Ensimmäisen talven kokemuksia tomaatin hybridivalotuksesta

4 min lukuaika

Puutarhayrittäjän saappaissa

Talvi 2023–2024 oli ensimmäinen talvi, jolloin Lepaan tomaattikasvihuoneessa käytettiin uutta hybridivalaistusratkaisua, jossa yhteyttämisvalotus toteutettiin yhdistämällä vanhaa suurpainenatrium (HPS) -teknologiaa uuteen LED-teknologiaan. Kokemukset olivat monilta osin myönteisiä, mutta huoneen korkea ilmankosteus sydäntalvella aiheutti ongelmia muutaman viikon ajan.

Tomaattiterttu

Lepaan kasvihuoneeseen kuuluu 1300 m2 tomaattihuone ja viisi koeosastoa. Kasvihuonetta käytetään HAMIn ja HAMKin puutarhuri- ja hortonomiopiskelijoiden opetuksessa sekä HAMKin, eli Hämeen ammattikorkeakoulun, tutkimus- ja tuotekehityshankkeissa.

Keijo Juntunen
Kasvihuone-, omena- ja marja- sekä peltokasvien tuotantopäällikkö Keijo Juntunen Lepaan kasvihuoneella

Kuusi metriä korkea kasvihuone valmistui vuonna 2007 ja siinä on käytetty aikansa edistyksellisintä kaupallista kasvihuoneteknologiaa. Kesällä 2023 korvattiin 2/3 vanhoista 600 watin HPS-ylävaloista uusilla LED-ylävaloilla, ja 1/3 HPS-valaisimista jätettiin paikalleen. Poistetut valaisimet ja polttimot säästettiin varaosiksi. Ylävalaistuksen lisäksi valaistusta täydennettiin LED-valoilla taimiriveissä.

Uudessa valotusjärjestelmässä noin 280 mikromoolia PAR-valoa (µmol/m2/s) tulee LED-ylävaloista Philips GPL TCL -LED-valaisimista ja 110 µmol/m2/s vanhoista 600 watin HPS-valaisimista, sekä 90 µmol/m2/s LED välivalaloista (Philips GPL IL). Yhteensä tomaatteja voidaan siis valottaa 480 µmol/m2/s PAR-valoa.

HPS-valaisimia säilytettiin säteilylämmön vuoksi

Suurpainenatriumlamput säilytettiin riittävän säteilylämmön takaamiseksi. Talven aikana auringosta saatavan säteilylämmön määrä laskee tai puuttuu kokonaan, eivätkä uudet LED-valaisimet tuota lämpösäteilyä HPS valaisimien tapaan. LED-valaisimien asennus sujui ongelmitta, sillä asentajalla oli kokemusta tämäntyyppisistä töistä.

- Tilasimme avaimet käteen -ratkaisun, johon kuului myös sähkösuunnittelu, kasvihuone-, omena- ja marja- sekä peltokasvien tuotantopäällikkö Keijo Juntunen kertoo.

Tomaatin taimet istutettiin elokuun alussa 2023, ja viljely sujui uuden valaistustekniikan avulla hyvin koko syksyn ajan. Loppusyksystä viljelylämpötilaa alettiin muuttaa niin, että vuorokauden keskilämpötilaa nostettiin 1,5–2 °C aiempien vuosien vastaavaan aikaan verrattuna. HPS-valaisimien määrän lasku johti odotetusti haihdunnan vähenemiseen. Pienempää haihdutusta kompensoitiin mm. johtokykyä nostamalla. Johtokyky nostettiin 5,5–6 mS/cm:iin aiempina talvikuukausina käytetyn 4–4,5 sijaan. Haihdunnan hidastumisen vuoksi kasviin ei kulkeudu samaa määrää ravinteita kuin aiemmin. Johtokykyä nostamalla ravinteiden määrä vuorokausitasolla saadaan pidettyä riittävänä. Ravinteiden heikko saanti ilmenee mm. hedelmien maun heikkenemisenä ja kuoren pehmenemisenä. Toisaalta on muistettava, että liian korkea johtokyky saattaa aiheuttaa sadon alenemaa.

