Baijerin opintomatkalla opittua 10.-15.2.2013: Plankstettenin luostari

2 min lukuaika

Luomua laadulla

Viimeinen tilakäynti kohde oli suuri ja monipuolinen luostaritila lähellä Nürnbergiä.

Plankstetten1 620x360px

Viimeinen tilakäyntikohde oli suuri ja monipuolinen luostaritila lähellä Nürnbergiä. Saimme reippailla melkoisen jyrkkää rinnettä ylös itse maatilalle. Maisemat olivat rinteestä alaspäin katsottuna varsin kauniit.

Itse maatila jakaantui useampaan yksikköön ja me pääsimme tutustumaan nautakarjaan sekä sikoihin. Muut eläimet olivat toisaalla (lampaat ja peurat).

Luostarissa on oma tilateurastamo, leipomo, panimo sekä tislaamo. Viljelyksillä on myös erilaisia hedelmiä. Kesäisin toimii myös kasvimaa ja kasvihuone joissa tuotetaan salaattia ja vihanneksia myyntiin sekä ravintolan tarpeeksi.

Luostarissa on varsin monipuoliset markkinat tuotetuille tuotteille. Luostarissa toimii päivittäin ja tilauksesta ravintola, joka tarjoaa ns. kausiruokaa. Tämän lisäksi tilakauppa, kauppa-auto ja nettimyymälä takaavat tuotteiden myynnin.

Viljan viljely

Viljan viljely alaa on 150ha ja nurmia 76 ha. Viljelyksessä on vehnää, spelttiä, mallasohraa, ruista, ruisvehnää ja kauraa. Viljan viljelyyn panostetaan myöskin, jotta saadaan riittävän laadukasta leipä ja mallasviljaa. Traktoreina näytti tilalla olevan supi suomalaisia Valtroja.

Siat

Lihasikoja tilalla on 330 kpl.

Sioille oli rakennettu uudet tilat joita tilan työntekijä mielellään esitteli. Sikoja ruokittiin pääsääntöisesti tilan omalla viljalla. Rehuksi viljellään härkäpapua ja hernettä. Sikojen kasvatus näillä on hidasta, mutta kasvunopeutta tärkeämpi kriteeri heillä on lihan laadukkuus. Osa rehusta höyrytetään ja tarjoillaan nestemäisessä muodossa sioille.

Naudat

Luostari tilalla on 60 emoa, jotka ovat Itävallasta peräisin olevaa Fleckvieh karjaa. Siitossonneina on kaksi Limousin järkälettä.

Osalta sonnivasikoilta poistetaan 6kk ikäisenä sukukalleudet. Tilalla tuotetaan lihahärkää. Tämä siksi, että saataisiin hyvää pihvilihaa ravintolaan.

Vasikat saavat olla 9 kk asti lehmien kanssa ja näin taataan niiden kasvu sekä hyvä terveys. Myös tällä tilalla panostettiin enemmän hyvinvointiin ja terveyteen kuin pelkkään kasvun maksimointiin.