Juurekset joulun tuovat

2 min lukuaika

Puutarhayrittäjän saappaissa

Rosollia, laatikoita, salaatteja. Joulun perinteiset ruuat ovat täynnään kasviksia, ja niitä syömällä saattaa jopa saavuttaa uuden kasvissuosituksen 800 g päivässä, vaikka söisi myös kinkkua tai kalkkunaa. Joulun kaloja ja kotijuustoja unohtamatta.

Kanava
IPMWRKS Horizon 2020 -hankkeen päätöskokous pidettiin Bydgoszcz issa Puolassa. Kaupungissa virtaavan Brda-joen ylle rannalta rannalle venytettyihin köysiin asetettu Jerzy Kędzioran tekemä veistos ’ Mies ylittää joen’ pysyy paikallaan, koska patsaan painopiste on sen alla. Nuoralla taiteleva mies -patsas on paljastettu 20 vuotta sitten Puolan Euroopan unioniin liittymisen muistoksi.

Kasvukauden päättyminen ja valmistautuminen tulevaan

Lumi peittää peltoja ja vihannekset on saatu varastoon. On aika hengähtää ja siirtyä sisätöihin pakkaamaan vihanneksia markkinoille ja suunnittelemaan tulevaa kasvukautta sekä viimeistelemään viljelymuistiinpanot kuluneelta kasvukaudelta. 

Vihannesten kasvinsuojelun haasteet lisääntyvät edelleen. IPM on meillä ollut käytössä reilut kaksikymmentä vuotta ja osana ympäristökorvausta jo kolmatta CAP-tukikautta. Aiemmin käytimme kasvinsuojelutoimenpiteiden valinnasta ja käytöstä nimitystä Todetun tarpeen mukainen käyttö. Tämä on edelleenkin hyvä pohja, jolle rakentaa vihannesviljelyn kasvinsuojelua.

IP-viljely on kokonaisvaltaista viljelyä, johon sisältyy IPM kasvinsuojelu ja uudistavan viljelyn periaatteet. Vihannestila on kokonaisuus, josta ei voi irrottaa vain jotain osaa, johon keskittyä. Tilan kannattavuuden suunnittelu ja työvoima ovat keskeisiä tekijöitä, joista täytyy viljelyn ohella pitää huolta.

Ilman investointeja ei voi kehittää tilaa. Tässäkin suunnittelu ja todetun tarpeen mukainen toteutus on paikallaan. Kaikkea ei voi tietää, koska tulevaisuus on vielä avoin ja hyvä niin. Investoinnin jälkeen saattaa tulla notkahdus kassavirtaan, jos kaikki ei menekään kuten suunniteltiin. Voi tulla luonnon järjestämiä hankaluuksia pitkien pouta- tai sadejaksojen myötä tai kasvintuhoojia kaukokulkeumana. Tiedämme, milloin rahaa virtaa kassaan ja milloin on suurimmat menot. Jos nämä ajankohdat eivät kohtaa, silloin kassabudjetointi on avainasemassa tilan talouden kannattelussa.

Kasvintuhoojien esiintyminen vaihtelee vuosittain paljon, jolloin myytävän sadon tuotannon ja laadun varmistaminen on hankalaa. Kasvinsuojeluvälineet ja -aineet ovat hintavia, joten niiden hankinta tehdään usein pitkän harkinta-ajan jälkeen. Erityisesti juureksille vaihtoehtoiseksi kasvinsuojelumenetelmäksi on tarjolla hyönteisverkkoja.  Ne onkin otettu laajalti käyttöön, koska muuta vaihtoehtoa hyönteistuhojen estämiseksi ja sadon varmistamiseksi ei juurikaan ole käytettävissä, ainakaan isomman mittakaavan viljelyssä. Verkot ovat yksi mahdollinen ympäristökorvauksen toimenpide. 

Tukiehdot ja tulevaisuuden epävarmuudet

Kaiken kaikkiaan kuluvan CAP-tukikauden käytänteet ovat vielä toisenkin kasvukauden jälkeen tulkinnanvaraisia, mikä ei ole hyväksi viljelijöiden oikeusturvalle. Jos ei keväällä tiedä, mitä vaaditaan ja miten vaatimukset täytetään haettaessa ja sitoutuessa uuden kauden tukiehtoihin, kuljetaan ohuella langalla myös EU-viljelynsääntöjen noudattamisessa. 

Paitsi tukiehdot, myös uudet menetelmät ja tulokasrikkakasvit aiheuttavat ponnisteluja kasvukaudella peltojen viljeltävyyden ja sadon laadun turvaamiseksi. 

Hiljentykäämme kuitenkin hetkeksi joulunaikaa viettämään suomalaisesta ruuasta nauttien. Hyvää uutta vuotta 2025!

Rotfrukter ger julstämning

Rosor, lådor, sallader. Traditionell julmat är fylld av grönsaker, och att äta dem kan hjälpa dig att nå de nya grönsaksrekommendationen på 800 g per dag, även om du också äter skinka eller kalkon. För att inte glömma julfisk och hemgjorda ostar.