Kyllä se siitä!

Navettarakennus todella koostuu kompromisseista. Kun lehmille ei voi saada sisätiloihin laidunolosuhteita, niin yritetään sitten saada aikaan mahdollisimman vähän haittaa aiheuttavat olot. Minäkin katkerasti jouduin antamaan periksi päähänpinttymästäni saada lehmille hiekkaparret. Betonista ne parret valetaan, niin kuin yleensäkin täällä maailman kulmalla. Eivät hiekkaparret kuulemma toimisi Suomen oloissa lietelannan kanssa. Uskon sen kyllä. Tekniikka ja toimintavarmuus siis esti. Parsien valu aloitettiin parrenerottajien paalujen valamisella parsirivin keskelle. Valaminen jatkuu parsissa kaatojen täsmäämisellä.


Parrenerottajien kiinnityspaalut valettiin ensin.


Parsien valu, vaihe 1

Kolmas hyvä kompromissien moottori on raha ja neljäs aika. En saanut niitä aurinkokennojakaan navetan katolle. Ainakaan vielä. Valmius niiden asentamiseen myöhemmin on olemassa sähköpääkeskuksessa, joka on muuten melkoisen paljon suurempi kuin vanhassa navetassa. Sähköpääkeskuskin tuli nostetuksi omalle paikalleen ja jopa 3 senttiä jäi leveydestä tilaa ovipieleen.


Tarvitaankohan näitäkään laatikoita kaikkia koskaan?


Sähköpääkeskus mahtui kuin mahtuikin suunnitellulle paikalleen.

Nyt onkin vuorossa isojen valujen tekoa navettatyömaalla: parret, ruokintapöytä, käytävät. Ruokintapöydälle valettiin ruokintakaukaloelementtien alusta ja kiinnitettiin elementit siihen tarkoitukseen tarkoitetulla laastilla. Elementithän tulevat kouruksi, joka on noin 26 senttiä syvä. Tarkoituksena olisi vähentää rehun työntelyn tarvetta. Saa havita kuinka onnistuu. Loppuosa ruokintapöydästä valetaan, kunhan saadaan taas hieman täyttöjä tehtyä.


Ruokintakaukaloelementtien pohjan valua meneillään.


Pohja valmis elementtien asennukselle.


Sitten vaan lätkitään kiinnityslaastilla elementit paikalleen. Toki suoraan ja huolellisesti.

Lienenkö jo hyvin huolestuneen näköinen, kun tässä eräänä päivänä ollessani työmaalla tuli kirvesmies juttusille ja sanoi, että ” kyllä tämä tästä valmistuu pikku hiljaa”? No, loma kuitenkin lähestyy ja sitä ennen ruuti ehtii vielä kuivua entisestään. Sade kuitenkin pitää huolen siitä, etteivät syystyöt pellolla suju suunnitellusti. Niin kuin nyt tänä kesänä mikään olisi suunnitelmien mukaan sujunut! Sitä lomaa odotellessa……

 

Julkaistu 15.9.2011

Jaa

Facebook Comments Box

Lisää kirjoituksia

Muualla blogeissa