Harjakorkeus saavutettu

Rakennustyömaalla rupeaa näkymään uusia ulottuvuuksia. Rakennuksen mitat alkavat hahmottua myös korkeuden osalta. Siirryimme siis 3D- aikaan ja saimme pitää harjakaiset. Puukaarien pystytys sujui nopeasti. Reilun päivän kuluttua kaaret olivat paikallaan. Nostotöiden ajaksi piti lähellä kulkevasta sähkölinjasta katkaista virta ja hoitaa virransyöttö aggrekaatilla. Sähkölinja siirrettiin uuteen paikkaan kauemmas navetasta. Sähköyhtiöllä oli linjan uusinta joka tapauksessa työlistalla, joten siitä ei aiheutunut ylimääräistä työtä.


Puukaarien nosto alkaa


Sähkölinjan siirtoa


Ensimmäisen päivän aikana nousi 11 kaikkiaan 18 kaaresta. Koko nostourakka kesti reilun päivän.

Kattoparrujen nosto ruokintapöytien päälle tapahtui sateessa. Parrut olivat lakattuja ja siten kovin liukkaita käsitellä. Nostoliinojen pitävän otteen saannissa oli haastetta. Homma tapahtui kuitenkin ilman vaurioita.


Keli kuin keli, työt on hoidettava.

 

Juniori parrujen liitosrautojen kiinnityksessä tuvallisesti maan pinnalla

Lietekuilujen asennusta riittää useampaan otteeseen

Kattoparrut asennettuna myös ruokintapöytien päälle


Olokimullin työpäivän jälkeinen ilta kului kaivinkoneen puikoissa ajorataa tehdessä ja ajoharjoituksissa

Rakennustarvikkeita toimittavilla firmoilla on uskomaton kirjo piirustusten ja työohjeiden ymmärrettävyyden suhteen. Yhden piirustukset tulevat jos tulevat ja ovat hyvin suuntaa antavia ja jopa virheellisiä, asennusohjeista puhumattakaan. Toisella firmalla taas ohjeet ovat helposti luettavia ja ymmärrettäviä ja piirustukset asiallisia. Yhteinen piirre näillä kaikilla on kuitenkin juoksevan mitan puuttuminen. Asennus sujuisi huomattavasti nopeammin, jos piirustuksiin olisi merkitty juoksevat mitat. Vältyttäisiin yhteenlaskuvirheiltä ja asennusvaiheessa aloitus- ja lopetuspaikat olisi helpompi määrittää.


Vesijohtojen ja sähkökaapeleiden veto putkituksiin tuli ajankohtaiseksi


Esikoinen selvittelemässä putkihässäkkää apunaan Fairy

Kuten yleensä rakennustyömaalla, myös tällä työmaalla rakennuksen kokovaikutelma muuttuu osien lisääntymisen myötä. Maitohuone, vessa, vasikkatila, varasto ym. näyttävät kovin pieniltä nyt, kun seinien anturat on valettu. Näiden osien pinta-ala vastaa kuitenkin normaalin omakotitalon pohjan alaa.


Maitohuoneen ja aputilojen anturoiden valumuottien asennus

Ääretön huojennus kaiken epätietoisuuden jälkeen oli slalom-pumppukaivon elementtien tulo työmaalle. Kaivon asennus oli välttämätöntä päälletunkevan katonasennuksen vuoksi. Olihan elementeissä sitten kyllä havaittavissa hutiloinnin jälkiä ja yksi pala puuttui. Kuitenkin kaivo saatiin noin suurin piirtein kasattua.


Slalom-pumppukaivo on vihdoinkin asennettuna

Navetan päädyn seinäparrut saikin asentaa sitten helteisessä säässä. Kuivalla kelillä kaikki työt sujuvat jouhevammin ja mielikin on virkeämpi.


Päätyparrujen asennusta


Säät vaihtuvat tiuhaan ja ukkoskuurojen myrskytuulen varalta kaaret ankkuroitiin joutilaaseen Hanomaciin

Murskeenajo vaihtui hiekanajoon. Makuuparsirivien alustat on hyvä täyttää ennen poikittaisten lietekuilujen asennusta, jotta päästään kippaamaan kuormat mahdollisimman lähelle lopullista paikkaa. Tasausta, tiivistystä ja korkeuden säätöä siis riittää vielä hetkeksi.


Makuuparsien alustat täytetään fillerillä


Seuraavaksi asennettavan lietekuilun alusta tasattuna

Jo tässä vaiheessa rakennusurakkaa voimme todeta päätöksemme hankkia työmaalle suomalaista rakennusosaamista osoittautuneen oikeaksi. Osaavat ja vastuuntuntoiset rakennusmiehet helpottavat isäntäväen paineita oleellisesti, vaikka työmaalla kuluukin pyöreitä päiviä. Kommunikointi sujuu selevällä suomenkielellä ilman tulkkeja. Välikiitokset kuuluvat Sepolle ja Askolle sekä apupojille. Ja tietenkin myös Harrille.


Harrin ottamaa tunnelmakuvaa. Hienolta näyttää, eikös?

 

Julkaistu 25.7.2011

Jaa

Facebook Comments Box

Lisää kirjoituksia

Muualla blogeissa