Lean = jotain hienoa ja vaikeaa? 4 vinkkiä

Kuvassa leanmallia navetasta.

Tavaroiden ja työvälineiden etsiminen on raivostuttavaa ja kyllä siihen aikaa saa menemään, aikaa, jonka voisi käyttää varsinaisen työn tekemiseen. Ja se tunne kun saa jonkin tavarapaljouden selvitettyä – kuin ajatuskin kulkisi väljemmin? Jokainen osaa siivota mutta lean tulee mukaan siinä että siisteyden tasoa tulisi seurata aika ajoin ettei palata takaisin entiseen. Tavaroiden tulisi olla joko käytössä tai omassa säilytyspaikassaan. Monesti tämä kaatuu siihen ettei tavaroilla ole kotipaikkaa sovittu tai merkattu. Lean-vinkki: merkkaa tavaroille ja työvälineille kotipaikka.

Kuvallisia työohjeita on alkanut ilahduttavasti putkahdella lisää. Eläimet asiakkaina ovat melko herkkiä muutoksille ja taloudelliset vaikutukset esimerkiksi vasikanhoito-,ruokinta- tai lypsylaitevirheissä voivat olla suuria. Kukaan ei tee virheitä tahallaan ja ne tulee aina ottaa kehittymisen kannalta, joko onnistutaan tai opitaan. Lean-vinkki: ellei yrityksessäsi ole työohjeita tärkeimpiin töihin, tee sellaiset itse tai pyydä laatimiseen näkökulmaa SOP-asiantuntijoiltamme.

Kiinnostus työn suunnitteluun ja työporukan yhteiseen aikatauluttamiseen on koko ajan tullut tarpeellisemmaksi. Maatilalle viikkopalaveri tuntuu sopivan lean-menetelmänä mainiosti ja hyödyt ovat kiistattomat. Kaikkea ei aina voi ennakoida etenkin kun eläimistä puhutaan mutta viikkopalaverit ovat tuoneet kaivattua rytmiä ja ryhtiä töihin jo useilla maatiloilla. Taulun äärellä näkee konkreettisesti mitä viikon aikana tapahtuu ja kukakin tekee. Jos päivä tai viikko menee ns. virran mukana paikasta toiseen hyppäämällä yllättävien pikkuasioiden perässä, miten käy niiden töiden, jotka olisi hoidettava ajallaan tavoiteltuun tulokseen pääsemiseksi? Yhteiset tavoitteet ja yhdessä kehittäminen antavat potkua ja motivoivat koko porukkaa! Lean-vinkki: suunnittele työt etukäteen ja pidä muut kartalla.

Lean edistää asioita. Ehkä mukavinta leanissä on ollut huomata, että vaikka asiat ovat joskus kaikkea muuta kuin helppoja niin järjestelmällisten menetelmien avulla on saatu maatilan työporukan yhteishenkeä ja ilmapiiriä positiivisemmaksi ja asioita etenemään. Menetelmistä saa selkärankaa ja toimintamallia johtamiseen. Viikon positiiviset siis kannattaa aina pitää palavereissa mukana ja toisia voi kehua ihan muutoinkin! Lean-vinkki: anna hyvää palautetta sekä ota positiivinen palaute vastaan vähättelemättä itseäsi.

Lean- menetelmiä sekä työkaluja voidaan käyttää hyvin monella tasolla ja erilaisten asioiden tukena kaikenkokoisilla maatiloilla eli ei kannata säikähtää lean-sanaa. Kaikkien ei tarvitse ”liinata” läpi koko yrityksen prosesseja vaan aloittaa vaikkapa järjestyksen parantamisesta ja yhtenäisistä työohjeista ja työtavoista.  

kirjoittaja Liisa Heinonen on; tsemppaaja, kuuntelija, ratkaisija, kirjoittaja, pohdiskelija, maidontuotannon asiantuntija Etelä-Savossa. Kaikilla tavaroillani ei ole vielä omaa kotipaikkaa…

Jaa

Facebook Comments Box

Lisää kirjoituksia

Muualla blogeissa