Baijerin opintomatkalla opittua 10.-15.2.2013: Braunin maitotila, osa 1

2 min lukuaika

Luomua laadulla

Braunin maitotila on lähtenyt luomuun vuonna 1988.

Baijeri1 620x360px

Etelä-Pohjanmaalta 10.2.2013 aamuvarhaisella lähdettiin kohti Helsinki-Vantaata, josta oli lento Münchenin lentokentälle. Kaikkiaan Etelä-Pohjanmaalta lähti mukaan 16 viljelijää ja neuvoja. Tämän lisäksi samalle reitille saimme seuraksemme 8 Etelä-Savosta vaikuttavaa viljelijää tai neuvojaa.

Kyseisellä porukalla lähdimme tutustumaan ja oppimaan uutta saksalaisilta kollegoiltamme.

Braunin maitotila

Braunin maitotila on lähtenyt luomuun vuonna 1988. Syitä valita luomu oli 1980 luvun ympäristö ongelmat. Erityisesti 1986 tapahtunut Tšernobylin onnettomuus laittoi Josef Braunin miettimään arvojaan uusiksi.

Samalla hän alkoi miettiä onko tämä se maailma, jonka haluaa jättää tuleville sukupolville? 90-luvulla hän alkoi käyttää traktoreissaan ja autoissaan rypsiöljyä. Tällä hetkellä autoissa ja traktoreissa käytetään luomuauringonkukkaöljyä. Pikkuhiljaa hän yhä paremmin tiedosti miten tärkeää on ymmärtää luonnonlakeja. Ja siksi hän haluaa kehittää tilaansa rauhassa ajatuksen kanssa.

Braunin tilalla on tehty pitkään yhteistyötä paikallisen maatalousyliopiston kanssa, jonka seurauksena tilan on ollut mahdollista kokeilla uusi asioita ja saada niistä myös tuloksia näkyviin.

Hakekaasutin

Neljä vuotta sitten on tilalla käyttöön otettu hakkeenkaasutusjärjestelmä. Joka tuottaa sähköä, lämpöä sekä hiiltä. Näistä kaikkia käytetään tilalla ja osa ylimääräisestä sähköstä myydään yleiseen verkkoon.

Kaasutuksessa syntyvää hiiltä käytetään kompostin lisänä ja näin maanparannusaineena. Haketta tilalla kuluu noin 700 kuutiota vuodessa ja laitteiston hankinta kustannus on ollut asennuksineen noin 150 000 €. Isännän mielestä tämä on paras ratkaisu kestävyyden kannalta tällä hetkellä ja myös tilan tarpeisiin hyvä.

Tilalla katsotaan maatalouden tärkeimmäksi tehtäväksi huolehtia maankasvusta eli nostaa maan tuotanto kykyä ja hyödyntää aurinkoa tuotannon lisäämiseksi. Aurinkoa pyritään hyödyntämään myös rakennusten lämmittämisessä sekä heinän ja hakkeen kuivamisessa. Tästä syystä onkin katoille asennettu auringonkerääjiä.

Braunin maitotilan esittely jatkuu