Aurinkoenergian mahdollisuudet ja rajoitukset

3 min lukuaika

Ilmasto muutoksessa

Kun sinulla on asunnon tai maatilan lämmöntuotanto hallinnassa, olet vienyt öljykattilan metallinkierrätykseen, modernisoinut hake- tai puukattilan tai asentanut jonkinlaisen lämpöpumpun, on ajankohtaista miettiä aurinkosähkön tuotantoa omaan tarpeeseen. Jos olet investoinut esimerkiksi sähkökäyttöisiin koneisiin tai automatisoituun tuotantoon, oman sähkötuotannon harkintaan vielä enemmän syytä.

Aurinkopaneeli Unkilan tila3 Sonja Kankaanpaa

Aurinkosähkö myötätuulessa

Aurinkosähkön tuotanto on kasvanut Suomessa viimeisen kymmenen vuoden aikana huomattavasti, esimerkiksi pienimuotoisen aurinkosähkön tuotannon teho (alle megawatti) on Energiaviraston mukaan kasvanut muutamasta megawatista vuonna 2015 lähes 400 megawattiin vuonna 2022. Sama koskee aurinkovoimaloiden (yli megawatin tehoisten yksiköiden) kehitystä, joiden kokonaisteho on Energiamarkkinaviraston rekisterin mukaan noin 56 megawattia.

Pienet laitokset on yleensä mitoitettu tuottamaan suurin osa aurinkosähköstä omistajan omaan tarpeeseen, kun taas suuremmat laitokset eli aurinkovoimalat, on tarkoitettu tuottamaan suurin osa sähköstä myyntiin.

Sähkön tuotanto omaan tarpeeseen 

Jos harkitset sähkön tuotantoa omaan tarpeeseen, on tehon mitoitus, eli aurinkopaneelien kokonaispinta-ala ratkaiseva. 
Tuotantoon voi vaikuttaa valitsemalla paneelien suunnan ja kallistuksen, ja siten saada optimaalisen sähkön tuotannon vuodenajasta tai vuorokauden ajasta riippuen, täysin oman tarpeen mukaan. 

Riippumatta siitä, meneekö oma sähkön tuotanto omakotitaloon, tuotantorakennukseen tai sähkökäyttöiseen koneeseen, nykyään löytyy toimivia teknisiä ratkaisuja, joilla voi myös ohjata sähkön kulutuksen ajankohtaa ja siten optimoida aurinkoenergian hyötyä.

Sähkön kulutuksen luonne, milloin ja kuinka paljon sähköä käytetään, on myös ratkaiseva optimaalisen hyötysuhteen kannalta. Esimerkkejä tästä voivat olla ilmanvaihtopuhaltimet tai jäähdytysyksikkö, joka käyttää kesäisin paljon energiaa. Myös invertterin tai vaihtosuuntaajan mitoituksessa on tärkeää arvioida jo varhaisessa vaiheessa, onko myöhemmin suunnitelmia laajentaa laitosta useammilla paneeleilla.

On tärkeää, että aurinkosähkötekniikan tarjouspyynnössä mainitaan juuri nämä kuluttajakohtaiset tarpeet, jotta tekniikan toimittaja ja asentaja voivat räätälöidä sopivan ratkaisun. Jos saa oikein mitoitetun laitoksen, voi odottaa huomattavasti lyhyempää takaisinmaksuaikaa ja siten saada paremmin vastinetta rahoille.

Aurinkovoimapuistot kiinnostavat    

Kiinnostus aurinkovoimapuistojen perustamiseen on lisääntynyt, mikä saa toimijat etsimään sopivia alueita aurinkovoiman perustamiseen. 
Yleensä aurinkovoimapuistot rakennetaan sinne, missä infrastruktuuri jo on olemassa, eli missä valmiiksi perustetut voimajohdot ja -asemat ovat ulottuvilla.

Maanomistajan osalta on tärkeää olla valppaana, kun on yhteydessä toimijoihin. Jos on sopivia maita aurinkovoimapuistoille, saa luonnoksen vuokrasopimuksesta tutustuttavaksi, ja silloin on tärkeää olla tarkkana. 

Asiantuntijoita kannattaa käyttää apuna sopimusluonnoksen arvioinnissa. Yleensä sopimukset ovat pitkiä, jopa kymmeniä vuosia. Vuokrasopimukset voivat kuitenkin olla hyvä liiketoimi maanomistajalle pitkällä aikavälillä.

Jos on mahdollista kutsua useita toimijoita tarjouskilpailuun maanvuokrasta, on useita vaihtoehtoja valittavana, ja silloin voi vertailla, mikä toimija on edullisin jatkoneuvottelujen aloittamiseksi.

Vaihtelevan sähkön tuotannon ongelma 

Niin kauan kuin meillä ei ole kilpailukykyisiä ratkaisuja aurinkosähkön varastointiin, aurinkoenergia ei ratkaise sitä tosiasiaa, että tarvitsemme maassa, jossa on pimeät ja kylmät talvet, suurimman osan energiasta vuoden aikana, jolloin aurinko loistaa enemmän tai vähemmän poissaolollaan. 

Olemme jatkuvasti riippuvaisia ydinvoimasta, tuulivoimasta, bioenergiasta ja vesivoimasta. Suuri ongelma tuuli- ja aurinkovoimassa on niiden vaikutus koko energiansaannin hinnoitteluun ja nopeasti säädettävän perusvoiman tarpeeseen. Tässä meidän on löydettävä ratkaisuja, sillä ei ole kenenkään etu, että yhtenä päivänä sähköllä on miinushinnat ja seuraavana päivänä maksamme kymmeniä senttejä kilowattitunnilta.

Milloin vuodenaika-, sää- ja tuuliriippuvaiset (suuret) energiantuottajat investoivat perusvoimaan, jotta vastuu ei siirry täysin muille toimijoille?

Patrik Majabacka
Energia-asiantuntija
ProAgria Österbottens Svenska Lantbrukssällskap

Solenergi – en energiform med möjligheter och begränsningar

Då du har bostadens eller gårdens värmeproduktion under kontroll, det vill säga fört oljepannan till metallåtervinningen, moderniserat flis- eller vedpannan alternativt installerat värmepump av något slag, ja då först är det aktuellt att börja fundera på solelproduktion för eget behov. Om gården investerat i till exempel eldrivna maskiner eller automatiserad produktion, är det ytterligare skäl att fundera på egen elproduktion.
 

Ota yhteyttä

Jätä meille yhteydenottopyyntö.

Täyttämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käsittelyn. Lisätietoja tietosuojakäytännöistämme löydät tietosuojaselosteestamme.