Mitä opimme kesästä 2024?

2 min lukuaika

Kasvun keskellä

Kesä on kääntynyt syksyksi ja syystyöt ovat pelloilla parhaillaan käynnissä. Jälleen kerran kesä oli poikkeuksellinen vai pitäisikö puhua kuitenkin uudesta normaalista? Kesät ovat olleet menneinä vuosina vaihtelevia ja varmasti myös tulevaisuudessa ne tulevat sitä olemaan.

Tuomo Rissanen

Sään ääri-ilmiöt haastavat maataloutta nyt ja tulevaisuudessa

Kesä oli laajasti koko Suomessa lämmin ja lämpösummaa kertyi reilusti keskimääräistä vuotta enemmän. Lämpösumman määrässä saatetaan rikkoa Suomessa mittaushistorian kaikkien aikojen ennätys. Sateet olivat hyvin paikallisia koko kesän ajan. Monin paikoin kevät ja alkukesä oli hyvin kuiva ja kesäkuun lopulla vasta saatiin laajemmin enemmän sateita, monin paikoin liikaakin. Toki osassa Suomea kuivuutta kesti pitkälle elokuuhun asti. Uusi normaali on säiden ääri-ilmiöiden lisääntyminen, mikä aiheuttaa haasteita peltoviljelyn suunnittelussa ja vaati myös investointeja pellon peruskunnostukseen. Pellon vesitalous, -multavuuden lisääminen ja -muotoilu ovat tärkeitä asioita satokasvien tuotantokyvyn varmistamisessa.

Monipuoliset nurmiseokset antavat varmuutta sadonmuodostukseen

Yleisesti ottaen kesä oli nurmen ja kevätviljojen osalta suosiollinen. Ensimmäinen säilörehusato oli monin paikoin pieni, mutta toinen-, kolmas- ja monin paikoin korjattu neljäs sato kompensoin pienehköä ensimmäistä satoa. Monipuoliset nurmiseokset antavat varmuutta sadonmuodostukseen myös kuivina ja kuumina ajanjaksoina. Viljojen satotasot olivat kohtuulliset ja erikoiskasveista varsinkin herne tuotti laajasti hyvän sadon. Kohtuullinen sato viljoissa ja pienenevä kysyntä kotimaan markkinoilla lähinnä rehuteollisuudessa ja matalahkot maailmanmarkkinahinnat viljoissa, ovat laskeneet kotimaan markkinahinnat laajasti alle tason, mitä viljojen ja muiden kasvien tuottaminen maksaa. Kevättalvella 2024 viljojen hintoja pystyi kiinnittämään kaikilla viljalajeilla yli 200 €/tonni tasolle. Tulevat kuukaudet näyttävät, mitkä tulevat olemaan kiinnityshinnat kaudelle 2025. Ennakko-odotukset eivät ole kovin korkeat. Viljaa ja ostorehuja käyttävät karjatilat hyötyvät alenevista hinnoista, mutta isossa kuvassa jokaisen tulisi saada kohtuullinen korvaus tekemästään työstä kotimaisen ruoan tuottamisesta.

Oikea aika miettiä peltojen viljely- ja kunnostusstretegiaa ensi vuodelle

Nyt on analyysin paikka! On tärkeää tuntea oman tilan tuotantokustannukset, olkoot kyseessä sitten joko säilörehu tai vilja ja miettiä tuotantostrategia sen mukaan. Jokaisella tilalla on sekä parempia että heikompia peltolohkoja. Tärkeää on keskittää kalliit tuotantopanokset niille lohkoille, joiden sadontuottokyky on keskimääräistä parempi. Nyt on hyvä aika investoida heikompien peltojen sadontuottokyvyn parantamiseen. Viime viikkoina on satanut suhteellisen paljon koko maassa ja nyt on hyvä aika analysoida maan kasvukuntoa pelloilla yhdessä ProAgrian kasvintuotannon asiantuntijan kanssa ja syksyn edetessä käydä analyysiä tästä vuodesta ja miettiä peltojen viljely- ja kunnostusstrategiaa ensi vuodelle.

Verkostoidu pienryhmissä

Töiden puolesta hiljaisemmalla talvikaudella on myös tärkeää verkostoitua eri näkökulmista ja saada uusia ajatuksia monipuolisesti kasvintuotantoon, kotieläintuotantoon, talouden hallintaan ja johtamiseen. ProAgrialla on käynnissä ympäri Suomen monipuolisia pienryhmiä eri aihealueisiin liittyen.

Onnistunutta sisäruokintakautta karjatiloille ja hyvää syksyä kaikille!