Vettä, vilpoisaa ilmaa ja viileitä rehuja lämpöstressin lievitykseen
2 min lukuaika
Lehmän lämpöstressi alkaa noin 20 asteessa ja ilmankosteuden nousu lisää lämmön vaikutusta. Tunnistatko eläimistä lämpöstressin oireet, tiedätkö liikalämmön haittavaikutukset?
Korkeatuottoinen lehmä tuottaa paljon lämpöä ja nykytietämyksen mukaan lämpöstressin torjuntaa kannattaa suunnata myös umpilehmiin, poikimista odottaviin ja poikineisiin eläimiin. Jos lehmä on kokenut lämpöstressiä umpiaikana, on sen tutkittu vaikuttavan syntyvän vasikan tuottavuuteen aikanaan.
Lämpöstressin oireita ja haasteita ovat:
- Hengitystiheyden nousu
- > 80 krt/min, lehmän lämpöstressi on vakava
- 70 krt/min, lehmällä on vaikeuksia
- 40-60 krt/min on normaali
- Kokoontuminen yhteen
- Seisoskelu
- Vähentynyt syöminen, jonka seurauksena alentunut maitotuotos ja pitoisuudet, urea voi kohota ja hapanpötsin riski kasvaa
- Lämpimät ilmat, ”kesä ja kärpäset”, ovat otollisia taudinaiheuttajille. Hapan pötsi, sorkkien rasittuminen seisoskelusta ja suolan puute aineenvaihdunnan lisäännyttyä haastavat sorkkaterveyttä ja yleistä vastustuskykyä infektioille kuten kohtu- ja utaretulehdukset.
- Hedelmällisyys jää stressitilanteessa toiselle sijalle kuumuudesta selviytymisen sijaan ja kuumien jaksojen aikana joskus koko karjassa ei havaita kiimoja tai eläimet eivät tiinehdy. Vaikutus hedelmällisyyteen jatkuu vielä hellejakson jälkeenkin.
Kuinka lämpöstressiä voi helpottaa?
- Huolehdi riittävistä vesipisteistä ja erityisesti niiden puhtaanapitämisestä.
- Ilmanvaihtoa kannattaa lisätä mahdollisuuksien mukaan. Puhaltimet kannattaa suunnata erityisesti makuualueille että lehmät makaisivat mahdollisimman paljon mutta kaikki ilman liikuttaminen on eduksi! Viilentäviä vesisuihkuja kannattaa harkita, kunhan kosteus kuivuu nopeasti ettei aiheuteta kosteuden vuoksi riskiä utareterveydelle.
- Laiduntavien eläinten olisi hyvä päästä varjoon tai siirtyä yölaidunnukseen kuumimmiksi jaksoiksi.
Ruokinnan keinoja lämpöstressin vaikutuksiin
- Huomio säilö- ja seosrehun lämpenemiseen – sekoitus ja jako useammin tai ainakin viileimpään vuorokaudenaikaan
- Olki voi lisätä seoksen lämpenemisen riskiä, joten sen poisjättäminen kuumimmiksi jaksoiksi voi kannattaa
- Säilö- tai seosrehun happolisäys turvallisesti toteutettuna mikäli lämpenemistä ilmenee
- Ruokinnan rasvapitoisuuden ja energiaväkevyyden nosto kuitenkin väkirehujen osuutta tarkkaillen syöntiin nähden
- Ylimääräisen valkuaisen välttäminen
- Riittävästä kuidun saannista huolehtiminen
- Suolakivi- tai astia tarjolle – lehmät osaavat säädellä natriumin saantiaan itse
- Sooda eli natriumbikarbonaatti pötsin happamoitumisen avuksi
Ota yhteyttä asiantuntijaasi, niin katsotaan eläinten olosuhteita ja ruokintaa yhdessä.