Uusi kasvukausi, uutta Draivia?
Toukotyöt ovat pian käsillä, kun maaliskuun kevätaurinko on sulattamassa viimeisiäkin lumia pellolta. Tätä kirjoittaessa Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa ensimmäiset viljelijät ovat jo käyneet levittämässä syysviljoille lannoitteita. Siitä se taas lähtee, uusi kasvukausi ja usko tulevaan kesään.

Talvi on kärsitty ja samalla on useampaan kertaan mietitty, mitä keväällä kylvettäisiin ja mitä uutta kokeiltaisiin. Monelle mietinnät eivät ole olleet edes mietintöjä, vaan pikemminkin toteamista: toimitaan kuten ennenkin, niin on paras. Edellisellä kasvukaudella on voinut kuitenkin olla ”heikko hetki” ja kyteä ajatus, jospa sitä kuitenkin jotain uutta miettisi ensi vuoteen. Ihmismielen heikkous, kun on tuo: aika kultaa muistot. Kevään koittaessa heikon hetken kipinä on jo sammunut ja jälleen päädytään toimimaan kuten ennenkin.
Toiminnan muuttaminen ja uuden oppiminen on pelottavaa, siinähän voi jopa onnistua ja siitä hyötyä. Eihän sellainen nyt käy laatuun. Mistä sitä apua edes saisi, ihan teoriassa kysyen, kyllähän minä tiedän paremmin kuin kukaan muu omat asiani, ei tartte auttaa!
Tukea ja kannustusta kehittämiseen
Onneksemme, yllä kirjoitetun kuvauksen kaltaisia asioita pohtivalle meillä on tarjota keinoja. ProAgria Länsi-Suomessa käynnistyi vuodenvaihteessa Draivi-hanke. Draivi hankkeen keskeisenä tavoitteena on tukea ja kannustaa viljelijöitä sekä yrittäjiä oman toimintansa kehittämiseen. Kiitos hankkeen laajuuden ja osaavien ohjaajien, on meillä tarjota monipuolisesti erilaisia toimintoja. Olet sitten juuri aloittanut yrittäjä tai vanha konkari, teoreetikko tai käytännönsuorittaja, löydät varmasti itsellesi mielekästä oppimiskohdetta erilaisten opintomatkojen, seminaarien, käytännön tutkimuksen ja pienryhmätoimintojen joukosta.
Erityisen innoissamme olemme pienryhmätoiminnastamme. Siinä jokainen osallistuja pääsee omien peltojensa kautta havainnoimaan maan kasvukuntoa ja vertaisoppimaan muilta mistä pellon hyvä kasvukunto muodostuu. Teorian läpikäyminen käytännön kautta tuo muutoksen aina konkreettisemmin käsiteltäväksi.
Hankkeessa pääset lisäksi näkemään ja kuulemaan, miten muut alueen viljelijät toimivat, vaihtamaan heidän kanssaan kokemuksia ja muodostamaan verkostoja. Hankkeen toiminta-alueena onkin koko Satakunta, mutta emme katso kieroon, jos joku vapaaehtoisesti maakuntarajamme ylittääkin.
Kuulostaako hyvältä? Niin meistäkin!
Ensimmäiset ilmoittautumiset ovat käynnissä, joten nyt on aika ottaa uutta Draivia yritystoimintaan!