Ennakoi ja varaudu
Maailma muuttuu koko ajan, joskus hitaammin, joskus nopeammin ja jokainen yrittäjä joutuu ottamaan riskejä toiminnassaan.
Takana on hyvin poikkeuksellinen puoli vuotta rajoituksineen ja poikkeustiloineen. Kuka olisi vuosi sitten arvannut, kuinka paljon maailma on muuttunut viimeisten kuukausien aikana? Tuskin kukaan. Muutosta tapahtuu koko ajan, joskus hitaammin, joskus nopeammin ja jokainen yrittäjä joutuu ottamaan ainakin jonkinasteisia riskejä toimiessaan muuttuvassa toimintaympäristössä. Olen kuluneen vuoden aikana useammankin kerran joutunut miettimään miten olisi kannattanut toimia, jotta käytännön asiat olisivat sujuneet helpommin. Kaikkeen ei voi varautua, mutta joihinkin asioihin voi ja tässä muutamia minulle eteen tulleita asioita.
Varaudu riskeihin
Riskejä yritystoiminnassa on monenlaisia, eikä niitä kaikkia voi välttää. Markkinariskien hallinta jatkuvassa muutoksessa on entistäkin haastavampaa. Talous- ja omaisuusriskejä voi pienentää erilaisilla vakuutuksilla, mutta kaiken varalle ei voi vakuuttaakaan. Korona on nostanut entistä enemmän keskiöön henkilöriskit.
Viime keväänä moni kausityövoimaa käyttävä yritys joutui pohtimaan tilannettaan uudelleen. Hetken näytti jo siltä, että ulkomaista kausityövoimaa ei ole käytettävissä, mutta onneksi tilanteeseen saatiin ratkaisu ja he pääsivät maahan. Toisaalta se toi riskin koronan leviämisestä heidän kauttaan ja maatilat joutuivat varautumaan siihen monin eri keinoin ja silti joitakin tartuntoja tuli, mutta pahimmalta vältyttiin. Nyt kannattaa hyvissä ajoin miettiä miten toimia jatkossa, sillä tilanne tuskin palaa ensi kevääksi vanhaan ”normaaliin”.
Tilakoko on kasvanut koko ajan ja monilla tiloilla työskentelee yrittäjän lisäksi ympärivuotisia työntekijöitä. Miten saadaan hyviä työntekijöitä ja miten heidät saadaan pysymään? Työnantajana toimiminen on myös uutta monelle yrittäjälle ja se tuo lisää haltuun otettavaa yrittäjän jo muutenkin laajaan työnkuvaan.
Ja tietysti tulevat yrittäjään liittyvät henkilöriskit. Suurin osa suomalaisista yrityksistä on pieniä, jolloin koko yritystoiminta on yhden ihmisen varassa. Mitä jos yrittäjä uupuu tai hänelle sattuu jotain, pysähtyykö yritystoiminta täysin? Onko yrityksen toiminta täysin yksittäisten ihmisten ammattitaidon varassa vai onko yrityksessä oivallettu hyödyntää keinoja osaamisen jakamiseen? Onko jollain muulla valtuudet hoitaa yrityksen asioita yrittäjän poissa ollessa? Moni voi kokea asioiden järjestämisen pahan päivän varalle ahdistavana, mutta muille siitä voi olla korvaamaton apu ja yritys voi säästyä kalliilta katkokselta strategisella hetkellä.
Paperit kuntoon
Monia käytännön asioita voi miettiä etukäteen ja niihin kannattaa ottaa aikaa vielä silloin kun kaikki on hyvin. Voit esimerkiksi pohtia onko yrityksen sitoumukset dokumentoitu asianmukaisesti? Löytyykö tarvittavat tunnukset eri järjestelmiin, jotta asianhoito toimii? Onko prokurat ja valtakirjat asioiden hoitoon kunnossa? Tietävätkö läheisesi riittävästi yrityksesi toiminnasta?
Tasapaino työn ja perheen välillä
Tärkeää on huomioida myös yrittäjän jaksaminen sekä työn ja perheen yhteensovittaminen. Yrittäjän on hyvä miettiä omat arvonsa ja prioriteettinsa suhteessa ajankäyttöönsä, jotta kokonaisuus olisi tasapainossa.
Kaikkihan me tietysti toivomme, että teemme turhaa työtä näitä järjestellessämme, mutta aina välillä ne valitettavasti tulevat tarpeeseen. Ja silloin on kaikkien etu, että näistä on huolehdittu ajoissa.
Ja tätä kaikkea ei tarvitse pohtia yksin, sillä siihen on saatavissa apua. ProAgrialla on valtakunnallinen verkosto henkilöstöhallinnon asiantuntijoita, jotka voivat tulla keskustelemaan näistä asioista ja voimme yhdessä pohtia miten sinun yrityksessäsi voidaan varautua.
Sari Uoti
Yritys- ja HR-asiantuntija
ProAgria Länsi-Suomi
Sari Uoti työskentelee yritysneuvonnan asiantuntijana. Asiakkaina ovat pääasiassa maaseudulla toimivat pienet yritykset sekä maatilat, joilla on maatalouden lisäksi muutakin yritystoimintaa. Sari tekee liiketoiminnan sparrausta, strategista suunnittelua, kannattavuus- ja maksuvalmiuslaskentaa, hanke- ja rahoitusneuvontaa sekä auttaa yrittäjiä sähköisten järjestelmien käytössä. Sari toimii myös osana ProAgrian valtakunnallista henkilöstöjohtamisen asiantuntijoiden verkostoa osaamisalueenaan strategialähtöinen henkilöstösuunnittelu, perehdyttäminen, arjen henkilöstöhallinto ja työhyvinvoinnin johtaminen. Hän tekee myös Insights-persoonallisuusanalyyseja henkilöstöjohtamisen tueksi.