Huolla kuivuri ja säästä energiamenoissa
Vuosi 2024 näyttää nyt jäävän muistiin kovasta kuivuudesta, joka vei mm. syysviljoista sadon ja kesäkuun sateista, jotka estivät ruiskutuksia. Joka tapauksessa näyttää siltä, että saamme kuitenkin edelleen puitavaa.
Puolet peltoviljelyn energiamenoista selittyy viljan kuivauksella. Sen vuoksi kuivurilla kannattaa viettää aikaa ennen sesonkia.
Onko poltin kunnossa?
Öljypannuja on yli- ja alipaineisia. On tärkeää, että niiden poltin on kunnossa. Varsinkin oikeanlaisten suuttimien uusiminen on tärkeää. Vaikka palaminen toimii, kuluneella suuttimella liekki on kynttilän muotoinen, kun sen kuuluisi olla pallomainen. Hyväkuntoinen suutin voi lisätä pannun käyttöikää.
Puhtaus tärkeää
Puhtaus on niin energiansäästön kuin paloturvallisuuden kannalta tärkeää. Ilmapäädyissä oleva vilja polttaa kuivureita joka vuosi. Nykyisin monissa kuivureissa on jo taajuusmuuttaja syöttölaitteessa ja se on myös oikein hyvä apu kuivurin tyhjennyksessä. Olen havainnut, että moni käyttää sitä viljan kuivauksessa tarpeettoman suurella kiertonopeudella, jolloin vilja ei ehdi lämpenemään ja kosteus siirtymään pintaan. Parhain kiertonopeus on yleensä sellainen, jossa vilja tuntuu lämpimältä. Tosin täytyy muistaa, että ei myöskään hidasta kiertoa, jottei itävyys kärsi.
Kuivurin eristäminen kannattaa
Erittäin suuret säästöt tuo kuivurin eristäminen. Voidaan puhua jopa 10-20 % säästöistä. Ilmapäätyjen pokkauksiin mahtuu 30 mm eriste. Tärkeää asennuksessa on, että asennettava pinta on puhdas ja esimerkiksi teipillä suojataan pölyn pääseminen pinnoille. Olen havainnut kondenssiveden jäävän pölyyn kiinni, josta seurauksena on helposti ruostuminen.
Automaatioita kuivauksen hallintaan on useita. Ylikuivaus on turhaa, mutta on tärkeämpää on mieluummin kuivata liikaa, sillä varastoinnin aikana kosteus voi nousta noin prosentin verran.
Toivotaan, että viljankuivaus sujuu mallikkaasti ja ilmat ovat suotuisia!
Haluatko keskustella energiansäästömahdollisuuksista?
Energia-asiantuntijamme auttavat. Ota yhteyttä.