Uusi tukikausi lupaa viljelijöille kunnon aivojumppaa
Asiakaslehden pääkirjoitus 14.4.2023.
Viljelijää ei tälläkään tukikaudella päästetä helpolla. Viljelykierto, kasvipeitteisyyden lisääminen, ehdollisuus… Tilalla on monenlaista muistettavaa sen lisäksi, mitä kylvää tulevana keväänä. Tukitasoissa on nähtävissä se, että jos ei tee muutoksia omaan toimintaan pellolla, voivat tuet vähetä merkittävästi edellisestä tukikaudesta. Erityisesti kasvipeitteisyyteen on sidottu entistä enemmän tukia, mutta vastaavasti toimenpiteen ehtoja on osittain höllennettykin. Edelleen voi kaikki maat muokata syksyllä, mutta se tuntuu tukipotissa.
Viljan viljelyssä nähtiin hurja hintaralli Ukrainan sodan vuoksi. Vuoden takaiset ennätyshinnat ovat takana, ja samalla tärkeiden lannoitteiden hinnat ovat tulleet alaspäin. Vain yhden kasvin taktiikka ei enää tällä tukikaudella onnistu, vaan viljelykiertoa on mietittävä vuosiksi eteenpäin. Totutut toimintatavat muuttuvat, mikä toisaalta on hyväkin asia niin pellon, hiilensidonnan, ympäristön, luonnon monimuotoisuuden ja kukkaronkin kannalta.
Viljan hintojen lasku on jatkunut syksystä lähtien. Teollisuudessa on viljaa tällä hetkellä hyvin. Viljelysuunnitelmia tehdessä on hyvä miettiä, kannattaako kalliita panoksia laittaa joka lohkolle vai olisiko hyvä vuosi parantaa maan rakennetta tai tehdä perusparannuksia tulevaa vuotta ajatellen. Pelkkää ”hömppää” ei voi kuitenkaan suositella, sillä teollisuus ja kotieläintilat tarvitsevat viljaa. Kasvukausi on pitkä ja voi tarjota monenlaisia yllätyksiä, ikäviäkin. Kuivuus tai märkyys voi tuhota kasvustoa monin paikoin Suomessa, jolloin vilja on portilla hyvinkin nopeasti hintoja nostaen. Monimuotoisuuskasvien potentiaalia taloudellisen riskin tasaajana ei toki sovi unohtaa, sillä hintasuhteet voivat tehdä monenlaista käppyrää ennen kuin myyntitulot ovat tilillä.
Vaikka tukikauden vaihdos tuo paljon uutta muistettavaa ja opeteltavaa, kannattaa siitä ottaa kaikki irti. Jos vielä ei ole kokeillut kerääjäkasvien viljelyä tai kasvipeitteisyyden jättämistä, nyt kannattaa. Kokemusta on hyvä kerryttää varovasti kokeillen. Ei ole olemassa yleispätevää ohjetta, että tee näin ja näin, vaan myös ympäristösitoumuksen toimenpiteet sopivat eri tavalla eri tiloille. Asiantuntijat ovat apunasi, kun kartoitat tilallesi sopivia vaihtoehtoja. Kevätruuhkat lähestyvät ja kalenterit täyttyvät. Ota yhteyttä hyvissä ajoin, niin katsotaan toimenpiteet kohdalleen.
Juha-Matti Toppari ja Niko Luikku
Jätä yhteydenottopyyntö
Pyyntösi ohjataan oman alueesi ProAgria-keskukselle.