Viljelysuunnittelun aikaistaminen kannattaa

Seuraavaan vuoden viljelyä kannattaa ryhtyä suunnittelemaan jo puintien jälkeen.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty ja suunnittelu tuottaa myös säästöjä, summaa kasvintuotannon asiantuntija Satu Näykki ProAgria Länsi-Suomesta ja kannustaa ottamaan yhteyttä viljelysuunnittelun asiantuntijaan jo nyt.

1. Kirjaa heti ongelmakohdat

Sängen alta paljastuva maa ja oheiskasvusto kertovat heti mahdolliset ongelmat. Tiivistyneet ja vedenvaivaamat paikat eivät kasva samalla tavalla tai aiheuttavat kiinnijäämisvaaran koneille. Rikkakasvitilanne on hyvin havaittavissa sänkimaasta ja mahdolliset ruiskutustarpeet on syytä kirjata itselle heti muistiin.

2. Miten helpottaa kevään työhuippua?

Lannan levitys sujuu helpommin syksyllä ja sen hyödyntäminen etenkin syysviljoilla on järkevää. Syyspuolella kylvettävät kasvustot tasaavat muutenkin kevään työhuippua ja toisaalta kylvettävien kasvien lajit ovat monipuolistuneet muun muassa syysrapsin ja hybridirukiin yleistyessä.

Alkusyksystä kylvettävät kasvit vaativat suunnitelmallisuutta. Hetken mielijohteesta syysrapsia ei usein pääse kylvämään.
Viime keväänä tehtyä viiden vuoden viljelykiertosuunnitelmaa voi hyödyntää omana pitemmän aikavälin suunnitelmana ja ruveta miettimään mahdollisia parannuksia omaan kiertoon. Jos jokin lohko ei tuota satoa vuodesta toiseen, voisiko sen kasvivalikoimaa muuttaa?

3. Hanki tuotantopanokset ajoissa
Kotieläintiloilla kasvivalikoiman määrää eläinlaji ja kasvinviljelytiloilla seurataan markkinoiden tarpeita.
Ajattelemalla omaa viljelykiertoaan pidemmälle, pystyy tasoittamaan niin myyntien kuin ostojen osalta panoksia ja työtä. Mitä aikaisemmin on tiedossa hankinnat, sitä helpompi on kilpailuttaa.

4. Vertaile vaihtoehtoja
Syksyn sadepäivinä on hyvä aika laittaa lohkokirjanpitoa kuntoon ja miettiä seuraavan kevään kylvöjä. Uuden kauden hankinnoista suurimman kuluerän muodostavat lannoitteet, siemenet ja kasvinsuojeluaineet. Lantaa käyttävillä tiloilla kannattaa miettiä, onko omaan lantalajiin harkittu lannoite sopivin mahdollinen.

Tuloksen tekeminen kasvintuotannolla ei onnistu läheskään joka vuosi. Laskelmien mukaan kumina on ollut usein parhaan tuloksen tekijä. Erikoiskasveista voi löytyä kannattava markkinarako joillekin tiloille.
Ratkaisu kannattavaan tuotantoon lähtee kulujen karsimisesta. Sitä kautta saa kiinni oman toiminnan pullonkaulat. Jakamalla riskejä eri vuosien välille takaa sen, ettei yhden kasvin huono vuosi tunnu kohtuuttomalta. Alhaisen viljan hinnan vuosien aikana voi keskittyä peltojen peruskunnostukseen ja ottaa käyttöön kiertoon syväjuurisia maanparannuskasveja. Nurmi- tai kesantolohkojen kylväminen syyskasveille onnistuu aina ja näin pääsee kiinni monipuolisempaan kasvivalikoimaan. Pääsääntöisesti syysmuotoiset kasvit tuottavat paremman sadon ja sitä kautta tuovat paremman tuoton.

5. Tilaa peltokierros Neuvo 2020 -käyntinä
Neuvo 2020 -tilakäynnillä on syksyllä helppo tarkastella lohkojen kuntoa pellolla ja tehdä ensimmäinen versio kevään 2017 viljelysuunnitelmasta. Lapion kanssa kierrellessä lohkoja huomaa paljon asioita, joita ei traktorin hytissä tule ajatelleeksi.
Ota yhteyttä kasvintuotannon asiantuntijaan tai tilaa Neuvo 2020 -käynti täältä.
 

Satu Näykki
043 825 1225
Kasvintuotannon asiantuntija
ProAgria Länsi-Suomi
 

Jaa

Facebook Comments Box

Lisää kirjoituksia

Muualla blogeissa