Yhteispelillä tervettä siemenperunaa
2 min lukuaika
HZPC Kantaperuna tuottaa kotimaista sertifioitua siemenperunaa tukenaan mm. ProAgria Oulu.
Tyrnävällä toimiva HZPC Kantaperuna tuottaa kotimaista sertifioitua siemenperunaa tukenaan laaja yhteistyöverkosto. ProAgria Oulu on yrityksen ja sopimustuotantotilojen kumppani.
Pohjois-Pohjanmaalta tulee noin 70 prosenttia Suomen siemenperunasta. Tyrnävällä ja Limingassa on yksi viidestä korkealaatuisen siemenperunan High grade -tuotantoalueesta Euroopassa. Statuksen ylläpitäminen edellyttää, että alue säilyy vapaana EU-lainsäädännössä määritellyistä vaarallisista kasvintuhoojista.
– Teemme osaltamme tiivistä yhteistyötä muun muassa Luonnonvarakeskuksen ja Eviran kanssa. ProAgria Oulun asiantuntemus on tuonut sopimustiloille uutta näkemystä sekä monipuolistanut perunan viljelykiertoa ja kannattavia kasvivalintoja, tuotantopuolelta vastikään myyntipäälliköksi siirtynyt Samuli Läspä tiivistää.
Kantaperunan siemenperunatuotannon hoitaa käytännössä 20 viljelijää ja heidän omistamansa 15 siemenperunapakkaamoa työntekijöineen. Yrityksen omistaa hollantilainen HZPC, jonka taustalla on noin tuhat eurooppalaista siemenperunaviljelijää.
– Tuotamme tällä hetkellä täysin kotimaista sertifioitua siemenperunaa, minkä perustana ovat kausihuoneessa tuotettavat minimukulat. Ne kasvattaa Kajaanissa Peuraniemen Taimitarha ja viimeiset lisäysviljelykerrat tehdään Tyrnävällä.
Suunnitelmallista tuotantoa
ProAgria Oulun kasvintuotannon asiantuntijat ovat tehneet HZPC Kantaperunan sopimustiloille kokonaisvaltaiset viljelysuunnitelmat vuodesta 2009 lähtien.
Viime vuosina tiloille on tehty myös kasvinsuojelusuunnitelmia, kasvustokäyntejä, tuotantokustannuslaskelmia sekä maan rakenteen ja peltomaan kasvukunnon arviointia. Pienryhmäkokoontumiset alkoivat pari vuotta sitten sopimusviljelijöiden ja HZPC Kantaperunan kanssa.
– Ulkopuoliset vinkit ja vertailutieto on otettu tiloilla avoimesti vastaan. Peruna on osaamiskasvi, josta saadaan parhaimmillaan 60 000 kilon hehtaarisatoja. Viljely vaatii tarkkuutta, sillä satojen vaihtelu on viljaan verrattuna moninkertainen. Onnistuessaan menestymisen mahdolliset ovat hyvät, tilojen ja Kantaperunan kumppani, ProAgrian valtakunnallinen kasvintuotannon Huippuosaaja Juha Sohlo sanoo.
– Peruna on kaikin puolin haastava kasvi. Erilaiset virus- ja bakteeritaudit sekä perunarutto vaativat jatkuvaa seurantaa. Vaikka sääolot vaikuttavat viljelyyn, myös omilla toimilla on suuri merkitys, Samuli Läspä lisää.
Teksti: Ella Karttimo