Tutkimusyhteistyöstä uutta tietoa puutarhayrityksille
ProAgrian puutarha-asiantuntijat hakevat asiakkaidensa tarpeisiin uutta tietoa yhteisistä hankkeista tutkimuslaitosten ja viljelijöiden kanssa.
Yhteistyö tutkimuskeskusten kanssa
Tärkeä yhteistyökumppani kotimaassa on Luonnonvarakeskus ja sen tutkijat. Ulkomaisten yhteistyökumppanien kautta saadaan omaa maata laajempaa näkökulmaa asioihin.
– Käynnissä on yhteishanke InnoBaHort muun muassa Viron maatalousyliopiston kanssa sekä integroituun kasvinsuojeluun painottuva IPM Works -hanke useiden eurooppalaisten toimijoiden kanssa, sanoo ProAgrian puutarhatuotannon kehityspäällikkö Nina Sevelius.
Monia tutkimuksia tehdään viljelijöiden pelloilla, jolloin saatu tieto on käytännönläheistä. Marjamaat 2 -hankkeessa oli herukkalajikekokeiluja Pohjois-Karjalassa ja Keski-Suomessa ja niissä käytettiin tilan viljelykäytäntöjä. Kesällä 2024 Marjava-hankkeessa aloitettiin tiloilla mansikan lajikekokeet.
Yhteishankkeissa saaduista tuloksista kerrotaan niin pian kuin on kerrottavaa; pellonpiennarpäivissä, artikkeleissa ja tietysti tilakohtaisessa neuvonnassa. Ainahan tutkimus ei tuo toivottua tulosta, mutta sekin on tulos, että jokin asia ei toimi oletetulla tavalla.
Ilmastonmuutos haastaa
Ilmastonmuutos ja vähenevät kemiallisen torjunnan mahdollisuudet luovat uusia tiedontarpeita kasvinsuojeluun. Lämpenevä ilmasto mahdollistaa uusien kasvintuhoojien ja rikkakasvien, kuten rikkakananhirssin ja viherpantaheinän, menestymisen.
Toisaalta tekniikka tuo uusia mahdollisuuksia. Esimerkiksi TekMarja- hankkeessa todettiin etäluettavan feromoniansan toimivan herukkakoin havainnoinnissa, vaikkakin laitekokonaisuus on hintava tavalliseen feromoniansaan verrattuna.
ProAgrian puutarha-asiantuntijat ovat apunasi: