Viljelyn kehittämisohjelma – mitkä ovat tärkeimmät tavoitteesi?
Viljelyn kehittämisohjelman keskeisin osa on viljelysuunnitelma, joka pohjautuu tilan tavoitteisiin. Joskus tavoitteet eivät ole heti selkeitä, mutta yhdessä asiantuntijan kanssa pohtimalla niistä saa tarkempia ja kehittämisen painopisteet alkavat hahmottua. Tärkeintä on, että tavoitteet tuntuvat omilta ja motivoivilta!

Viljelysuunnitelmalla katse tulevaan
Viljelysuunnitelma rakennetaan asetettujen tavoitteiden pohjalta, ja sen tueksi toteutetaan tarpeen mukaan muita palveluita kuten esimerkiksi tuotantokustannuslaskelmia ja kasvinsuojelusuunnitelmia.
– Jotta tilan kehityskohteissa päästään vauhdilla eteenpäin kannattaa tuloksia havainnoida yhdessä peltokäynnillä. Määrällisten ja laadullisten tavoitteiden rinnalla yhtä tärkeänä osana kulkevat myös ympäristötavoitteet, kertoo ProAgria Pohjois-Suomen kasvintuotannon palvelupäällikkö Marika Sohlo.
Kannattavuutta maan kasvukunnolla
Yksi ympäristöön ja viljelyvarmuuteen liittyvä kehityskohta on maan kasvukunto.
– Jos on pitkään keskittynyt viljelyalan kasvattamiseen, saattaa jossain kohdassa huomata, ettei enää tunne kaikkia peltojaan tarpeeksi hyvin. Kauan viljelyssä olleet maat eivät ehkä tunnu yhtä luotettavilta viljellä kuin ennen. Silloin viljelysuunnitelman lisäksi on hyvä varata oma aikansa maan kasvukunnon kehittämiseen, Sohlo jatkaa.
ProAgriasta löytyy aiheeseen koulutettuja kasviasiantuntijoita. Ympäristötavoitteiden mittaamiseen hyviä työkaluja ovat myös maan hiilivarannon muutoksen laskuri, hiilijalanjälkilaskelma ja ProAgria NIR-maa-analyysin tulosten tulkinta. Jos tavoitteenasi on rehuntuotannon kehittäminen, tukenasi ovat sekä kasvi- että kotieläintuotannon asiantuntijat.
Asiakkaiden onnistumiset motivoivat
Tavoitteemme on tuottaa viljelysuunnitelmien ja muiden kasvipalveluiden avulla asiakkaallemme lisäarvoa ja hyötyä.
– Suunnitelmat on tarkoitettu käytännönläheisiksi, jotta ne toimivat toteutuksessakin. Niitä on aina mahdollista päivittää eikä koskaan ole liian aikaista ryhtyä suunnittelemaan seuraavaa kasvukautta, asiantuntija summaa.