Kuturauhaa!

Kuva: Johanna Möttönen
Upeat lohikalamme lisääntyvät syksyllä. Varsinainen kutu tapahtuu lokakuun lopulla ja marraskuun alussa, mutta lohi, vaellussiika ja taimen ovat saattaneet aloittaa vaelluksen kutualueilleen jokea ylös jo kesällä.
 
Lohen ja taimenen kalastuslain mukainen syysrauhoitus joissa ja puroissa alkoi 1. syyskuuta. Rauhoitus jatkuu kolme kuukautta eli marraskuun loppuun asti. Siialla on vastaava rauhoitus mereen laskevissa joissa ja puroissa. Rauhoitetun kalan pyydystäminen, myynti ja sellaisten pyydysten käyttö, jotka erityisesti soveltuvat sen pyydystämiseen, on rauhoitusaikana kielletty. Enemmän tietoa mm. rauhoitusajoista ja pyyntimitoista löydät täältä.
 
Lakisääteisten rauhoitusaikojen ohella nykyaikaiset kalavesien hoidon menetelmät tukevat kalakantojen luontaista lisääntymistä. Uhanalaisten lohikalojemme hyvinvoinnin edistäminen on kalatalouskeskukselle tärkeää. Olemme mukana emojärjestömme Kalatalouden keskusliiton perustamassa virtavesityöryhmässä.
 
- Vastaamme Länsi-Suomen Voima Oy:n ja Varsinais-Suomen ELY-keskuksen yhteishankkeena rakentaman Harjavallan hautomon siian emokalapyynnistä, lypsystä ja hautomon pyörittämisestä yhteistyössä Selkämeren ammattikalastajien, Kalatalouspalvelu Mäkelä Tmi:n ja Luonnonvarakeskuksen kanssa. Emokalojen pyynti toteutetaan aina eettisesti ja kestävällä tavalla. Haudontaa aiotaan jatkaa tänäkin syksynä. Vapautettavat poikaset värimerkitään, jotta toiminnan tuloksellisuutta voidaan seurata, sanoo Satakunnan Kalatalouskeskuksen toiminnanjohtaja Johanna Möttönen.
 
Satakunnan Kalatalouskeskus pyörittää kolmatta vuotta Euroopan Meri- ja Kalatalousrahaston tukemaa hanketta, jonka tarkoituksena on elvyttää alueen merikutuisen siian luontaisia lisääntymismahdollisuuksia Selkämerellä. Ammattikalastajat kasvattavat Maalahden kantaa olevia vaellussiian poikasia kesänvanhoiksi verkkokassissa Merikarvian ja Porin edustalla. Ennen lokakuussa tapahtuvaa vapauttamista poikaset värimerkitään Luonnonvarakeskuksen toimesta. Merkinnän avulla voi muutaman vuoden päästä seurata, palaavatko siiat kasvupaikalleen kutemaan. Mielenkiintoisen videon siikojen värimerkinnästä näet täältä.
 
-Kalastusmestarimme Kimmo Puosi on vaelluskalojen erikoismies. Kimmon vetämässä EMKR-rahoitteisessa "Satakunnan Jokitalkkari"-hankkeessa toteutamme pienimuotoisia elinympäristökunnostuksia. Tällä hetkellä suunnitelmat ovat valmiina Harjunpään ja Kaasmarkunjoelle. Kimmo on säännöllisesti mukana myös taimenten emokalojen siirrossa vaellusesteiden yli, sanoo Möttönen.  
 
Katso myös upea Nakkilan seudun koskikalastajat ry:n   video  taimenten ylisiirrosta Harjavallassa.
 
 
Kirjoittaja: Johanna Möttönen, Satakunnan Kalatalouskeskuksen toiminnanjohtaja

Jaa

Facebook Comments Box

Lisää kirjoituksia

Muualla blogeissa