Nurmihavaintojen opettelua Marttilassa

Marttilan nurmipienryhmä kokoontui maanantaiaamuna 30.5. Kylämäen hevostilalle. Tilaisuus aloitettiin rennosti kahvipöydän ääressä ja puhe kääntyi nopeasti kuluvaan kasvukauteen ja lähestyvään sadonkorjuuseen. Viljelijöillä oli hyvin erilaisia kokemuksia johtuen lähinnä säästä ja varsinkin sateista. Osa kertoi kasvustojensa saaneen sopivasti sadetta ja heidän odotuksensa tulevalta kasvukaudelta ovat toiveikkaat ja hyvät.

Nurmet ovat kovassa kasvussa ja oraat jopa liiankin hyviä. Yksi viljelijä tokaisikin hymyssä suin, että ”odotellaan vain, että jotain menee pieleen”. Tähän kuitenkin jatkettiin, että ei parane olla pessimisti, mutta realisti on hyvä olla. Osa kertoi vettä tulleen paikoin niin paljon, että maat olivat lähteneet liikkeelle ja joku taas kaipasi lisää sadetta.

Viljelijät tekivät yhdessä havainnon, että yksivuotiset nurmet ovat tällä hetkellä harvoja johtuen perustamisvuoden märistä olosuhteista. Täydennyskylvöjä onkin kuulemma tehty reippaasti nyt kevään aikana. Sadonkorjuu lähestyy kovaa vauhtia lämpimien jaksojen joudutettua kasvuston kehitystä ja ensimmäiset aloittelevat jo tällä viikolla rehun tekoa. Ryhmäläisille ei tullutkaan yllätyksenä, että kasvustot ovat tällä hetkellä niin pitkällä kehityksessä.

Kuulumisien vaihtamisen jälkeen siirryttiin pelloille, jossa huomio kiinnittyi nurmikasvustojen tiheyden määrittämiseen, kasvilajien välisiin suhteisiin ja maan rakenteeseen. Laitumella tiheyden määritykseen toi oman vivahteensa laiduntavat hevoset ja aasi, jotka olivat myös hyvin innokkaita osallistumaan havaintojen tekoon. Ryhmäläisten kesken katsottiinkin parhaaksi tutkailla tiheyttä ja kasvuston ominaisuuksia paremmin muilla lohkoilla.

Kun kasvuston tiheys ja pituus ovat tiedossa, voidaan arvioida sen hetkistä satotasoa, mikä auttaa säilörehun riittävyyden arvioinnissa. Pellolla tunnistettiin myös eri nurmi- ja rikkakasvilajeja ja käytiin läpi niiden ominaisuuksia.

Esimerkiksi juolavehnän erottaminen timoteista ja hevonhierakan säilyminen ja leviäminen lietteen mukana herättivät keskustelua. Kaikki edellä mainitut ovat tärkeitä asioita nurmenviljelyssä – maan kasvukuntoa unohtamatta. Hyvärakenteisessa maassa kasvien juuret kasvavat syvälle ja niiden kunto ja rakenne ovat hyviä.