Kylmä talvi aiheutti pölytysongelmia

Kaikki tomaatteja kasvattaneet tietävät, miten tärkeää pölytys on sadon kannalta. Kun tammikuun alussa tuli todella kylmä, jopa -25–-30 °C, kimalaiset jäivät pesiin eivätkä lentäneet lainkaan, ja kukkien pölytys loppui. Yhteys kasvihuoneosaston ilmankosteuteen havaittiin pian; kun kasvihuoneen ilmastonhallintajärjestelmä ilmoitti suhteellinen ilmankosteuden nousseen yli 76 %, kimalaiset eivät poistuneet pesästä. Ilmiö saattaa selittyä sillä, että korkeassa ilmankosteudessa siitepöly ei irtoa heteistä. Pölytysongelmien ollessa pahimmillaan oli Keijo Juntunen yhteydessä Philipsin viljelyneuvojaan Stiina Kotirantaan, jolla jo oli kokemusta vastaavista tilanteista.

Kimalaisten pysyessä pesissään, kukkatertut pölytettiin käsin erityisillä täristimillä, mutta pölytystulos ei ollut täydellinen, mikä näkyi sadonalenemana viikoilla 8 ja 9. Suhteellisen ilmankosteuden laskemiseksi tehtyjen toimenpiteiden vaikutukset alkoivat näkyä viikolla 10, jolloin sato palautui normaaliksi. Menetelmä kosteudenhallintaan oli se vanha tuttu: tuuletus ja lämpötilan nosto alaputkissa. Pölytyksen varmistamiseksi Keijo Juntunen suosittelee myös uusien kimalaispesien tuomista kasvihuoneeseen kerran viikossa.

Juntunen varoittaa myös jään muodostumisesta kasvihuoneen lasikaton alle, mikäli verhot ovat kokonaan suljettuina pakkasten aikana. Mikäli jäätä muodostuu, ei tuuletusluukkuja kannata avata, sillä silloin on vaarana, että luukut rikkoutuvat. Jään kannattaa antaa sulaa alhaalta päin.

- Jään sulaessa nopeasti kasvihuoneen sisälle voi tulla pieni trooppinen monsuunisade, Juntunen naurahtaa. Tänä talvena oppia on tullut myös katon alla olevien glykolilla täytettyjen sulatusputkien käytöstä jään sulattamiseen. Putket asennettiin katon vesikourujen alle alun perin vuonna 2007 sulattamaan mahdollista katolle kertynyttä liikaa lumimäärää.

Etsitään uutta hyvänmakuista lajiketta LED-valoviljelyyn

- Tarvitsemme korvaajan Encore-lajikkeelle, Juntunen sanoo. Näimme, että esimerkkilajikkeella DRTH6005 ei ollut lainkaan lehtioireita keinovalossa viljeltynä, kun taas Encore oireili LED-valaistuksessa enemmän kuin HPS-valaistuksessa. Encore oli maultaan huomattavasti parempi, eikä koelajiketta ole enää saatavilla, joten kokeilemme ensi kaudella Sunvine-lajiketta. Pidämme yhä Delisher-lajikkeen erikoistomaattina. Encoren ollessa paikallisten suosikkilajike, jatkamme edelleen, mutta tilaamme jatkossa Encoren sille suositellun DRO141-perusrungon kanssa.

- Ensimmäisen hybridivalaistuskauden aikana olemme myös oppineet poistamaan enemmän lehtiä; poistamme viikoittain lehtiä terttujen välistä ja myös latvasta, jotta varmistetaan hyvä ilmankierto koko kasvissa, Keijo Juntunen sanoo ja toteaa lopuksi, että tomaatin viljely on hyvin mielenkiintoista ja että HPS-valaistuksesta LED-valaistukseen siirryttäessä tulee eteen paljon uusia asioita.

- Oli hyvä, että säilytimme suurpainenatriumlamppuja, mutta säästimme kuitenkin 30 % prosenttia valotukseen kuluvasta sähköstä aiempaan verrattuna.

Erfarenheter från första vintern med hybridbelysning av tomat

Vintern 2023–24 var den första vintern med den nya hybridbelysningen i tomathuset i Lepaa. Erfarenheterna var positiva i många avseenden, men den alltför höga luftfuktigheten ställde till problem under några veckor.