Ketjureaktioita

Lehmän onnistunut poikiminen on aina yhtä sykähdyttävää. Uuden elämän alkuhetket ovat vaikuttavia kerta toisensa jälkeen. Jos siihen turtuu, on jotain pahasti pielessä. Uuden elämän eteen tekee kaiken voitavansa, vaikka kyseessä olisi ternivasikkana välitykseen lähtevä sonni.


Yliveto ja sonnivasikkansa Ikituuri

Poikiminen aiheuttaa nykyisessä täydessä navetassamme ketjureaktion, aallon, joka tuntuu muuttuvan hyökyaalloksi loppupäässä. Siirretään vasikka, jotta saadaan tilalle vastasyntynyt ja isompia, jotta saadaan pienemmille tilaa. Ja tämä sama homma menee aaltona koko navetan päästä päähän. Loppupäästä joku pullahtaa sitten ulos. Mitenkähän saisi aikaan sen ketjureaktion, joka käynnistäisi aitatyöt? Laitumille olisi jo hyvä päästä. Nyt kuitenkin tärkeämmät työt ajavat edelle listalla. Kukahan sinne hyttysten syötiksi nyt haluaisikaan?

Kuluneella viikolla sai ihastella ukkossateen jälkeen uusien koivunlehtien tuoksua. Voi melkein kuulla heinän kasvavan. Ja taas on yksi ketjureaktio käynnistynyt. Rehunteko pukkaa väkisin eteen.


Kasvustokävelyllä rehunteon ajoittamiseksi

Kulunut viikko oli valmistumisten juhlaviikko. Ei vain meidän navettatyömaalla! Betoniraudoitusten valmistuminen tuntuu ottavan aikaa. Keskelle viikkoa sattuva pyhä ei yhtään helpota tuskaa. Tuntuu vain, että saa aloittaa viikon kaksi kertaa ja hommat ovat sekaisin. No tulipahan kuitenkin valmiiksi toisen puolen pilarianturoiden valut. Helppoa kuin heinänteko.


Raudoitukset valmiina odottamassa valumuotteihin nostoa


Pilarianturan valaminen käynnissä


Vain pari tuntia ja valu valmis

Niiden pahuksen kuiluelementtien saanti osoittautui sitten varsinaiseksi ongelmaksi. Nyt niiden valupöytä on käyttökiellossa työturvallisuussyistä. Tehtaalla valetaan elementtejä toisella pöydällä sitä vauhtia, kun ehditään. Toivottavasti ei ole edessä uutta, hallitsematonta ketjureaktiota. Mistähän tuollaisten työturvallisuuteen liittyvien asioiden tilan voisi tarkastaa aikatauluviivästyksien välttämiseksi?

Isäntä kaivaa veljensä kanssa ”joutessaan” navetan piha-aluetta ja teiden pohjia sillä vuokratulla kaivurilla. Kuskeista ei tunnu olevan pulaa. Olokimullikin halusi puikkoihin ja yllätti kyvyillään vanhemmat mestarit. Tuntuu tämä nuori polvi olevan sinut ohjaimien kanssa, kiitos paljon parjattujen tietokonepelien. Jotain hyötyä niistäkin siis on!


Piha-alueet tarvitsevat kunnon pohjustuksen

Kiitämme:
-  viikon poikimisten määrää
-  elvyttäviä ukkoskuuroja, jotka helpottivat valujen kastelua
-  valujen vaivattomuutta
-  tietokonepelien kasvattavaa vaikutusta

Moitimme:
-  raudoitusten hidasta valmistumista
-  edelleen jatkuvaa epäselvyyttä kuiluelementtien toimitusaikataulussa
-  hyttysten kiusallisen suurta määrää, mikä tekee päivän jatkamisesta ajoittain tuskallista

 

Julkaistu 6.6.2011

Jaa

Facebook Comments Box

Lisää kirjoituksia

Muualla blogeissa