Takaisin toimeen

Lomat on vietetty ja paluu arkeen sujui mallikkaasti. Kunnon lomalla ei ole ohjelmaa eikä minkäänlaisia aikatauluja, lähtöä ja paluuta lukuunottamatta. Koulukaverin 50 – vuotisjuhlat loivensivat paluun tuskaa. Reiät taivaankannessa eivät olleet tukkeutuneet poissa ollessamme ja niinpä vettä on tullut reilusti yli tarpeen. Kyllä näillä pohjavesillä jo talven yli selvittäisiin. Lomittajat ja Ari olivat tehneet hienoa työtä ja olikin ilo palata työmaalle, kun paikat kiilsivät puhtauttaan ja naapurin kylmäpihatossa näkyi vain hiehojen turvat puhtaan olkikerroksen alta. Heille kaikille iso kiitos on paikallaan!


Lomatunnelmissa


Laiskureilla on aikaa pidellä kaidetta paikallaan lämpimässä säässä.

Sillä välin työmaalla: ruokintapöytien valu tapahtui aivan kuin itsestään. Lasku toki tulee perässä ja yleensä silloin huomaa oman poissaolonsa. Joskus sekin on tosin tarpeen. Suomen syksy toivotti lapsensa tervetulleeksi kotimaahan myrskyn kera. Täytyy ruveta valmistelemaan suunnitelmaa B umpilehmiä varten. Sisätiloihin ne kai olisi parasta saada, ellei sää parane.


Ruokintapöytiin hierrettiin valuvaiheessa pinnoite.

Viime viikolla saimme uuteen navettaan sähköt uuden pääkeskuksen kautta. Sähköyhtiö oli sopivasti aikatauluttanut muuntajan ja linjojen uusimisen, joten samaan kaaokseen menivät kaikki. Tokihan työmaalla on roikan perässä sähkö ollut tähänkin asti, mutta nyt on helpompi löytää vapaa pistorasia useille tarpeille. Samalla työmiesten pimeät hommat loppuivat, kun työvalot saatiin valaisemaan hämäriä aamuhetkiä.


Vanha pääkeskus sai luovuttaa tehtävänsä uudelle ja ehommalle.


Uudessa pääkeskuksessa on 100 amppeerin sulakkeet entisen 35 amppeerin sijaan. Se tietää melkoista nousua sähkölaskuun.

Robotin alustan valuun asennettiin lämmityskaapeli, vesijohdot, sähköjohdoille suojaputket ja viemäriputket. Lypsylehmille tuleva tila näyttää navetassa pienentyvän kuin pyy maailmanlopun edellä. Samoin tuntuu käyvän poikimakarsinalle, jonka jo nyt tietää tulevan aivan liian pienen. Tämä on nyt kuitenkin niitä aiemmin mainitsemiani kompromissejä. Täydellistä ei siis koskaan saa. Paremman kuitenkin saamme kuin entisen, toivottavasti. Umpilehmille tulee ainakin aivan oma osastonsa, joten niiden asianmukainen ruokinta on tulevaisuudessa mahdollista. Nythän ne ovat samassa joukossa lypsävien kanssa.


Tähän kohtaan tulee puksuttamaan vanha tienari, A2, silloinen juhlamalli.


Umpilehmien parret ovat vielä valamatta. Eivät kuitenkaan toivottavasti enää ensi viikon jälkeen.

Huoltotilojen välikattoa päästään valamaan eräiltä osin ensi viikolla. Myös putkityöt edistyvät, paitsi edellä mainitsemani tilan putkituksen, myös maitohuoneen osalta. Maksettujen ja maksamattomien laskujen pinoa läpi käydessämme alkoi huimata. Tämä jälkimaksatussysteemi ei tässä vaiheessa investointia tunnu ollenkaan hyvältä. Laskuja on molemmissa pinossa reilusti ja loput rahat vapautuvat vasta investoinnin olessa valmis. Siispä laskelman kanssa pankinjohtajan puheille mars! Toivottavasti hän on kaveri vielä käynnin jälkeenkin. Myöhästyimme viime vuoden syyskuussa kuukausi ALV:oon ilmoittautumisessa. Yrityksemme kirjanpitäjä (=isäntä) ei oikein ollut ajantasalla aikatauluista. Siksipä toukokuussa palautuva potti on melkoinen. Se tietää lisää lainanottoa.


Välikaton valua varten rakennettua tukihässäkkää.


Jostakin täytyy tulla paljon vettä tälle jakotukille.

Päätimme jo avoimien ovien ajankohdastakin. Se olikin vaikea päätös, sillä valmiiksi navettaa emme siihen mennessä saa. Robotithan voimme siirtää uusiin tiloihin vasta juuri ennen lehmien siirtoa. Nyt vain keskustelut käyntiin yhteistyökumppaneiden kanssa ja kyselyt siitä, kuinka he haluavat näkyä tilaisuudessa. Marraskuun viimeisenä lauantaina voi tulla katsomaan mitä olemme saaneet aikaan. Avoimien ovien teemana tulee luultavasti olemaan 50 + 50 = 100 vuotta. Saa havaita kuinka paljon saamme veloista maksuun ennen eläköitymistämme.

Julkaistu 9.10.2011

Jaa

Facebook Comments Box

Lisää kirjoituksia

Muualla blogeissa