Olemmeko varautuneet riittävästi?
Syksyn vaihtuessa pikkuhiljaa talveksi on kautta aikojen huolehdittu talven varastoista. Talvikauden ajaksi on huolehdittu rehun, leipäviljan, lihan ja juuresten riittävyydestä. Myös polttopuuvarastot on täytetty hyvissä ajoin.
Nyt niin kuluttajilla kuin myös meillä alkutuotannossa työtä tekevillä on huoli sähkön, elintarvikkeiden, polttoaineen sekä tuotantotarvikkeiden saatavuudesta ja hinnoista. Maaseudulla meillä on edelleen mahdollisuus kuluttajinakin huolehtia perustarpeistamme, mutta monessa kaupunkiasunnossa jo vuorokaudenkin sähkökatkos saattaa pahimmillaan estää lämmityksen, veden saannin, sekoittaa koko talotekniikan sekä katkaista viestintävälineiden ja tietotekniikan toiminnan.
Alkutuotannon parissa haasteet kasvavat, vaikka periaatteessa mm. polttoaineen varastointimahdollisuudet ja varavoiman saatavuus ovat helpommin järjestettävissä. Nyt jos koskaan on syytä varmistaa, mistä löytyy varavoimaa mahdollisten sähkökatkosten ajaksi, ovatko polttoainesäiliöt täytetty talvilaatuisella polttoöljyllä tai onko omassa varaosahyllyssä mahdollisesti niitä kaikkein kriittisimpiä varaosia tai komponentteja, joiden puutteessa traktorin tai lypsyrobotin toiminta saattaa halvaantua pitkäksikin aikaa.
Varautumista on myös uuteen satokauteen valmistautuminen. Ostopanosten saatavuus ja hinta, uuden EU-tukikauden muutokset sekä tuotteiden markkinahintojen ennakointi ovat nyt muuttujia, joiden yhteensovittamisella ratkaistaan tulevan vuoden tulos. ProAgria suosittelee jokaiselle maaseutuyritykselle tähän varautumiseen liittyvän kokonaisuuden varmistamista yhdessä asiantuntijoidemme kanssa. Olemme valmistautuneet tunnistamaan ja taklaamaan alkutuotannon riskitekijöitä sekä myös mahdollisuuksia vahvistaa maaseudun elinkeinoja, joilla on tällä hetkellä paljon annettavaa yhteiskunnalle.