Uusi luomusiementuotannon pienryhmä aloittanut Pohjois-Pohjanmaalla
Hivenlannoituksen vaihtoehdoista käytiin vilkasta keskustelua Pohjois-Pohjanmaan luomusiemenpienryhmän aloituksessa.
Pohjois-Pohjanmaan luomusiemen pienryhmä starttasi lauantaina 27.2 Ylivieskassa. Paikalla on kymmenkunta innokasta luomuviljelijää. Ryhmän koostumus oli hyvä, koska osalla ryhmäläisistä oli kokemusta jo tavanomaiselta puolelta sertifioidun siemenen tuottamisesta.
Yleisesti hivenaineiden tarpeellisuus jakautuu useilla Pohjois-Pohjanmaalla luomutiloilla kolmeen osaan. Yleensä sinkistä ja kuparista on puute niillä lohkoilla, joissa pH on alle kuuden. Hyvällä Ph tasolla olevilla lohkoilla taas kärsitään mangaanin puutoksesta.
Tähän asti suurin osa hivenlannoituksista on hoidettu rakeisilla lannoitteilla Pohjois-Pohjanmaalla. Hyvin harva luomutila on käyttänyt nestemäisiä lehtilannoitteita täydennyslannoituksessa. Nyt kun rakeisten hivenien saatavuus on heikentynyt, kiinnostus lehtilannoitteiden käyttöön on luonnollisesti lisääntynyt.
Uutta väriä keskusteluun toi siementen peittaus mahdollisuus lehtilannoitteilla. Tämän mahdollisuuden useampi viljelijä näki hyvänä vaihtoehtona, koska useammalla ei ole enää omaa ruiskua. Keskustelussa kuitenkin todettiin että täydennystarpeet lohkojen välillä poikkeavat monesti hyvin paljon, jolloin saman aineen käyttö kaikille lohkoille ei välttämättä sovellu. Kuitenkin useampi viljelijä aikoi kokeilla mangaani peittausta viljan siemenille, koska heillä on lohkoja, joissa tarvetta on esiintynyt aikaisempinakin vuosina.
Esimerkiksi Yaravita Matrac Pro:ta käyttämällä ainekustannus on n. 10 €/ha. Eli kustannus on hyvin matala, verrattaessa siihen että aine ruiskutettaisiin kasvustoon urakoitsijan toimesta. Useammalla oli ajatuksena käyttää ruuvikuljetinta ja erillistä pumppua nestepeittauksen suorittamiseen.
Ryhmäläisten taholta tulikin toiveita useamman pellonpiennartilaisuuden järjestämisestä kesänaikana hivenlannoitusten tiimoilta.
Lisää aiheesta Facebookin Tuottavaa Luomua -ryhmässä.
Kirjoittajana nurmen ja luomun erityisasiantuntija Olli Valtonen ProAgria Oulusta.