Siementä luomuun!

2 min lukuaika

Luomublogi

Luomun siirtymävaihe kannattaa hyödyntää luomusiementuotannossa.

Blogi terhitaulavuori luomu

Niklas -kaurakuormaa taas lastaillaan viljarekan kyytiin. Luomusiemenerä on lähdössä kunnostettavaksi Pyhäselän Pakkaamolle. Raakatavaran itävyys oli vaikean kasvukauden johdosta vain 86 %, toivotaan että kunnostuksessa itävyys vielä nousisi. Sertifioinnin normaali alaraja on 85 prosenttia.

Luomusiemenestä on ollut pula niin kauan kuin muistan. Itse aloitin luomusiementuotannon heti tilanpidon aloitusvuonna 2002. Laskin taloutta ja tulin siihen tulokseen, että siirtymävaihe kannattaa hyödyntää luomusiementuotannossa. Hyödynsin luomun siirtymävaiheen ilman suurempaa taloudellista riskiä ja pääsin heti kiinni luomuhintoihin. Tällä oli näin jälkikäteen arvioituna merkittävä (positiivinen) vaikutus kahteen ensimmäiseen siirtymävuoteen. No juttu tuntui mielenkiintoiselta ja sen verran haastavalta touhulta, että jäin tähän koukkuun. On tullut sitten kokeiltua viljojen, apiloiden, timotein ja nurminadan siementuotantoa vaihtelevalla menestyksellä.

Siementuotannossa siemenen kunnostajan ammattitaito on tärkeässä roolissa lopputuloksen kannalta. Läheskään aina raakatavara, varsinkaan luomuheinä- ja apilansiemenillä ei ole yhtä puhdasta kuin tavanomaisessa tuotannossa.

Heinien ja apilan siementuotannolla saadaan puitavaa alaa suhteessa enemmän, kun osa lataajavuosistakin on mahdollista saada myyntikasviksi. Rikkojen hallinta on haastavaa nurmisiementuotannossa ja tarkkuutta homma vaatii, mutta mitään salatiedettä se ei ole. Luomulannoitetarjonnan lisääntymisen myötä hyvien satotasojen saaminen on aiempaa helpompaa. Hyvän satotason tavoittelu kannattaa, sillä se kulkee yleensä käsi kädessä hyvän siemenlaadun kanssa. Lisäksi tilivälin pituus vaihtelee, mutta sitä tasaa kohtuullisen hyvä kannattavuus.

Rohkaisen uusia luomuun siirtyviä tiloja kokeilemaan luomusiementuotantoa. Hukkakaurattomuus on tietysti lähtökohta. Laaja oma luomusiementuotanto mahdollistaisi paremman viljelyvarmuuden kotimaisiin olosuhteisiin sopivilla lajikkeilla.

Kirjoittaja

Pasi Hartikainen
Luomutuotannon asiantuntija ja luomuviljelijä
ProAgria Pohjois-Karjala