Turvaa tilasi tulevaisuus - tee turvaavat asiakirjat ajallaan

2 min lukuaika

Johtotehtävissä

On viisasta varautua asioihin, joita ei toivoisi tapahtuvaksi. Joillakin ikävillä sattumuksilla on suuri vaikutus maatilan toimintaan. Tällaisia tapahtumia voivat olla sairastuminen, toimintakyvyn rajoittuminen, kuolema ja avioero. Etenkään nuorena näitä asioita ei haluaisi miettiä, mutta syytä olisi. Näiden tapahtumien tuottamaa tuskaa läheisille voidaan helpottaa, jos olet laatinut ennakolta turvaavat asiakirjat.

Turvaavat asiakirjat kuvassa Mikko

Turvaavilla asiakirjoilla tarkoitetaan muun muassa avioehtoa, testamenttia ja edunvalvontavaltakirjaa. Nämä asiakirjat olisi hyvä löytyä jokaiselta, mutta erityisesti maatilan omistajilta ja alaikäisten lasten vanhemmilta. Asiakirjojen puuttuminen hankaloittaa maatilan pyörittämistä merkittävästi ja voi johtaa jopa maatilan alasajoon. Turvaava asiakirja on myös yhtymäsopimus, jolla voi varmistaa yhteistyön sujumista arjessa.

Oikein laadittuina turvaavien asiakirjojen taloudellinen hyöty on suuri. Asiakirjat tulisi laatia ensimmäisen kerran sukupolvenvaihdoksen (SPV) jälkeen ja päivittää elämän käännekohdissa, kuten avioliiton solmimisen, lasten syntymän ja aikuistumisen yhteydessä sekä tilasta luopumisen jälkeen. Näin asiakirjat ovat aina tarkoituksenmukaiset suhteessa elämäntilanteeseen.

Turvaavat asiakirjat kannattaa laadituttaa asiantuntijalla, joka ymmärtää maatilan toiminnan luonteen. ProAgriassa palvelun saat omistajanvaihdosasiantuntijalta. Asiakirjat tulee säilyttää turvallisessa paikassa kuten kassakaapissa tai pankin tallelokerossa.

Edunvalvontavaltakirja

Edunvalvontavaltakirjalla voit valtuuttaa henkilön hoitamaan omaisuuttasi ja henkilökohtaisia asioitasi, jos olet toimintakyvytön. Valtuutus tulee voimaan lääkärin lausunnosta ja rekisteröidään Digi- ja väestötietovirastossa. On suositeltavaa valtuuttaa henkilö, joka ymmärtää maatilan toimintaa, jotta tilan toiminta ei hankaloidu. 

Avioehto

Avioehto laaditaan ennen avioliittoa tai sen aikana. Siinä sovitaan omaisuuden jaosta avioliiton päättyessä eroon tai kuolemaan. Usein avioehdossa sovitaan, ettei puolisoilla ole avio-oikeutta toistensa omaisuuteen, mutta se voidaan tehdä myös kohdennetusti. 

Testamentti

Testamentti ilmaisee tekijänsä viimeisen tahdon omaisuuden jaosta kuoleman jälkeen. Testamentilla voidaan ohittaa perintökaaren säännöt, paitsi rintaperillisen lakiosavaatimusta. Testamentti voi olla omistusoikeus- tai hallintatestamentti. Hallintatestamentti voi olla tarpeen, jos perittävällä on alaikäisiä lapsia. Hallintatestamentilla tilan toimintaa ymmärtävälle henkilölle voidaan välttää alaikäisten lasten edunvalvojan aiheuttamat taloudelliset hidasteet. 

Yhtymäsopimus

Maatilojen pyörittämisessä yleistyneen verotusyhtymän toimintaa ei ohjata lainsäädännöllä, joten yhtymän kannattaa laatia yhtymäsopimus. Yhtymäsopimuksessa sovitaan päätöksenteosta, töiden jaosta, tulojen jaosta ja rahojen käytöstä. Sopimus vähentää riskiä riidoista ja yhtymän purkamisesta ennen aikojaan.

Mikko Tiainen
Talouden ja omistajanvaihdosten asiantuntija, julkinen kaupanvahvistaja
ProAgria Etelä-Savo
p. 044 431 4394, mikko.tiainen@proagria.fi