Viisi helppoa vinkkiä parempaan johtamiseen

2 min lukuaika

Johtotehtävissä

Mistä aloittaa omien johtamistaitojen kehittäminen?

Blogikuva opastetaisto inkerit

Mistä aloittaa omien johtamistaitojen kehittäminen? Tässä viisi helppoa vinkkiä, joiden toteuttaminen onnistuu jokaiselta. Aloittamalla tänään olet huomenna jo askelen pidemmällä.

1. Mieti syitä

Muuta tietoisesti ajattelutapaasi. Älä tyydy toteamaan, vaan mieti miksi.

Kenties lukeudut niihin, joiden mielestä maatalousyrittäjän arki on jatkuvia yllätyksiä, eikä koneiden rikkoutumista tai lehmien poikimista voi aikatauluttaa. Miksi ei voisi? Ylläpidä koneiden käyttökuntoa viikkohuolloilla ja nimeä jokaiselle päivälle vastuuhenkilö, jonka tehtävä on seurata ja avustaa poikimisia.

2. Aloita pienestä

Liian iso haaste väsyttää ja tappaa innostuksen. Haukkaa pieniä paloja, niin koet onnistumisen riemua.

Harjoittele Leania työhaalareilla. Ota keskelle pukuhuonetta iso kanneton saavi, kukaan ei näet viitsi avata kantta, johon heitetään likaiset työvaatteet. Ripusta puhtaille haalareille koukut seinälle. Jokaiselle haalarikoolle oma koukku ja koukun yläpuolelle lappu, josta käy ilmi koko.

3. Jos sitä ei käytetä, se on turha

Ilmainen vinkki: Älä taistele tuulimyllyjä tai ihmisluonnetta vastaan.

Oletko laittanut työtilaan roskiksen, mutta silti roskia on joka puolella? Roskakorin paikka on siitä, missä roskaa syntyy. Jos et ole innokas siivoaja, unohda maitolasin kokoiset toimistoroskikset ja siirry suoraan satalitraiseen ämpäriin, jota ei tarvitse tyhjentää viikoittain.

4. Älä luule tietäväsi

Olettaminen on monen pahan alku. Tein taannoin eräällä maitotilalla arvovirtakuvauksen lypsyprosessista. Päivän päätteeksi isäntä totesi yllättyneenä: ”Minä luulin tietäväni, miten homma menee ja miten täällä työt tehdään. Vaan enpä tiennytkään.”

Maksat työntekijöillesi palkkaa paitsi käsistä ja jaloista, myös päästä. Kysy heidän mielipiteitään, pyydä ehdotuksia, ideoikaa yhdessä. Kuuntele henkilöstöäsi avoimin ja nöyrin mielin. Näin viestit arvostusta, lisäät luottamusta ja vahvistat työhön sitoutumista.

5. Sinä olet muutos

Kaikki muuttuu, mutta ainoa asia, johon voit todella vaikuttaa, olet sinä itse.

Tee päätös ja sitoudu muutokseen. Tiedosta mahdolliset haasteet ja pidä sinnikkäästi linjasi. Pitkäjänteinen ja määrätietoinen toiminta tuottaa tulosta. Hiljaa hyvä tulee. Muista, että koko työyhteisö seuraa sinun esimerkkiäsi.

Kirjoittaja

Inkeri Taurula

Asiantuntija, johtamispalvelut

ProAgria Kainuu