Verraton vertaistuki

Maanviljelijän diagnoosin saaneet tarvitsevat vertaistukea. Se tuli taas viikonloppuna huomattua. Kanssaveljien ja – sisarien kanssa keskustellessa omat ajatukset järjestyvät aivan uuteen uskoon ja hetkellinen voimattomuus ja epäilykset kaikkoavat. Kiitokset siis pitkän matkan pyöräilijöille! Kuinka turvaamme tulevaisuudessa, että yhä harveneva viljelijäjoukko löytää samanhenkistä tukijoukkoa ympärilleen? Miten luomme edellytykset sille, ettei nuori, aloitteleva viljelijä jää ainokaiseksi tuotantosuuntansa edustajaksi ja yksin omien ajatustensa kanssa?

Kyllä se vaan niin on, että iso antaa enemmän. Onneksi luovuimme ajatuksesta levittää rakennuksen alta ajetut maakasat traktorilla ja hommasimme paikalle 24 tonnin pillarin. Kasat katosivat kasteen tavoin ja pelto tuli äestyskuntoon kertaheitolla.


Ammattimies ja kunnon kone takaa hyvän lopputuloksen


Äestystä vaille kylvökunnossa

Viikko kului valumuottien teossa ja purkamisessa. Siinä välissä valettiin. Perjantaina saatiin loput pilarianturat valettua. Jonkinlainen etapin saavutus ja helpotus sekin. Pienin askelin eteenpäin. Eräs merkittävä etappi oli myös kuiluelementtien tulo työmaalle. Hiphurraa, sekin huoli vähemmän, nyt ne on tehtynä! Myös pumppukaivoelementit ovat työn alla. Kiitos ”venyjille”! Kalliomurskeen ajo jatkuu ja kohta rupeaa hiekkakin kulkemaan.


Valvonta pelaa työmaalla


Raudoituksen viimeistelyä


Olokimulli ja juniori purkuhommissa


Loput pilarianturat valuvuorossa


Kalliomurskepeittoa odottava pilarianturarivistö


Helteellä valujen kastelusta oli huolehdittava kunnolla

Helle vaikeutti työskentelyä sekä rakennustyömaalla että navetassa ja aiheutti jälkimmäisessä myös väkikatoa. Ketään ei huvittanut mennä saunan olosuhteisiin hommiin. Pakko kuitenkin oli tehdä työt aamuin illoin – ja kunnolla. Kuukausitarkastus tehtiin eläinlääkärin kanssa kuumissa tunnelmissa. Näin useamman vuoden kokemuksella voimme todeta sen palvelun olevan todella kannattava ja mielekäs. Onneksi meillä on eläinlääkäri, joka myös kokee sen tärkeäksi.

Lämpö sai säilörehunurmet pössähtämään kunnolla ja korjuu alkaakin heti ensi viikon alussa, ellei sada. Yritimme päästä tunnelmaan käymällä tuossa lähellä järjestetyssä säilörehunkorjuunäytöksessä.

Monena joutuu viljelijäparka olemaan kesän, ja miksei talvenkin mittaan. Jo yhteen aamupäivään mahtuu monenlaista: korjaa lantarobotin ketju, selvitä ja korjaa traktorin etukuormaajan vika, pura elementtikuorma, estä poikimakarsinan tulva, tankkaa auto ja teippaa juniorin harkoissa loukkaantunut nilkka. Iltapäivällä olikin vuorossa pankin vierailu työmaalla. Johtaja ja maatalousasiantuntija halusivat kai nähdä omaisuutensa rakennusvaiheen. Miellyttävä ja informatiivinen vierailu, molemmin puolin. Isäntä totesi tyynesti päivästä: kyllä isä osaa!

Kiitämme:
- upeaa työjälkeä maanlevityshommissa
- kuiluelementtien valmistumista
- Sodankylän ja Tornion pärinäpoikia ja Hämeenlinnan pyöräbongaria kiinnostuksesta
- valutöiden onnistumista
- kuukausitarkastusta navetassa

Moitimme:
- emme oikeastaan mitään

Julkaistu 12.6.2011

Jaa

Facebook Comments Box

Lisää kirjoituksia

Muualla blogeissa