Avomaavihannesten kasvinsuojelu

2 min lukuaika

Puutarhayrittäjän saappaissa

Ennen kasvukauden alkua on paljon pohdittavaa.

Kuva: Dennis Grönroos

Avomaavihannesten kasvinsuojelu - huhtikuussa ennen kasvukauden alkua on paljon pohdittavaa

Hankalien rikkaruohojen tarkkailu ja torjunta kannattaa aloittaa jo vuosia ennen itse vihannesviljelyä. On sekä halvempaa että yksinkertaisempaa torjua rikkaruohot viljasta ja nurmesta, kuin vihanneksista. Viimeistään syksyllä ennen vihannesten viljelyn aloittamista on tärkeätä, että torjutaan hankalat juuririkkakasvit. Tämä sen takia että vihanneksia viljeltäessä torjunta-aine valikoima on suppea ja juuririkkakasvit ovat erittäin vaikeat, jos ei mahdottomia torjua. Nyt on jo liian myöhäistä, jos ajatellaan tämän vuoden viljelyksiä, mutta kannattaa olla huolellinen viljelykiertoa suunniteltaessa. Kun viljelykiertoa suunnitellaan vuosia etukäteen, on helpompi vähentää rikkaruohojen esiintymistä ja parantaa viljelykasvin edellytyksiä.

Vesi on suurin ainesosa torjunnassa ja tämän takia myös ratkaisevan tärkeä torjuntatuloksen kannalta. On tärkeätä pohtia sekä veden määrää että miten se levitetään. Saman tehoaineen vaikutus on tavallisesti paljon parempi, jos käytetty vesimäärä on suurempi. Avomaavihanneksilla käytetään tavallisesti 300 litrasta 1000 litraan vettä hehtaaria kohden. Veden laadulla, sekä pH:lla että veden kovuudella, on vaikutus torjunnan onnistumiselle. Veden laatu vaikuttaa merkittävästi tehoaineen toimivuuteen. Joten tilaa vesianalyysi ja selvitä vetesi laatu!

Ennen torjunnan aloittamista on hyvä selvittää sekä viljelykasvin että rikkakasvin vahakerrosta. Mitä paksumpi vahakerros sen paremmin kasvi sietää kasvinsuojeluaineita, tämä koskee sekä viljely- että rikkakasveja. Vahakerroksen paksuus vaikuttaa torjunnassa käytettävään annokseen. Voi myös olla tarpeen käyttää lisäaineita, jotka liuottavat vahakerroksen.

Sekä ilmanlämpötila että ilmankosteus vaikuttavat torjunnan tulokseen. Alhaisella lämpötilalla tulos on tavallisesti huonompi tai olematon ja korkeat lämpötilat voivat vioittaa kasvia. Myös maalaji vaikuttaa miten paljon tehoainetta pitää käyttää. Jotkut tehoaineet voivat vioittaa viljelykasvia alhaisilla multapitoisuuksilla, kun taas korkeilla multapitoisuuksissa niiden vaikutus voi olla olematon sekä viljely- että rikkakasveilla.

Rikkakasvit ovat aina helpompia torjua nuorina ja pienikokoisina. Tavallisesti on tehokkaampaa katsoa rikkaruohon kuin viljelykasvin kehitysastetta.

Kasvinsuojelun muistilista:

  • Vedenlaatu
  • Viljelykasvin vahakerros
  • Lämpötila
  • Ilmankosteus
  • Maalaji
  • Tuuli
  • Rikkaruoholaji ja kehitysaste

Tarkista torjuntateho jälkikäteen ja tee muistiinpanoja edistämään oppimista.

Dennis Grönroos
Erikoiskasvineuvoja
ÅHS