15. yö

Juicen sanoja lainatakseni: ”taas huomaan kahden viikon unohtuneen”. Tosin eri syystä kuin laulussa. Isäntäkin voisi todeta elämänsä olevan kuin James Bondilla, vauhtia, jännitystä ja vaarallisia tilanteita. Ne kauniit naiset ovat vaan aina puuttuneet. Tapahtumaa siis tapahtuman päälle.

Jouduin elämäni ensimmäisen kerran lehmän hyökkäyksen kohteeksi. Selvisin paniikilla, mustelmilla ja henkisillä vaurioilla ja totesin, ettei siinä ole ole ihmisellä paljon tehtävissä, kun ison eläimen kanssa joutuu vastakkain. Toisin kävi lehmän. Se lähti Honkajoelle. Rynttäsi ryökäle itsensä jonon ohi lypsyrobotille, kaatui ja katkaisi takajalkansa. Ei siis kuollut minun kostostani. Eläinrintamalla on muutenkin ollut vaihtelevaa. Olemme saaneet poikimisista eläviä sonneja ja kuolleita sonneja ja lehmäsiä. Poikineet kuitenkin ovat kunnossa.

Helpotimme navetan tukaluutta panemalla umpilehmiä laitumelle. Tosi fiksu idea valita viikon kuumin ja tuskallisin päivä siihen hommaan. Oli perhesopu koetuksella, kun aina oli joku väärässä paikassa. Hyvin kuitenkin saimme mammat laitumelle, kunhan nyt vaan myös pysyisivät siellä. Yamaha ja Uni  jo kertoivat kantansa laitumellaoloon. Toinen saatiin kiinni rehusiilolta ja toinen navetan ovelta. Lehmien olemus kertoi idyllin linnunlaulun säestyksellä auringon paisteessa ja perhosten lennellessä tapahtuvasta laiduntamisesta olevan yliarvostettua. Ämmän ilme laitumella kertoi kaiken: et voi olla tosissasi!

Isännän kommentti tämän huushollin tapahtumista on, että ”aina kun kilahtaa, se maksaa vähintään kymppitonnin”. Hyvin piti paikkansa Porin Farmarista tullessa. Näyttely oli hyvä ja reissu meni hienosti, kunnes kotimatka alkoi. Siellä jossakin Virtain korvessa autosta tuli saksanseisoja, moottori hajosi ilman ennakkovaroituksia. Tulihan elettyä tähän ikään, jotta senkin sai kokea.

Rakennustyömaalla työt ovat kuitenkin edenneet vauhdilla, vaikka piste olikin välillä hukassa. Ilmeni epäselvyyttä paikasta, josta lietekuilujen pystytys aloitetaan. Piirustukset olivat kateissa ja vääriä. Rakennuttajan vaatimus eri toimittajien suunnitelmien saamisesta digitaalisina kuvina on vähintäänkin oikeutettua. Digitaalisena toimitetut suunnitelmat voisi asettaa päällekkäin ja siten tarkastaa suunnitelmien yhteensopivuus. Naurettavalta ja lyhytnäköiseltä tuntuu näiden kokemusten jälkeen kieltäytyminen suunnitelmien luovuttamisesta liikesalaisuuteen vedoten!


Lietekuiluelementtien asennusta varten pohja tasoitettiin ja tiivistettiin.


Korkeuksien tarkastamiset sujuivat helposti kunnon välineillä

Osa lietekuiluelementeistä oli 20 senttiä lyhyempiä kuin piirustuksissa niiden oletettiin olevan, osa oli vääriä ja osa puuttui. Tämä aiheutti sovellusta asennuksessa. Jouduimme valamalla jatkamaan elementtejä. Lopullinen virheellisten elementtien määrä selviää, kun loput kuilut asennetaan. Peräänkatsomista siis riittää kuormia vastaanotettaessa. Onneksi tällä kertaa ongelma oli ratkaistavissa. Muuten aikatauluun olisikin tullut melkoinen viivästys.


Omat ja lainatut ruuvipuristimet olivat käytössä lietekuiluelementtien asennuksessa.

 


Esikoinenkin kuntoutui putkittamaan valun alustaa vesi- ja sähköjohtoja varten.

Rakennustarvikkeiden toimitusaikatauluissa päti sama ennakoinnin vaikeus kuin aiemminkin. Tavarat tulivat tilalle melkoisina hyökyinä. Rekkojen purkamista riitti välillä turhankin paljon yhteen menoon. Heti kun sai purettua ritiläpalkit, sai aloittaa seinäelementtien purkamisen ja vuoroaan odotti puukaarirekka. Toisaalta nämä nykyiset digitaaliset ajopiirturit eivät juurikaan anna kuskille mahdollisuuksia sovitella ajojaan.


Lietekuilujen pohjalle ei tullut raudoitusta, vaan homma hoidettiin kuitubetonilla, jossa on ohuita "rautalankoja" sikin sokin.


Kuilujen pohjavalua.


Uudet laudoitusta korvaavat keksinnöt helpottavat seinän anturoiden valua.


Lammitassut asennusvaiheessa.


Lammitassut valuvaiheessa.


Ritiläpalkkien alle meni muutama kerä puutarhaletkua "klonksumisen" estämiseksi.


Ensimmäistä valmista näkyviin tulevaa pintaa navetassa


Juniori valmistelee tuulijäykisteitä liimapuukaarien väliin.


Ulkoseinien asennusta. Veroseinä tulee tästä ylöspäin.


Esikoisen työ "tukipalvelussa" oli tylsää.


Olkimulli joutui käyttämään ylhäällä voimaa tuulijäykisteiden naulaamisessa.


Työmaa 7.7.2011

 

Julkaistu 10.7.2011

Jaa

Facebook Comments Box

Lisää kirjoituksia

Muualla blogeissa