on kyse tekoälystä, drooneja voidaan käyttää myös moniin käytännönläheisempiin tehtäviin, mikä säästää viljelijän aikaa ja rahaa. Hyötyjä voi saada myös silloin, kun peltotyöt on tehty, sillä drooneja voidaan käyttää esimerkiksi aurinkopaneelien tai muiden pintojen pesemiseen. Toinen esimerkki on ruotsalaisen yirtyksen kehittämä innovaatio, jossa drooni pystyy toimimaan lentävänä paimenkoirana tekoälyteknologian avulla. Käytännössä riistaeläinten aiheutttamia vahinkoja pelloilla on pystytty merkittävästi vähentämään tällä innovaatiolla.
Korkeampi käyttöaste parantaa kannattavuutta
Droonien monipuolinen hyödyntäminen varmistaa investoinnin kannattavuuden. Työmäärän vähentyessä ja resurssien säästöjen kasvaessa takaisinmaksuaika myös lyhenee. Työprosessien tehostaminen ja tuotantopanosten kuten polttoaineen, veden, lannoitteiden ja kasvinsuojeluaineiden käytön vähentäminen ovat tärkeitä kannustimia droonien hankkimiselle. Kyky tehdä tietoon perustuvia, strategisia päätöksiä data-analyysien avulla on kuitenkin vähintään yhtä tärkeää.
Droonien hintatason laskiessa myös taloudellinen riski on muuttuvassa maltillisemmaksi. Viljelijän kannattaa myös hakea investointitukea, jos teknologia on tarkoitettu tilan toiminnan kehittämiseen esimerkiksi täsmäviljelyn kautta. Toinen vaihtoehto on yhteisomistus, jolloin taloudellinen riski jaetaan usean maatilan kesken. Tulevaisuudessa viljelijä voi kenties ostaa droonien suorittamat tehtävät urakointipalveluina.
Tiukemmat ympäristövaatimukset hyödyttävät kehitystä
On selvää, että droonit ovat tulleet meille jäädäkseen, mutta jää nähtäväksi kuinka suuresta vallankumouksesta maataloudessa on lopulta kyse. Potentiaalinen hyöty näyttää kuitenkin suurelta varsinkin täsmäviljelyssä. Kannattava maatalous vaatii jatkuvaa tehostamista, ja samalla ympäristötoimenpiteitä ja ehdollisuutta koskevat vaatimukset tiukentuvat koko ajan. Ei ole kohtuutonta ajatella, että drooneilla voi tässä olla tärkeä rooli. Viljelijöiden kiinnostus on kasvussa, mutta samalla teknologian käyttöönotto ja tehokas hyödyntäminen edellyttävät käyttäjiltään uusia taitoja.
Siirtyminen droonimaatalouteen ei varmaan tapahdu yhdessä yössä, jos se lainkaan tapahtuu, ja kuten aina se edellyttää, että joku rohkea näyttää tietä. Maatiloilla, jotka onnistuvat integroimaan uuden teknologian toimintaansa, on tulevaisuudessa todennäköisesti jonkinlaista etulyöntiasemaa ja tuotannollista kilpailuetua. Kuten historia on osoittanut ennenkin, vain he, jotka pysyvät mukana teknologisessa kehityksessä pystyvät pitkällä aikavälillä säilyttämään kannattavuutensa.
Lue lisää
Digimaatalous - maatalouden uudet digitaaliset teknologiat | Digimaatalous
Jordbruksdrönare revolutionerar precisionsodlingen
Hittills har datainsamling varit huvudavsikten med att flyga drönare över åkrarna i Finland. I framtiden är användningen av drönare inom lantbruket sannolikt en vanlig syn. Tillämpningsområdena är på uppgång och blir även mera praktiskt inriktade då bland annat spridning av växtskyddsmedel numera kan tillåtas i försökssyfte.