Tästä se lähtee!

Tuumasta toimeen 26.4.2011. Kaivinkoneet pellolle navetan taakse ja ralli käyntiin. Eräs isäntä totesi montun teelmäksen laidalla seisoessaan sen tulevan väärään paikkaan. Navetan olisi pitänyt kuulemma rakentaa Tuuriin, keskelle 70 hehtaarin peltoaukeaa. Hyvä idea, kuitenkin Kari sanoi asiassa olevan pikku mutta: maa oli jonkun muun. Tässä tapauksessa montun laidalla seisoskelevan isännän. Hän omaan tyyliinsä totesi, että sehän on sitten vain pikku kauppa. Ja oli taatusti tosissaan. Pahus, kun ei ollut siinä tilanteessa valtuutusta pankinjohtajalta tarjota kättä!

Tästä se lähtee 26.4.2011

Viime syksynä tehdyssä maaperätutkimuksessa selvisi, että maata on kaivettava noin neljän metrin syvyydeltä. Paalutus ei onnistuisi, koska kallio on liian lähellä pintaa, mutta toisaalta kuitenkin kaivaa täytyy paljon. Onneksi naapurissa kilometrin päässä on kalliomursketta. Nyt niiden kalliosta ajetaan noin 16 000 tonnia meidän navetan alle.  On siinä sitten tuhannen vuoden päästä arkeologeilla ihmettelemistä, jotta mikähän uhripaikka tämäkään oikein on ollut. Maata piti kaivaa noin 10000 kuutiota josta tuli kuormattuna 15 000 kuutiota. Ja kaikki oli ajettava pois. Tiet ja pellot olivat lujilla. Tietysti se oli Kari, jota piti aina vetää irti pellosta. Hänellä riitti eniten uskallusta ajaa pehmeisiin kohtiin. Selvästi navetanrakentajatyyppiä riskinottokyvyltään!

Isäntä ja rahanreikä

Kiitämme kahden ensimmäisen viikon aikana:

-       säätä ja lumettomuutta
-       osaavaa ja tottunutta ajoporukkaa sekä kaivinkonekuskeja
-       Harria
-       sujuvaa yhteistyötä
-       emännän laiskuutta ikkunanpesun suhteen (viimeistään nyt ne likaantuivat pölystä)
-       kuntoon tulleita peltoteitä

 
Moitimme:

-       myöhäistä ajankohtaa
-       päällekkäisyyttä kylvötöitten kanssa
-       isännän kiinnijäämisten aiheuttamaa sählinkiä
-       pienoisia ongelmia teiden ja pellon kantavuuden kanssa

 
Kolmas viikko alkoi työmaakokouksella, jossa oli mukana rakennusurakoitsija, rakennuttaja- Timo, sähkösuunnittelija/asentaja, runkorakenteen toimittaja ja isäntä itse. Nyt homma polkaistiin oikeasti käyntiin.  Tarkistettiin työmaan tilanne ja käytiin läpi rakennusaikataulua. Pohja valmistui vääjäämättä. Maa tiivistettiin 7 ja 13 tonnin ajettavilla jyrillä. Ei uppoa rakennus taatusti, on se pohja niin tiivis.

Tasataan ja tiivistetään

Keskiviikkona tuli osa rakennusmiehistä. Osa hitsaa vielä hallilla puukaarien jalkojen valumuottien raudoitusta. Rakennusmiehet majoitamme ostamaamme naapuritaloon ja sen kalustaminen oli vielä vaiheessa. Asioilla on kuitenkin taipumus järjestyä ja niin kävi nytkin. Nyt alkoi jotain konkreettista ilmestyä työmaalle, kun miehet alkoivat tehdä valujen laudoituksia. Puukaarien jalkojen laudoitukset näyttävät riviltä isoja arkkuja. Ei voinut välttyä ajatukselta, jotta onhan sitten arkut koko suvulle, jos työmaa rupeaa tökkimään.

Valumuottien rivistö

Julkaistu 15.5.2011

Jaa

Facebook Comments Box

Lisää kirjoituksia

Muualla blogeissa