Kasvintuotanto· Luomutuotanto· Asiantuntijapalvelut· Julkaisut· Tuotanto· Puutarha· Uutinen
Uusi kirja tukee viljelijöitä kasvinsuojelussa
Kasvintuotanto· Luomutuotanto· Asiantuntijapalvelut· Julkaisut· Tuotanto· Puutarha· Uutinen

Sadon määrän ja laadun varmistaa lopulta onnistunut, tarpeenmukainen kasvinsuojelu. Esimerkiksi parin viime vuoden aikana viljasadon laatua ja turvallisuutta heikentäneet punahomeen toksiinit voidaan pitää aisoissa kylvösiemenen peittauksen ja kasvustokäsittelyjen avulla, sillä viljelykierto ja muut ennalta ehkäisevät toimenpiteet eivät aina ole riittäviä, etenkään suosiollisissa sääolosuhteissa. Kasvinsuojelun suunnittelussa voi ottaa avuksi tuoreen Peltokasvien kasvinsuojelu 2025 -kirjan.
ProAgria Keskusten Liiton julkaisema kirja auttaa kasvinsuojeluaineiden valinnassa ja vertailussa ja on viljelijän tukena kasvinsuojelua suunniteltaessa. Kirjaan on koottu vuonna 2025 yleisimmillä peltoviljelykasveilla käytössä olevat kasvinsuojeluvalmisteet, käyttösuositukset ja keskimääräiset hehtaarikustannukset. Kirjan on toimittanut kasvintuotannon kehityspäällikkö Sari Peltonen.
Kasvinsuojelun haasteet lisääntyvät samalla kun ainevalikoima kapenee
Kemiallisia kasvinsuojeluaineita jää tällä hetkellä enemmän pois markkinoilta, kun uusia aineita hyväksytään. Suuntaus on biologisten torjuntavalmisteiden ja -menetelmien kehittämiseen, mutta tarjonta markkinoilla on käytännössä vielä vähäistä eikä se kata läheskään tarvetta. Vielä ei myöskään kehitys ole niin pitkällä, että biologiset valmisteet voisivat täysin korvata kemiallista kasvinsuojelua sadon turvaamiseksi, etenkään kovissa rikka-, tauti- tai tuholaispaineissa. Viljan punahome, perunarutto ja öljykasvien tuholaiset ovat esimerkkejä kasvintuhoojista, joita on vaikea hallita ilman kemiallisia kasvinsuojeluaineita.
- Kasvinsuojeluaineiden ammattimainen käyttö perustuu tarpeenmukaisuuteen ja turhiin käsittelyihin ei ole varaa. Kasvintuhoojien torjunta nojaa mahdollisimman pitkälle ei-kemiallisiin, ennaltaehkäiseviin, viljelyteknisiin toimiin, mutta joissakin tilanteissa, suosiollisissa sääolosuhteissa tai massiivissa tuholaisinvaasioissa ne eivät yksinkertaisesti riitä turvamaan sadonmuodostusta tai sen laatua, kertoo Sari Peltonen.
- Lisäksi meillä tulee aika ajoin esille uusia kasvinsuojeluhaasteita. Kirjassa nostetaan esille vieraslajien torjunta, sillä esimerkiksi rikkakananhirssi ja viherpantaheinä ovat paikoin lisääntyneet erittäin haitallisesti, ja näiden rikkakasvien torjunnassa on tärkeää estää saastunta jo heti ensimmäisiä yksilöitä havaittaessa., Peltonen lisää.
Tutustu kirjaan verkkokaupassa!
Lisätietoja: Sari Peltonen, sari.peltonen@proagria.fi