Verkostot kantavat – näin on ollut kriisin aikanakin
Tänä keväänä olemme olleet mukana monissa verkostoissa
Tänä keväänä on olut ilo olla mukana monissa verkostoissa, joissa ykköstavoitteena on saada tukea ja apuja yrittäjille kevään tukalassa tilanteessa. On ollut hienoa huomata, että tiukassa paikassa, jokainen on valmis henkilönä ja yrityksenä kantamaan kortensa kekoon ja tukemaan hyviä asioita. Monella asia kytkeytyy vastuullisuuteen, hyvän tekemiseen ja mukana oloon asioissa, joilla on yhteiskunnallista merkitystä. Oli syy mikä tahansa, arvostan näiden henkilöiden näkemyksellisyyttä, avarakatseisuutta ja aktiivista mukaan lähtöä. Alan toimijana olemme otettuja, että olemme saaneet viime vuosina monia uusia kumppaneita rinnallemme tekemään työtä, jolla varmistetaan maaseudun elinvoimaisuus.
Pelastetaansato2020
Kausityövoiman saamiseksi tiloille ratkaisemaan osaltaan tulevan kasvukauden sadon pelastamista, käynnistyi rekrytointikouluttaja Juho Toivolan Twitterissä nostamasta kommentista. Kiitos kaikille keskusteluun osallistuneille, laitoitte hyvän asian aluilleen. Siitä syntyi ryhmä, joka halusi lähteä mukaan tukemaan työnhakijoiden ja antajien kohtaamista maa- ja puutarhatilojen työvoimapulan auttamiseksi. Jokainen oli valmis laittamaan peliin omia resursseja, työvälineitä ja kanavia. Saatiin nuoret ja juuri nyt työtä vailla olevat tietoiseksi maa- ja puutarhatilojen vapaista kausityövoimapaikoista.
Verkosto syntyi nopeasti, tarpeeseen ja suunnitteli nopeasti vaikutuskeinot. Verkostoitumista parhaimmillaan. Kiitos Vastuullinen kesäduuni 2020 ja Oikotie Oy, Elinkeinoelämän keskusliitto, Henkilöstöyritysten liitto, 4H, Puutarhaliitto, Töitä Suomesta -yhteistyökumppanit Maa- ja metsätaloustuottajien Keskusliitto, Suomen Kylät ry sekä Juho Toivola. Tämä ei olisi ollut mahdollista ilman jokaisen organisaation aktiivisia ja osaavia henkilöitä.
Jotta yhteistyö pystyi kanavoitumaan, oli sen takana tärkeinä tekemisinä Töitä Suomesta kokonaisuuden rakentaminen yhdessä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton ja Suomen Kylät ry:n kanssa sekä alan erityispiirteet huomioon ottavien HR-palvelujemme kokoaminen ja käynnistäminen. Nämä yhdessä loivat kokonaisuuden, jossa työnhakijat ja -tarjoavat kohtaavat ja sen jälkeinen prosessi toimii siten, että yrittäjä pystyy keskittymään ydintehtäviinsä. HR-palvelumme takaavat, että yrittäjä saa pikaisesti apua rekrytointiin julkisesti tai hiljaisesti, työsopimusten tekemiseen, perehdyttämiseen, työohjeisiin ja prosessien hiomiseen mahdollisimman tehokkaiksi.
Joillakin maa- ja puutarhatiloilla kyse muutamia henkilön palkkaamisesta, mutta isoimmillaan kyse on saada 150 henkilöä riveihin. Suomalaista työvoimaa tarvitaan ehdottomasti tiloilla. Maahantuloluvan saaneet 1 500 ulkomaalaista on kasvukauden alkuun tarvittava määrä, joka pystyy toimimaan työnjohtajina tiloilla. Sen lisäksi tarvitaan lähes 15 000 työntekijää, jotta varmistetaan kasvukauden sato tänä vuonna. Ponnistelemme edelleen, että tämä haaste voitetaan.
Peruna on kuningas
Peruna on toinen kevään aihe, joka on saanut kattavan verkoston liikkeelle. Miten saamme perunan takaisin nuorten aikuisten ruokapöytiin? Peruna joutui syyttä suotta syytettyjen penkille karppausaallossa. Peruna ruokailmiöksi on pitkäjänteinen kokonaisuus, jonka on allekirjoittanut koko ketju siemenperunan tuottajista, viljelijään, perunapakkaamoihin, teollisiinjalostajiin, markkinoijiin sekä kauppaan. Mukana myös alaan liittyvät keskeiset toimijat, joilla osaamista, näkemystä ja verkostoja saavuttaa esimerkiksi nuoria aikuisia tai tarjota uusia innovatiivisia reseptejä perunan käyttöön.
Uskon, että tästä tulee merkittävä ja vaikuttava yhteistyö, joka vie eteenpäin suomalaisen perunan hyviä ominaisuuksia ja käyttömahdollisuuksia. On hienoa saada jatkaa vuonna 1796 saatua tehtävää juurruuttaa perunan käyttöä Suomeen. Se onnistui 1800-luvun alussa ja nyt olemme uudestaan saman tehtävän edessä. Syksyllä saamme myös nähdä hienon elokuvan perunan tulosta Suomeen ja miten sen käyttöä istutettiin suomalaisten nauris- ja lanttupitoiseen ruokavalioon. Katso elokuvan traileri tästä.
Ruokaketjun vastuullisuus tunnetuksi
Kun lumipallo lähtee vyörymään se kasvaa edetessään. Verkostoon liittyy mukaan ihmisiä ja asioita, kokonaisuus kasvaa ja syvenee. Millaisia verkostoja tulemmekaan tarvitsemaan tulevaisuudessa? Miten ne työstävät yhdessä ruokaketjun kannattavuutta, vastuullisuutta ja vahvistaa yhteistä ymmärrystä toimista tai vaikkapa yhdessä ponnistelee sen eteen, että me suomalaiset ymmärrämme paremmin, miten ruoka tuotetaan ja mitä tilalla tapahtuu? Merkittävässä roolissa on ala itse ja sen kyky tarttua yhdessä asiaan.
Keväästä voisi ottaa oppia ainakin sen, että tarvittaessa saadaan nopeasti tapahtumaan asioita, kun on halua ja yhteinen tavoite. Olemme siihen valmiita. Yhdessä vauhtia rataisiin ja pyörät pyörimään alan ja elinvoimaisen maaseudun puolesta.
Suvi Anttila, markkinointi- ja viestintäjohtaja
ProAgria Keskusten Liitto