Arjen tunnusluvuilla johtamaan tuotantotaloutta

2 min lukuaika

Johtotehtävissä

Maitotilan käytössä olevien tunnuslukujen määrä on melkoinen. Vaan huomaammeko reagoida heti ja tehdä tarvittavat toimenpiteet.

Se on just, eikä melkein.

Tuotosseurantaan kuuluvan maitotilan käytössä olevien tunnuslukujen määrä on melkoinen. Tähän kun vielä lisätään seurantalaskelman tunnusluvut, niin johan pitäisi olla työkaluja johtamiseen. Vaan huomaammeko reagoida heti ja tehdä tarvittavat toimenpiteet. Jalkauttaa havainnot työhön.

Itse havahduin tunnusluvuilla johtamiseen taas tilakäynnillä viime viikolla. En ollut edes ajatellut, että seurantalaskelman tunnuslukua ostorehukustannus snt/meijerimaitolitra käytetään tilalla johtamiseen ja työntekijöiden suitsimiseen näin tehokkaasti. Käydessämme seurantalaskelmaa ja sen kertomaa viestiä läpi, totesi tilan työntekijä vierestä, että olen siis tainnut tehdä työni oikein, tuleeko nyt se bonus? Tilalla tunnusluku ostorehukustannus snt/maitolitra oli joitain vuosia sitten aika korkealla verrattuna muihin vastaaviin navetoihin. Tätä käytiin läpi huolella ja tunnusluvulle asetettiin tavoite. Tavoite saavutettiin aika pian. Tunnusluvun pitää pysyä aina alle 7 senttiä, mutta mieluummin 5 senttiä. Euroina tämä tarkoittaa 2 000 000 litraa meijeriin maitoa lähettävällä tilalla 20 000 - 40 000 euron summaa ostorehukustannuksessa. Jokainen yhden sentin nousu tuo siis 20 000 euron lisäkulun.

Mitenkä tämä liittyy työntekijään ja johtamiseen? Tilalla annetaan työntekijälle vastuuta, kuten pitääkin. Työntekijä ei vaan alussa ymmärtänyt syy-seuraussuhdetta. Jos säilörehua ei korjata, kun on sen aika, vaan käydään ensin viikonloppuna bilettämässä ja maanantaina aloitellaan, niin säilörehun ruokinnallinen arvo on jo hyvillä säillä laskenut huimasti. Samoin nurmen kasvinsuojelun ja lannoituksen kanssa pitää olla liikkeellä nyt eikä myöhemmin. Monesti olemme säilörehun korjuun jäljiltä hiukan väsyksissä ja lannoitus tuppaa siirtymään. Sitten sataa ja taas nurmi sen kun kasvaa ja lannoitteet odottavat levittäjäänsä. Lisäksi tarkkuus komponenttien määrissä seoksessa oli vähän vaihtelevaa, riippui ihan siitä kuka seoksen teki.

Vastuullinen työntekijä hoitaa seoksen valmistuksen tarkkaan reseptin mukaan. Seurantalaskelmalla saadaan tunnuslukuja johtamiseen, joilla tehdään nopeasti muutoksia ja tuotantotalous pysyy kunnossa. Säilörehua tehdään oikeaan aikaan ja nurmista huolehditaan, niin ruokintakustannus pysyy hallussa. Seurantalaskelmalla johtamaan ruokintakustannuksia kuntoon!

Sari Jussila
Huippuosaaja seosruokinta ja -talous
ProAgria Etelä-Suomi