Luomuhankkeiden kuulumisia

2 min lukuaika

Luomuhankkeet etenevät aktiivisesti. Vaikka loppukevään lähikoulutukset ja kesäkuun opintomatka jouduttiin siirtämään, ne järjestetään heti tilanteen salliessa. Huhtikuussa on pidetty kolme laidunnukseen liittyvää webinaaria. Ensi kesän demonstraatiot toteutetaan ja pellonpiennarpäivät järjestetään vähintäänkin livelähetyksen kautta.

Tehoa pohjoiseen luomuun kansikuva

Luomukasvisten markkinakatsaus ja rikkakasvien torjunta

Koulutuspäivässä 10.3.2020 käytiin läpi puutarha- ja erikoiskasvipainotteisesti tämänhetkistä luomumarkkinatilannetta tuottajien, asiantuntijoiden, tukkujen ja kasvinjalostajien näkökulmista.

Marja-Riitta Kottila ProLuomusta kertoi puutarhakasvien markkina- ja tuotantotilanteesta. Eniten luomuelintarvikkeista ostetaan hedelmiä, maitoa ja vihanneksia. Kasvisruoan kysyntä heijastuu myös luomuhevin kulutukseen.

Luomutuotanto ja -tuottajien määrä kasvaa edelleen vuosittain. Luomupuutarhatuotantokasvien suurin kasvu on tapahtunut tarhaherneellä vuosina 2014-2018. Luomutuotteita ostavat aktiivisimmin lapsiperheet ja etenevissä määrin myös muut, mutta silti väestöstä 10 prosenttia ei käytä luomutuotteita ollenkaan.

Luomu jakaa mielipiteitä puolesta ja vastaan. Luomutuotteita kehitetään koko ajan markkinoille. Tänä päivänä helppous ja nopeus ovat niin luomun kuin muidenkin elintarviketuotteiden valtteja. Syitä, miksi luomua ostetaan, ovat muun muassa puhtaus, maku, ympäristöystävällisyys, terveellisyys ja eläinten hyvinvointi. Kotimaisten luomutuotteiden valikoima on tällä hetkellä melko suppea, ja sitä tulisikin monipuolistaa.

Luomukasvistuotanto "ei huono" vaihtoehto

Ville Jaakola Ylirannan vihannesjalosteelta ja Perttu Kykkänen Bio-Välitykseltä kertoivat tukku- ja jalostuspuolen luomumarkkinanäkymistä. Tavanomaisen kasvistuotannon puolella on jopa ylitarjontaa, joten erikoistuminen luomuun ei olisi huono vaihtoehto. Jaakolan kokemuksien mukaan julkisella puolella luomun kysyntä on kasvanut, mutta kotimaisuusaste jää helposti luomussa huomiotta. Esimerkiksi pastaa ja banaania kysytään, mitkä eivät ole kotimaisia tuotteita.

Luomuperunan myynti on hankalaa. Pohjois-Pohjanmaan alueella tuotetaan runsaasti hyvälaatuista tavanomaista perunaa, minkä takia luomuperunan hinta karsii kuluttajat. Tukku- ja jalostuspuolella korostetaan raaka-aineen sisäistä laatua ja makua.

Tuottajapuheenvuoron piti omien sanojensa mukaan tekemällä oppinut vihannesviljelijä Hannu Keskinen. Hän nosti puheenvuorossaan esille, miten vähäistä verkostoituminen ja tiedonjako on vihannesviljelijöiden keskuudessa. Tähän voi olla monta syytä, esimerkiksi pienet markkinat ja kilpailu.

Keskisen tilalla on päätuotantosuuntana luomuporkkanan viljely. Tilalla kokeillaan myös muiden kasviksien ja juureksien, kuten punajuuren ja juuripersiljan viljelyä.

Rikkakasvien torjunnasta ja penkkiviljelystä

Petri Leinonen kertoi rikkakasvien torjunnasta luomussa. Puheenvuorossa nousi esille teemat maan rakenteesta, kevytmuokkauksesta ja muun muassa penkkien rakenteesta, että ne ovat muun muassa riittävän tiiviitä, jotta maan kapillaari toimii. Rikkakasvien torjunnan kannalta oleellisinta olisi, että ne olisivat kerenneet jo kerran itää ennen rikkaäestystä. Alueellisena haasteena on lyhyt kasvukausi, minkä takia kylvöt tulisi tehdä mahdollisimman aikaisin.

Penkkiviljelyä Leinonen suosittelee esimerkiksi sen takia, että maa lämpenee nopeammin, kun se on niin sanotusti irti pohjamaasta. Lisäksi penkkiviljelyllä saadaan syvempi ruokamultakerros. Penkkiviljelyssä maa toimii helpommin, kun ilma pääsee harjun kautta pois ja vesi imeytyy tilalle alakautta.

Kirjoittaja: