Jatkossa kasvilajien pitää aidosti kiertää tilan lohkoilla

1 min lukuaika

Kasvintuotanto· Uutinen

Tuleva ohjelmakausi tuo uudenlaisia haasteita viljelykiertoon. Edellisen ohjelmakauden viherryttämistuen kautta tulleet kasvien prosenttirajat poistuvat viherryttämistuen poistumisen myötä ja tilalle tulee lähes kaikkia tiloja koskeva viljelykiertovaatimus.

Toppari ja Luikku 2023
Juha-Matti Toppari ja Niko Luikku kertovat että kasvipeitteisyys on uudella ohjelmakaudella suuressa roolissa.

Uudenlaisia haasteita viljelykiertoon

Edellisellä ohjelmankaudella karkeasti sanoen riitti, että yhtä kasvilajia ei ollut tiettyä määrää enempää, mutta kasvit saivat olla vuodesta toiseen samalla lohkolla. Uudella kaudella asiaa tarkastellaan eri näkökulmasta ja huomattavasti vaativammalla tavalla. Enää ei riitä, että kasvilajit eivät ylitä tiettyä prosenttiosuutta tilakohtaisesti, vaan kasvilajien pitää aidosti kiertää tilan lohkoilla.

Pari ensimmäistä vuotta riittää, että kasvilajit vaihtuvat tietyllä prosenttiosuudella tilan lohkoilla, mutta 2025 vuoden koittaessa onkin todellinen paikka, kun kaikilla lohkoilla on pitänyt vähintään yhden kerran vaihtua kasvilaji.

Poikkeuksia on

Viljelykiertovaatimus toki sisältää poikkeuksia mm. nurmien ja juureskasvien osalta ja ensimmäisenä vuonna pääsee viljelykiertovaatimuksen välttämään, jos ei käytä lohkokohtaista toimenpidettä kerääjäkasvit.

Suosittelen ensisijaisesti, että tilan viljelykierto suunnitellaan heti ensimmäisestä vuodesta lähtien sellaiseksi, että sen kanssa pärjää nyt ja tulevaisuudessa. Konsteja siihen on monia ja jopa sellaisia, että tekemällä tietyt toimenpiteet, voi kylvää samaa kasvilajiketta joka vuosi koko pinta-alalla, kunhan huolehtii muulla tavalla kierron toteutumisesta.

Kasvipeitteisyys kuuluu kaikille

Uudella ohjelmakaudella kasvipeitteisyys tulee olemaan suuressa roolissa ja vaikuttaa myös huomattavasti tilan saamaan tukipottiin. Voidaan karkeasti sanoa, että jos edellisellä ohjelmakaudella kylvi lohkon kevätviljalle ja muokkasi sen syksyllä, niin tällä ohjelmakaudella se sama lohko pitää jättää kasvipeitteiseksi talven yli, että pääsee edes lähes samaan tukitasoon.

Vähimmäistaso

Kasvipeitteisyys ei korostu pelkästään lisäeurojen kautta, vaan sillä on myös vähimmäistaso, josta ei vapaudu käytännössä yksikään tila. Jokaiselta tilalta on löydyttävä 33 % kasvipeitteisyyttä, mutta toisaalta, vähimmäistason voi täyttää kevytmuokkaamalla, jos ei kasvipeitteisyys euroille ole tarvetta. Toisin sanoen kaikki tilan pellot voidaan edelleen muokata syksyllä, mutta se tulee näkymään tukimaksatuksissa rankalla kädellä.

Viljelysuunnittelun ja viljelykiertosuunnittelun lisäksi on hyvä jo tässä vaiheessa kevättä miettiä alustava muokkaus ja syyskylvösuunnitelma, koska syysilmoitukset näillä näkymin tehdään vasta sen jälkeen, kun kekrit on juhlittu.