Siellä missä ruoho on vihreämpää

Lännen nurmiryhmät suuntasivat kevään piristykseksi Englannin nurmille ja nummille maaliskuisella opintomatkalla. Nurmitsempparitoverinani matkalla toimi tuttuun tapaan Jarkko Storberg. Porukassamme oli väkeä kaikista seitsemästä nurmiryhmästämme sekä täydennyksenä innostunutta nurmi- ja maitoporukkaa myös muualta Suomesta. Erityisen kiinnostuksen kohteenamme oli tilojen talouden hallinta maidon hinnan kannalta haasteellisina aikoina ja nurmen hyödyntäminen osana sitä.

Englannissa viime vuosina heikointa tulosta ovat tehneet tilat, jotka eivät ole selkeästi valinneet strategiaansa, vaan ovat tavoitelleet sekä korkeita tuotostasoja isoin panoksin että yrittäneet samalla laiduntaa. Tällä hetkellä parhaassa asemassa ovat tilat, joilla kustannukset on pidetty erittäin alhaalla ja mieluummin tingitty maidon tuotostasosta. Isoimmissa ongelmissa ovat puolestaan korkeiden kustannusten kautta isoa tuotostasoa pitävät suurtilat.

Vierailimme kahdella ns. välimallin tilalla, ja molemmilla oli löytynyt maitotuotoksen lisäksi muitakin keinoja pysyä tiukasti bisneksessä kiinni. Yksi vierailutiloista oli maan parhaita laidunnustiloja, jolla silläkin mentiin tällä hetkellä lähellä kipurajaa.  Toinen 300 lehmän tila oli tiputtanut 12 000 keskituotoksen 8000:een, ja panostanut maidon rinnalla jalostukseen ja jalostuseläinten myyntiin.


 
Tällä hetkellä parasta tulosta teki 120 lehmän tila, jolla lehmät olivat luomutuotannossa. Tilan keskituotos oli reilut 8000 l ja maidosta maksettiin poikkeuksellisen hyvää hintaa luomulisän takia.   Lisätuloja tila sai metsästysoikeuksista maillaan sekä lampaiden laidunnuksen mahdollistamisesta talvikaudella. Tila oli siirtynyt lohkolaidunnukseen Uuden Seelannin tyylillä ja tavoitteena oli tuottaa mahdollisimman paljon maitoa hyödyntäen nurmirehua. Tila käytti säilörehua seosrehussa osana ruokintaa talvikaudella ja oli juuri näinä viikkoina aloitellut laidunnusta osapäiväisesti, josta siirtyy pian myöhäiseen syksyyn saakka kestävään täyslaidunnukseen. Saman tien tuotostaso oli noussut, joskin asiaan vaikuttanee sekin, että säilörehun laatu ei tuoksunut neniimme erityisen laadukkaana.